obiad dla całej rodziny. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos meksykański, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. SKŁADNIKI: 300 g makaronu tagliatelle, 250 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, 2 pomidory , 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 ml sosu meksykańskiego JAMAR, sól , pieprz , pieprz cayenne, bazylia , oliwa do smażenia, natka(...)Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. 2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne
Tradycyjna kuchnia Kasimoja wariacja i prosty przepis na chili con carne :) SKŁADNIKI 600 g mielonej wołowiny 2 małe cebule 4 ząbki czosnku mała papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy(...)startego sera żółtego nachosy kwaśna śmietana PRZYGOTOWANIE Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem,, po czym dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut. Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier
Moje Kuchenne Rewelacjegryczanej 2 szklanka mąki żytniej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wrzącej wody 3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis(...)sztywne (wina mąki żytniej), aby łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej
Łycha smakówszklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 6 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych garść rukoli garść uprażonych pestek słonecznika 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez
Łycha smakówkoleżankę Maryjkę (prosiła aby o niej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :). Potrzebne składniki: 3 cebule 6 papryk 1 bambus w puszce 1 opakowanie grzybków mun kiełki na patelnię 3 cm startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy chińskiej 3 łyżki oleju sojowego(...)ryżu jaśminowego garść sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy. Po ok. 7 min dodajemy grzybki (namoczone wcześniej), kiełki, starty imbir, bambus oraz przyprawę chińską, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze przez
Łycha smakówPotrzebne składniki: 4 średniej wielkości bataty 1 marchewka 1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej 40 g oleju kokosowego 40 g pasty tahini (przepis znajdziesz tutaj ) garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka kopru 1 ostra papryczka chili pieprz, sól ziołowa(...)pozostawiamy do ostudzenia. Bataty marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać
Łycha smakówkombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól(...)muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówPotrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego 0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe(...)pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt). Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika
Łycha smakówSkładniki: 1 pęczek botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinkę i blendujemy na gładką masę . Przekładamy(...)miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówszybka przekąska, zaserwowałam ją na spotkaniu towarzyski. Potrzebne składniki: 1 opakowanie fety garść bazylii 5 suszonych pomidorów kilka łyżek czarnuszki kilka łyżek sezamu kilka łyżek papryki czerwonej ostrej pieprz Przygotowanie: Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone, bazylię i pieprz. Zagniatamy i formujemy kuleczki. Kuleczki obtaczamy w przyprawach: czarnuszce, sezamie, papryce
Łycha smakówZupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka
Łycha smakówPotrzebne składniki: pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego puszka mleczka kokosowego szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką(...)się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Łycha smakówSkładniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą(...)wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówDanie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:) Potrzebne składniki: 4 średnie okrągłe cukinie 100 g ryżu 20 g kurek 1 papryka 2 pomidory 15 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka oleju kokosowego majeranek, tymianek, bazylia pieprz, sól Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy. W dużym garnku gotujemy(...)cukinie na 5 min, aby delikatnie zmiękły. Ryż gotujemy jak zwykle. Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy paprykę i umyte kurki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże (sparzone i obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia, pieprz
Łycha smakówSkładniki: 4 zapieczone buraki 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, a buraki w ćwiartki. Warzywa posypujemy ziołami: majeranek, tymianek(...)piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczone i ostudzoną warzywa obieramy ze skórki i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smaków