Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: pomidory z puszki lub 3 świeże, 2 ząbki czosnku, 1 słodka papryka, ½ papryczki chili, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 – 4 jajka, sól, pieprz, kumin (ziarna kminu rzymskiego), olej lub oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić(...)rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia
Nie tylko w kuchnikilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił(...)doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę, dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniamakaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju(...)zrumienić pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jedną łyżkę zrumienionej cebuli z czosnkiem odłożyć do sosu pomidorowego. Do reszty dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, wsypać paprykę słodką, oregano, tymianek i podsmażyć. Wlać połowę sosu pomidorowego i zagotować. Na końcu dodać połowę mozzarelli, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Muszle makaronowe napełnić mięsem mielonym. Do żaroodpornego naczynia
Ala piecze i gotujeSkładniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki 2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy tłuczkiem do mięsa 2. Kazdy plaster(...)łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy. Nas sos powinien
Kulinarnie z Polką na Kresachsię tylko podoba, dlatego przekąska ta dogodzi nawet najbardziej wyrafinowanym podniebieniom;-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego garść oliwek garść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy(...)różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie
Kuchnia Pełna Pasjinadają mu odrobinę chrupkości. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka
Tradycyjna kuchnia KasiJedna z moich propozycji na obiad. Tylko dla wielbicieli mięs na słodko. Składniki: 3 filety z kurczaka 12 suszonych fig słodka papryka, curry, granulowany czosnek, tymianek masło klarowane do smażenia Sos: masło ze smażenia roladek 1 łyżka mąki 2/3 szklanki soku z pomarańczy skórka z całej pomarańczy 2/3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 1 duża łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól(...)pieprz do smaku Mięso umyć, podzielić na cienkie płaty, przyprawić z obu stron słodką papryką, curry, granulowanym czosnkiem oraz tymiank iem. Kłaść na każdym płacie po 2 figi i zwijać w roladę. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć roladki ze wszystkich stron na lekko złoty kolor. Odłożyć na talerz. Na patelni jeszcze raz rozgrzać masło ze smażenia roladek
Czerwień i błękitmojej kuchni pieczona papryka pojawia się zazwyczaj nadziewana mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Tym razem czas na wersję wegetariańską ;) Papryka została nadziana mieszanką ugotowanego ryżu i pieczarek. Wszystko przesycone jest delikatnym smakiem parmezanu i wzmocnione małą ilością przypraw
Milion Smakówgram pektosoli 2 łyżki cukru 15 ziaren pieprzu 8 listków laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 5 goździków 1 łyżka ziaren kolendry od Skworcu 1 łyżka papryki wędzonej 4 ząbki czosnku Dodatkowo: Obsypka Bosforska od Skworcu Olej Siatka do wędlin Sposób przygotowania: Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe(...)goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką
Bajeczna KuchniaZostało kawałek kapusty pekińskiej i papryki...tak i oto jest szybka surówka. kapusta pekińska papryka sól sok z cytryny olej Kujawski 3 ziarna przyprawa do sałatek Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę pokroić w kostkę i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę
Moje domowe kucharzenieprzygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku(...)jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał konsystencję. Ja w misce wymieszałam sałaty z pokrojonymi pomidorami i papryką . Karkówkę pokroiłam w kostkę. Każdy dostał swoją miseczkę i sam sobie mieszał tak jak chciał składniki. Dodatkowym sosem był majonez domowy .. a na niego przepis już niedługo
Kuchnia na wzgórzulitr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku * śmietana- 2 łyżki * mąka- 1 łyżka + 1/3 szklanki wody * koper- do posypania Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte pieczarki (jak duże, to pokroić na mniejsze(...)kawałki) i gotować 10 minut. W międzyczasie zmielić mięso i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, dodać sprasowany czosnek i całość dokładnie wyrobić. Z mięsa uformować małe kuleczki (takie na jeden kęs) i delikatnie przełożyć do garnka z gotującymi się pieczarkami. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka i całość gotować następne 10 minut. W szklance
Kraina Miodem Płynącaschabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa) przyprawy wg gustu ( u mnie 1 łyżeczka soli i po 1/2 łyżeczki: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ostrej papryki) Zalewa: (*) 1 litr wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/2 łyżeczki majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarna jałowca
Di gotujeKolejna kulinarna wariacja z mielonym mięsem. Papryka oraz wędzony ser nadają kotlecikom wyrazistego smaku a ryż sprawia, że danie jest bardziej pożywne. Składniki 1/2 kg mielonego mięsa 1/3 czerwonej papryki 4-5 plastrów wędzonego żółtego sera 1 jajko 4-5 łyżek ugotowanego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjuż taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku(...)startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy odsączoną kukurydzę i resztę piersi
W kuchennej krainie