Skladniki 5 łyżek masla 5 łyżek mąki 1,1/2 szkl.mleka (szkl.o poj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar
w mojej kuchnizastępuje również obiad. SKŁADNIKI: (1 porcja) ugotowany makaron spaghetti (ilość na oko, tyle ile zjemy :) 2 jajka 3 łyżki wody szczypta soli ulubione przyprawy: u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano suszone olej do smażenia ewentualnie pokrojona w drobniutką kostkę wędlina, papryka itp. 1. Na małej patelni (najlepiej takiej wielkości, jakiej ma wyjść omlet) rozgrzać
Kto ugości moich gości?praktykuję od dłuższego czasu. Może kiedyś spróbuję ją ugotować lub użyć tej z puszki. 200g ciecierzycy (polecam od Skworcu ) 3 łyżki oliwy Przyprawy: (*) 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) Cieciorkę moczyć przez minimum 18 h . (Zalać zimną wodą. Uwaga, bo podwoi swoją objętość
Di gotujeglazurą – np. sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka
Karo in the Kitchenkurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler
magiczna kuchnia Kasijakiś czas można poszaleć, co nie? SKŁADNIKI: - 100 g sera chedar (starty na duzych oczkach) - łyżka mazeiny - 100 ml mleka - łyżka masła - kilka plasterków jalapeno (poszatkowane) - pół łyżeczki papryki ostrej - ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) NA PATELNI ROZPUŚĆ MASŁO , dodaj skrobię kukurydzianą, smaż przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i wlej mleko, mieszaj bardzo intensywnie, wstaw na ogień. KIEDY MLEKO(...)MAZEINĄ się zagotuje dodaj ser i gotuj, po kilku sekundach chedar powinien się rozpuścić i sos właściwie jest gotowy. DOPRAW SOS PAPRYCZKĄ JALEPENO , ostrą papryką w proszku i czosnkiem. Spróbuj czy niczego nie brakuje (może się zdarzyć, że sos będzie mało słony, ale pamiętaj, że nachosy są słone). Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolisamo się piecze. Składniki 10 podudzi z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego 3/4 szklanki wody 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Podudzia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą , pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko obsmażyć z każdej strony mięso. Cebulę pokroić w piórka
O kuchni z uczuciemKolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy(...)smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy
Niezły MłynekMakaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty Makaron ugotować , przelać zimną woda , odsączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę większą, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zmniejszyć ogień, smażyć, dorzucić pokrojoną w paski mortadelę, posypać papryką słodką, solą, pieprzem i mieszać by się
Camilla w kuchniSkładniki: 1 kalafior 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry 1 l wywaru warzywnego 1 mleczko kokosowe pieprz, sól Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki i kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez
Łycha smakówSkładniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy
Moje-pitraszeniemały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać(...)Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne 10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 1 opakowanie łososia wędzonego (ok. 150g) 200g twarogu białego półtłustego 1 mała świeża papryka czerwona kilka zielonych oliwek 3-4 łyżki jogurtu greckiego pieprz kolorowy firmy RAFEX szczypiorek koperek sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę(...)paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX . Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat
Prosto i Smacznie z Anetąkiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego około 50 g margaryny przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa) WYKONANIE Fasolę zamoczyć dzień wcześniej na noc i na następny dzień gotować ją w tej samej wodzie (tak żeby nie była za miękka, bo się rozpadnie przy łączeniu(...)składników). Wody z fasoli, po jej ugotowaniu, nie wylewać. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W dużym garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wsypać mięso. Chwilę przysmażać, po czym dolać nieco wody i smażyć do miękkości (mięso nie może być za miękkie, bo się rozpadnie w połączeniu z fasolą
Passions hobbies lifekarpia , który smażony jest w panierce z bułki tartej. A, że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo, potem to co zostanie zostaje włożone do marynaty , którą w lecie marynuję paprykę. Możecie też przygotować marynatę z tego przepisu: ryba w zalewie octowej . Karp smażony marynowany jest bardzo smaczny. Gdy zostanie Wam jakaś smażona ryba i nie wiecie co z nią zrobić(...)bułce tartej i smażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego. Marynatę gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię