papryka - 32566 przepisów (strona:897/2172)

Słonina prasowana w szynkowarze ala /wojskowa 620

miękko i zmielone na drobnym sitku.Będą nam służyć jako klej po zmieleniu dodajemy trochę soli.Skórki robimy 2-3 dni przed parzeniem słoniny -pieprz czarny lub biały -papryka wędzona słodka -sól 100 g na litr wody -czosnek według uznania.Można też dodać kilka ząbków do zmielonych skórek Wykonanie Przygotowujemy solanką na mokro z zgniecionym czosnkiem tak aby nasza słonina(...)godz zależy od jakości-twardości słoniny w 90 stopniach Po parzeniu odstawiamy szynkowar aby ostygł i wkładamy do lodówki na 24 h Wyjmujemy słoninę z puchy oprószamy papryką wędzoną i pieprzem Koniec.Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Aromatyczny schab ze słoniną 145

Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu Zalewa -80 g peklo soli na litr wody -zgnieciony czosnek w łupinach 5-6 ząbków -6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego -10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy -4 liście(...)laurowe -łyżeczka ostrej papryki Wykonanie Kupiony schab myjemy, pozbawiamy go wszystkich błon i warkocza.Ma zostać czysty mięsień.Robimy zalewę dodając wszystkie przyprawy do zalewy.Topimy schab na 5 dni i nastrzykujemy tą solanką 60 ml.Po tym czasie schab myjemy i tniemy go tak aby wyszedł nam jeden płat.Oraz dopasowujemy do rozmiarów naszej praski. Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu. Przygotowanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 938

świeży czosnek zgnieciony w łupinach.Po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę(...)godz.mięso cały czas w wodzie następnie powtarzamy gotowanie 5 min.wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.po tym czasie wyjmujemy mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy papryką słodką wędzoną i majerankiem wstawiamy do lodówki na minimum 10 godz i SMACZNEGO. PS.podstawowy przepis stworzyła moja znajoma Dominika Świątek ten jest troszkę zmodyfikowany ale zasada ogólna robienia ta sama

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I GORGONZOLĄ 309

porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek – do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy(...)pokrojoną w dużą kostkę szynke parmeńską iu przesmażamy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 181

cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała

Aga w kuchni
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 136

kolejna blacha poszła do śmieci. Ale za 4 razem się udało :) Potem zaczęłam nawet eksperymentować ze smakami, czego efektem były bardzo fajne chipsy ze słodkich ziemniaków z wędzoną papryką oraz widoczne na powyższym zdjęciu chipsy buraczane z octem balsamicznym i solą morską. Jednak do słonego serowego dipu proponuję Wam nie dodawać do chipsów nic poza ewentualnie malutką szczyptą soli (można(...)konieczne. Ja dodałam jeszcze 2 dodatkowe łyżki oliwy, bo chciałam, aby dip był luźniejszy.  Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poniżej) lub innymi dodatkami - marchewką, papryką i selerem naciowym pokrojonym w słupki, paluszkami grissini, ćwiartkami pieczonych ziemniaków, chlebkami pita.  Chipsy z warzyw korzeniowych Składniki: ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa piwna 166

robi. Składniki: - 1 duża lub 2 małe cebule, - 0,5 l łagodnego piwa jasnego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki oleju, - 1 - 2 łyżki cukru, - sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka. Wykonanie: Pokroić cebulę w półplastry, do rondelka wlać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, podsmażać ją aż zrobi się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka(...)minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i pieprzu. Można dodać do nich grzanki (prosty przepis wkrótce) i posypać zieleniną.  Zupa jest zaskakująco kremowa, bardzo gładka i wyrazista w smaku (pamiętajcie o łagodnym piwie

