mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna(...)chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie
Kuchnia co dniamarchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem(...)minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane
Mango Papajamozzarellą . Uwielbiam polędwiczki w sosie . Klasyczne danie to oczywiście polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Polędwiczki wieprzowe Składniki: na 4 porcje 600 g polędwiczki wieprzowej 1 gałązka rozmarynu ½ małej papryki czerwonej i żółtej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego 400 g pomidorów z puszki 1 łyżka oliwy 50 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i czarny pieprz(...)zrumień na rozgrzanym oleju z gałązką świeżego rozmarynu. Zrumienione mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Pokrój w kostkę obie papryki i dodaj do cebuli. Wlej wino i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotuj sos, a następnie polej nim mięso. Przykryj formę
codojedzeniaSkładniki: 8 pałek z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3-4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin
Prosto i Smacznie z Anetądyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju w rondlu, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy
Gotowanie-ukdogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej) 5-7 plasterków sera 10 cienkich pasków papryki po łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka z kopiastą łyżką mąki i łyżeczką cukru(...)się zawinąć. nakładamy plasterki sera żółtego na to leje trochę ketchupu (nie za dużo bo wypłynie podczas pieczenia) na ketchup układam parówkę, wzdłuż parówki kładę po dwa paski papryki i z boku lekko sypie kukurydzą. Tak przygotowanym ciastem zawijam parówkę dokładnie ściskając boki i łączenie. Można dodatkowo zrolować gotowe hot dogi żeby nabrały ładniejszego kształtu. Na blasze wyłożonej papierem
Piekielna Kuchnia Patiobiadu a jak przestygnie jest przepysznym dodatkiem do kanapek zamiast nafaszerowanej chemią wędliny dostępnej w sklepach. Wszystkim gorąco polecam. Składniki 1-1,5 kg szynki wieprzowej majeranek tymianek ostra papryka przyprawa gyros lub kebab (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) odrobiną pieprzu i soli olej Ja swoje mięsa pekluje przed pieczeniem, wkładam do odpowiedniej wielkości pojemnika zalewam wodą koniecznie ponad poziom mięsa(...)idealnie kruche mięciutkie rozpływa się w ustach. Ja najczęściej po 2 dniach wyjmuje mięso z zalewy, płucze pod zimną wodą, wycieram do sucha polewam olejem dokładnie go rozsmarowuje, obsypuje papryka, przyprawą kebab/gyros, odrobiną pieprzu.Przyprawy wcieram dokładnie w mięso. Na samym końcu obsypuje spód mięsa majerankiem i tymiankiem, przewracam i to samo robię z wierchu, dość obficie pryskam octem balsamicznym. Zostawiam
Piekielna Kuchnia Patiściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 h aż podwoi swoja objętość. W między czasie można przygotować dodatki Dodatki do pizzy według uznania w tym przypadku wygrała: papryka cebula pokrojona w piórka kukurydza konserwowa ogórki kichone salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina) starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj(...)pieczenia brytfanny. Ciasto Smarujemy koncentratem lub ketchupem ( jeżeli do ciasta nie dodaliśmy ziół teraz możemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min. Sos pomidorowy
Piekielna Kuchnia Patiróżyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem i papryczką chili(...)potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań z kurczaka więc a co tam) i ostrygowym - a też co tam :) dodajemy ostrej papryki w proszku ( dla osób nie lubiących ostrych potraw radze spróbować bowiem nawet połówka papryczki chili daje popalić ale oczywiście wszystko zależy od ilości wody). Na samym końcu doprawiamy sosami
Piekielna Kuchnia Paticzasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy: Składniki: ok 500-600 g wątróbki drobiowej 1 cebula 3 jabłka mleko ok 1 szklanki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka cukru sól, pieprz około 150-200 g masła pół szkłanki mąki Wykonanie: Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy żyłki i błony. Wkładamy do miski i zalewamy(...)Wątróbce doda to kruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy
Smaki Edytywinem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek(...)ryby. Czystego pstrąga układamy na desce, do środka wkładamy garść kolendry, liście laurowe oraz garść trybyuli, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Z wierzchu rybę obsypujemy pieprzem i słodką papryką. Na folii aluminiowej układamy 2-3 plastry cytryny a na nich rybę, na jej wierzchu również układamy 2-3 plasterki cytryny. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię i wkładamy
Kuba Gotujeplackami ziemniaczanymi . 1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, koperek Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie(...)Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną
Di gotujepodać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiaj pyszny śledzik.Polecam... Składniki: 6 filetów śledziowych 4 ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 2 jajka cebula papryka marynowana 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki majonezu sól,pieprz biały sok z cytryny szczypiorek Śledzie opłukać i zalać na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać(...)zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku. Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem. Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię,podlewać i gotowe.Uwielbiam zimą taką dekorację potraw
Niespełnione zdolności kulinarnepieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka kremu balsamicznego 6 łyżek oliwy 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu rękaw do pieczenia Każdą ćwiartkę
O kuchni z uczuciem