się ze smakiem. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – 2 porcje * kasza gryczana niepalona – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bulion warzywny – ok. 400 ml DODATKOWO: * brokuły SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filety z indyka rozbijamy na plastry(...)nacieramy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Na odrobinie oleju ( ja używam kokosowego ) podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę, a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i doprawiamy do smaku. Porcję farszu układamy na mięsie i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – zawiązujemy sznurkiem lub nicią. Każdą roladkę obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju, a następnie przekładamy do garnka , podlewamy
Ostra na SłodkoJadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę(...)sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki wielkości sera. Kabanosy pokroić w kawałki wielkości sera. Tak przygotowane składniki kolejno nabijać na wykałaczki. Koreczki możemy przygotować wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku
Ala piecze i gotujeszkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana cebula 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki sól, pieprz po 100 g mozzarelli do starcia i cheddara 2 łyżki oleju W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę
Dzieje kuchennej Wiewióryjedną z moich ostatnich sałatek. Bardzo polecam i życzę, aby Nowy 2016 Rok był wyjątkowy. Składniki: 3 grube plastry szynki konserwowej 120 g sera żółtego 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 3-4 łodygi selera naciowego 80 g suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki łuskanego słonecznika (można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) 3 łyżki kwaśnej(...)śmietany sól i pieprz do smaku Szynkę, ser, wypestkowaną paprykę oraz selera pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z wody, dodać pozostałe składniki, a na końcu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitzimowa pasta do chleba. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie półtłustego twarogu (ok. 250-300 g) 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego suszone: lubczyk i mięta słodka papryka w proszku, wędzona papryka w proszku sól, pieprz, pieprz cayenne Wymieszaj wszystkie składniki np. za pomocą blendera. Gotowe. Fargo (2014) - rok 2006, Minnesota. Do prowincjonalnego Bemidji przybywa tajemniczy mężczyzna, Lorne
Qlinarnie i Qlinarniełyżki oliwy extra virgin 1 duża cebula, obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie(...)latin;} Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Włożyć cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli i zmięknie, od czasu do czasu zamieszać. Dodać czosnek, kmin, chili lub paprykę ostrą i smażyć jeszcze przez minutę. Włożyć słodkie ziemniaki i marchewkę, dalej gotować kilka minut, często mieszać. Wlać bulion, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 20 minut
noteskulinarnyfigaOCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL I PIEPRZ PRZYPRAWA TYPU MAGGI ŚREDNI MAJONEZ DUŻA ŚMIETANA 18% 3 DUŻE CEBULE PÓŁ PAPRYKI CZERWONEJ PRZYGOTOWANIE: ŚLEDZIE MOCZYMY W WODZIE PRZEZ OK 1-2 GODZ,ZMIENIAJĄC W TRAKCIE RAZ WODĘ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ(...)LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE ŚLEDZIE,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY ŚLEDZIE Z ZALEWY,KROIMY ŚWIEŻĄ CEBULĘ W PLASTRY,PAPRYKĘ KROIMY W WIĘKSZĄ KOSTKĘ,DODAJEMY DO POKROJONYCH NA KAWAŁKI ŚLEDZI,MIESZAMY MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,DODAJEMY DUŻĄ ILOŚĆ MAGGI,DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I MIESZAMY Z NASZYMI ŚLEDZIKAMI PODAJEMY
Swojskie jedzonkośledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól pieprz papryka słodka mielona ******************************* Filety osączyć i osuszyć z octu.Pokroić w wąskie paski.Ułożyć na półmisku.Cebulę drobno posiekać.Ogórek pokroić w plasterki , a jajka w ósemki.Majonez Wymieszać(...)śmietaną , natką i proszkiem.Przeprawić solą , pieprzem i słodką papryką.Ja śledzie wymieszałam razem ze sosem , ale proponuję Wam polanie sosem śledzi , bardziej apetycznie by wyglądały :)!.Ozdobić jajkami i ogórkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego, 3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki białej gorczycy, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, soli(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania przyprawy do gyrosa. W tym celu do moździerza dodałem trzy łyżeczki słodkiej mielonej papryki, jedną łyżeczkę suszonego oregano, jedną łyżeczkę suszonego tymianku, jedną łyżeczkę suszonego rozmarynu, jedną łyżeczkę granulowanego czosnku, jedną łyżeczkę suszonej cebuli, jedną łyżeczkę suszonych nasion kolendry, pół łyżeczki białej gorczycy, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnezjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić na połówki, por drobno posiekać, ser pokroić w kosteczkę. Dodać paprykę. Wymieszać składniki dressingu
Magiczne Życie Martytego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól i pieprz łyżka masła klarowanego ew. oliwy do smażenia sok z połowy cytryny Przygotowanie : Filet oczyść i pokrój(...)maśle klarowanym na mocny złoty kolor. W trakcie marynowania mięsa przygotuj sałatkę. Przebież jeśli trzeba 2 garście miksu sałatkowego z roszponką, dodaj do niej pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, paprykę żółtą i wymieszaj z dresingiem. Zrób go z 2 łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny i płaskiej łyżki miodu. Sałatka z tym dresingiem wymiata :) Smacznego
Mechanik w kuchniryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a przed nami szampańska zabawa. Składniki: płaty śledziowe marynowane w occie papryka marynowana ogórki konserwowe cebula musztarda Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na około 10-12 minut. Jeśli nie lubicie smaku surowej cebuli chwilkę pogotować. Ostudzić. Z płatów śledziowych zdjąć(...)skórkę i posmarować musztardą. Na jednym końcu płatów ułożyć kawałek ogórka, papryki, cebulę i zwinąć rolmopsy. Przekłuć wykałaczką żeby się nie rozwijały
Ala piecze i gotujekarnawałową. Świetnie sprawdzi się również na kolację lub podwieczorek. 2 placki tortilli 1 twarożek kanapkowy z ziołami 4 liście sałaty 12 plastrów grubej kiełbasy podsuszanej lub szynki kawałek czerwonej papryki ew. sól i pieprz do smaku Tortille posmarować grubo twarożkiem. Ułożyć plastry kiełbasy i sałatę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zwinąć w rulon i pokroić na ok 3cm kawałki. Nabić
Smakołyki Asicebula (duża) 150 ml białego wina (wytrawnego) 250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczeki papryki słodkiej 1 łyżka majeranku (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: olej Opcjonalnie: 2 ząbki czosnku (jeśli passata jest klasyczna) Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek(...)winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać - aż alkohol odparuje. Następnie płomień zmniejszyć (do minimum), dodać passatę, ewentualnie czosnek (przeciśnięty przez praskę), listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku. Dusić (około 60-70 minut) pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły). Pod koniec duszenia wsypać
Di gotujeSkładniki: 1 kg ładnej karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki pikantnej papryki mielonej Karkówkę myjemy, odcinamy błonki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy cukrem, wkładamy do formy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. W tym czasie obracamy mięso i wylewamy
kulinarnyswiatdomi