papryka - 32566 przepisów (strona:903/2172)

Koperkowe pulpety 196

ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.    Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia  mięsa. Do mięsa dodaję jajko(...)koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki. 2.   Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie  przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle taco z łososiem wędzonym 165

Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior - po kawałku papryki żółtej i czerwonej - 2 łyżeczki musztardy Dijon - sól i pieprz do smaku - glazura o smaku białej trufli Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, ściermy na tarce skórkę ( bez albedo ). Liście(...)stroną” do dołu. W taco układamy po dwa listki sałaty rzymskiej (trzeba dobrać średnie). Na sałatę dodajemy trochę serka mascarpone. Na serku układamy paski łososia. Na łososia dajemy paski papryki i koperek. Całość delikatnie „dopełniamy” glazurą o smaku białej trufli. Muszle taco z łososiem wędzonym to nie tylko sylwestrowa, czy karnawałowa przystawka. Chrupiące taco, w zależności od farszu, mogą być

mojewypiekiinietylko
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 194

czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka 250 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy  sól, pieprz szczypior  sposób przygotowania Filety z łososia kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem(...)dużą patelnię dodajemy dwie łyżki masła, oraz wlewamy oliwę i lekko przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy

Miód i pieprz
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 130

tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Natrzyj(...)gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego. Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną soku z cytryny. Wstaw do piekarnika 15 minut

Food Square
wytrawne paluchy francuskie 156

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Medaliony z indyka z warzywami po włosku 377

indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym(...)czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli

Fabryka pomysłów
Sałatka z serem halloumi, grillowanym batatem i papryką 158

się na zimowy obiad lub kolację. . Składniki (na 2 porcje): opakowanie mieszanki sałat z roszponką 50 gram sera halloumi 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 średniego batata 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor rzymski świeże zioła według uznania dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu Ser i batata kroję(...)plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami

Mango Papaja
Pieczona golonka 156

golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym(...)ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni.  Podajemy z musztardą lub chrzanem

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 164

świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu(...)dusimy na małym ogniu.  Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Zalewamy mlekiem i gotujemy do rozpuszczenia wszystkich

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Suszona polędwica 155

satysfakcja z jedzenia własnoręcznie przygotowanej wędliny wynagradza długi czas oczekiwania, a smak jest rewelacyjny. Do przygotowania wędliny użyłem: 1 polędwicy wieprzowej (około 700 gram), cukru, soli, granulowanego czosnku, mielonej papryki słodkiej, suszonego majeranku, suszonego tymianku. Przygotowanie suszonej polędwicy, choć jest długotrwałe, to jednak nie jest pracochłonne, gdyż przez większość czasu wędlina robi się sama, a jedyne czego wymaga(...)czasu przyszedł czas na przyprawienie mięsa. Po wyjęciu posolonego mięsa z lodówki ponownie dokładnie opłukałem je wodą i wytarłem. Na desce rozsypałem dużą ilość granulowanego czosnku i mielonej słodkiej papryki i obtoczyłem w przyprawach mięso. Następnie czynność tę powtórzyłem używając mieszanki suszonego majeranku i tymianku. Nie podaję precyzyjnej ilości potrzebnych przypraw, gdyż zależna jest ona od wielkości i kształtu mięsa

Wyprawy kulinarne
Sałatka z uszkami . 162

Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce(...)sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo       Wykonanie : Uszka gotujemy all dente w osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy  i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki  korniszony i jajka kroimy w kostkę

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z cukinii 153

mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia natka pietruszki listki selera lubczyk  pieprz 1 łyżeczka curry papryka słodka papryka ostra 2 ząbki czosnku Cukinię, marchewkę i cebulę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok, w przeciwnym

Wrzosowa Polana
Lasagne 181

20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia  1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy cząber papryka słodka papryka ostra sól pieprz Sos beszamelowy: 50g masła 2 łyżki mąki 400ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Warstwa serowa: mozzarella parmezan Makaron: Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy

Wrzosowa Polana
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 328

mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany 18% 2 jajka 300 g sera żółtego Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek Wykonanie Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy(...)grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól i pieprz wg uznania, ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy. Żaroodporne naczynie natłuszczamy i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje

Pyza i Surówka
Golonka w piwie 211

duszeniem. Na pewno jest 100 razy lepsza od golonki Magdy Gessler! Golonka w piwie z warzywami : składniki: 4 małe peklowane golonki sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą ostra papryka włoszczyzna: 2 marchewki,1/2 małego selera,1 pietruszka 300 ml piwa jasnego Przygotowanie: Golonki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy każdą golonkę delikatnie pieprzem i papryką, odkładamy na 1 godzinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania