papryka - 32566 przepisów (strona:906/2172)

Chińszczyzna 137

koleżankę Maryjkę (prosiła aby o niej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :). Potrzebne składniki:   3 cebule   6 papryk 1 bambus w puszce  1 opakowanie grzybków mun kiełki na patelnię 3 cm  startego świeżego imbiru 1 łyżka  przyprawy chińskiej   3 łyżki oleju sojowego(...)ryżu jaśminowego garść sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy. Po ok. 7 min dodajemy grzybki (namoczone wcześniej), kiełki, starty imbir, bambus oraz przyprawę chińską, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze przez

Łycha smaków
Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej 131

Potrzebne składniki: 4 średniej wielkości bataty   1 marchewka  1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej  40 g oleju kokosowego 40 g pasty tahini (przepis znajdziesz  tutaj ) garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1 ostra papryczka chili pieprz, sól ziołowa(...)pozostawiamy do ostudzenia.  Bataty   marchewkę i pietruszkę  obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 114

kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe  0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety  2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego  pieprz, sól(...)muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.  Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi

Łycha smaków
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 129

Potrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego   0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż)  2 łyżki oliwy z oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe(...)pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt).  Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy.  Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika

Łycha smaków
Pasztet z botwinki 139

Składniki: 1 pęczek botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinkę i  blendujemy na gładką masę . Przekładamy(...)miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Kolorowe kulki z fety 117

szybka przekąska, zaserwowałam ją na spotkaniu towarzyski.  Potrzebne składniki: 1 opakowanie fety garść bazylii 5 suszonych pomidorów kilka łyżek czarnuszki kilka łyżek  sezamu   kilka łyżek  papryki czerwonej ostrej pieprz Przygotowanie: Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone, bazylię i pieprz. Zagniatamy i formujemy kuleczki. Kuleczki obtaczamy w przyprawach: czarnuszce, sezamie, papryce

Łycha smaków
Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami 110

Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami  Potrzebne składniki: bulion warzywny   przecier pomidorowy (przepis znajdziesz  tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min.  Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka

Łycha smaków
Botwinka z mleczkiem kokosowym 87

Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego puszka mleczka kokosowego szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką(...)się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Łycha smaków
Pasztet z dyni i ciecierzycy 142

Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą(...)wraz z 3 ząbkami czosnku.  Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą.  Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Faszerowane cukinie 145

Danie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:) Potrzebne składniki: 4 średnie okrągłe cukinie  100 g ryżu  20 g  kurek  1 papryka  2 pomidory 15 suszonych pomidorów  1 cebula 1 łyżka oleju kokosowego majeranek, tymianek, bazylia pieprz, sól Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy. W dużym garnku gotujemy(...)cukinie na 5 min, aby delikatnie zmiękły.   Ryż gotujemy jak zwykle. Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy paprykę i umyte kurki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże (sparzone i obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy:  majeranek, tymianek, bazylia, pieprz

Łycha smaków
Pasztet z zapiekanej dyni i buraka 129

Składniki: 4 zapieczone buraki 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, a  buraki w ćwiartki. Warzywa  posypujemy ziołami: majeranek, tymianek(...)piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku.  Zapieczone i ostudzoną warzywa obieramy ze skórki i blendujemy.  Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Zapiekany kalafior 113

blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora.  Składniki: 1 kalafior 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka  curry pieprz, sól Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki lub w całości kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy

Łycha smaków
Jaglanka z zapiekanym kalafiorem 107

Składniki: 1/3 kalafiora 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka  curry 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  garść orzechów włoskich pieprz, sól                Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy

Łycha smaków
Noworoczny pasztet z czerwonej soczewicy i z suszonymi pomidorami 181

Potrzebne składniki:  400 g soczewicy   150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 20 min. , następnie ją blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet

Łycha smaków
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 140

mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła prowansalskie Sos : 400 g pomidorów z puszki 4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 200 ml wody sól ,pieprz(...)mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać nim gołąbki ,wstawić do piekarnika nagrzanego

Ladylaura.