Co na wege obiad?
Chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki 178

kawałkach w sosie własnym Graal 2 x 80 g 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka majonezu 2 łyżki łagodnego ketchupu sól i pieprz do smaku mały kawałek szpiczastej czerwonej papryki mała garść mieszanki sałat chrupkie pieczywo Przygotowanie: Do miski wkładamy całego tuńczyka w kawałkach wraz z sosem. Dodajemy majonez, ketchup, dokładnie mieszamy widelcem. Następnie dodajemy 3 łyżki kiełków rzodkiewki, znów(...)mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smak. Pastę nakładamy na ulubione chrupkie pieczywo. Na wierzch każdej kromki układamy 2-3 plastry czerwonej szpiczastej papryki i odrobinę miksu sałat. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 181

Składniki: 10 sztuk średnie ziemniaki, 2 łyżki mąka pszenna, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia 5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć(...)cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują tak podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z boczniaków i pomidorów 104

zawsze.  Składniki 500g boczniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów czereśniowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka wędzonej papryki   sól pieprz   Przygotowanie Boczniaki umyłem, pokroiłem w cienkie paseczki. Cebulę posiekałem. Pomidory pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu(...)płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem. Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem. Polecamy

R'n'G Kitchen
Czerwone curry z kurczakiem 115

oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje. Czerwone curry z kurczakiem Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3/4 szklanki ryżu - czerwona pasta curry (średnio ostra) - dymka ze szczypiorkiem - papryka czerwona - małą puszkę mleczka kokosowego - pędy bambusa - olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry i odstawiamy na godzinę. Ryż(...)kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy ok. 10 min. Podajemy w miseczce z ugotowanym ryżem i posypujemy szczypiorkiem z cebulki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Imprezowy chrupiący kurczak 159

chce nam się jechać do KFC możemy podobne przygotować sami. Imprezowy chrupiący kurczak Składniki: - 500 g skrzydełek - pierś z kurczaka - ok. 300 g mąki - przyprawa do kurczaka - papryka ostra - pieprz cayenne - sól - pieprz - Party Dip meksykański Prymat - 5-6 łyżek ketchupu - olej do smażenia Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, odcinamy końcówkę, pozostały kawałek dzielimy przy stawie na pół aby były dwa kawałki(...)Pierś myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą i pieprz cayenne(ilości według uznania) wsypujemy do miski, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Zalewamy zimną wodą aby mięso było zakryte i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz. Kurczaka wyjmujemy po kawałku z wody i maczamy w mące

Kulinarne życie
Sałatka z olejem ze słonecznika 154

czystym sumieniem wszystkim polecić. Sałatka z olejem ze słonecznika  Składniki: - 100 g mieszanki sałat - 100 g sera żółtego edamski - 100 g wędzonej piersi z kurczaka - 1/2 papryki czerwonej - 1 pomidor - 3 łyżeczki kaparów - 2 łyżki pokrojonej cebulki ze szczypiorkiem  Sos - 3 łyżki oleju ze słonecznika  Zielony Nurt - 1 łyżka octu jabłkowego - sól - pieprz Przygotowanie: Ocet wlewamy(...)rozpuści się sól, dodajemy olej ze słonecznika i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Pierś z kurczaka i ser żółty kroimy na 0,5 cm kostkę, przekładamy do miski. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidor w kawałki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojony szczypiorek, kapary i mieszankę sałat. Wszystko zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy. Można jeść tak podaną

Kulinarne życie
Jajka po hiszpańsku 127

tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy. Jajka po hiszpańsku Składniki: - 100 g cienkiej kiełbasy - 200 g fasolki szparagowej(mrożonej) - 2 żółte papryki lub jedna żółta i jedna czerwona - 2 pomidory - cebula - 1 ząbek czosnku - szczypiorek z cebulką - 4 jajka - oliwa - masło - sól - pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, dodajemy(...)pokrojoną drobno cebulę i smażymy chwilę. W między czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle fasolkę szparagową. Dodajemy do kiełbasy pokrojoną w paski paprykę i pokrojony drobno czosnek. Smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory i podsmażoną fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze chwilę. W warzywach robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Posypujemy

Kulinarne życie
Czulent 128

małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku Tesco - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco - szczypta imbiru - szczypta gałki muszkatołowej - 3-4 szklanki bulionu wołowego - sól - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie(...)pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim.  Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu

Kulinarne życie