papryka - 32566 przepisów (strona:899/2172)

Pęczotto z kurczakiem i fasolką 162

kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok.   3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy(...)obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, marchewkę i fasolkę. 7. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Pęczotto jest bogate w: - pełnowartościowe białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczona cieciorka 142

Składniki (na 2 porcje) - szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami. 2. Ciecierzycę pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 30-40 min. Cieciorka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - cynk

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 133

udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione(...)udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki (kolejność dowolna) – sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 202

mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany 18% odrobina gorącej wody przyprawa do dań kuchni włoskiej zielone oliwki pokrojone(...)gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać

Kuchnia domowa Ani
Karczek suszony dojrzewający-pychotka 639

Składniki: 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów 1 pończocha Przygotowanie: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki(...)lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze.  Zostawiamy

Swojskie jedzonko
Pizza domowa na puszystym spodzie. 159

około 1 cm.  Składniki na farsz: 250 g pieczarek 200 ml koncentratu pomidorowego starty ser kilka plastrów polędwicy sopockiej  kilka plastrów salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy. Polędwicę

Moje-pitraszenie
Przepis na hummus z dyni 108

mały kawałek kory cynamonowej 1 łyżeczka goździków 1 łyżka nasion kolendry ½ łyżki nasion kozieradki ½ nasion włoskiego kopru ½ łyżki nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion czarnej gorczycy 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku Wszystkie składniki na hummus zmiksuj na masę. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Przygotuj przyprawę. Zgnieć cynamon i z resztą nasion upraż na patelni. Zmiksuj nasiona w młynku(...)moździerzu. Wymieszaj z papryką i posyp hummus. The post Przepis na hummus z dyni appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zapiekanka ziemniaczano - porowa 371

Składniki :  1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek żółtego sera szczypta ostrej papryki Przygotowanie :  Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu(...)folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne 15-20 minut.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 202

kiszonych nerkowców - przepis: Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny szczypta wędzonej papryki Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - jak zrobić? Orzechy nerkowca zalej wodą z kiszonych ogórków (w takiej ilości, by je przykrywała). Odstaw na 24 godziny do lodówki, by nerkowce napęczniały(...)ogórków. Namoczone nerkowce przełóż do blendera/malaksera/młynka do kawy, dodaj 1-2 łyżki wody z kiszenia ogórków i zblenduj na kremową pastę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblenduj, uzyskując kremową, jedwabistą konsystencję serka. Wykorzystuj do smarowania kanapek! Smacznego

Moje Qulinaria
panko z makaronem 163

Skladniki 5 łyżek masla 5 łyżek mąki 1,1/2 szkl.mleka (szkl.o poj.250ml.) 1-2 łyżeczki soli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar

w mojej kuchni
Omlet ze spaghetti 193

zastępuje również obiad. SKŁADNIKI: (1 porcja)   ugotowany makaron spaghetti (ilość na oko, tyle ile zjemy :) 2 jajka 3 łyżki wody szczypta soli ulubione przyprawy: u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano suszone olej do smażenia  ewentualnie pokrojona w drobniutką kostkę wędlina, papryka itp. 1. Na małej patelni (najlepiej takiej wielkości, jakiej ma wyjść omlet) rozgrzać

Kto ugości moich gości?
"Orzeszki" z ciecierzycy 162

praktykuję od dłuższego czasu. Może kiedyś spróbuję ją ugotować lub użyć tej z puszki. 200g ciecierzycy (polecam od Skworcu ) 3 łyżki oliwy Przyprawy: (*) 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu )  Cieciorkę moczyć przez minimum 18 h . (Zalać zimną wodą. Uwaga, bo podwoi swoją objętość

Di gotuje
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 381

glazurą – np. sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 222

kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler

magiczna kuchnia Kasi
SOS SEROWY DO NACHOSÓW 136

jakiś czas można poszaleć, co nie? SKŁADNIKI: - 100 g sera chedar (starty na duzych oczkach) - łyżka mazeiny - 100 ml mleka - łyżka masła - kilka plasterków jalapeno (poszatkowane) - pół łyżeczki papryki ostrej - ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) NA PATELNI ROZPUŚĆ MASŁO , dodaj skrobię kukurydzianą, smaż przez chwilę. Zdejmij patelnię z ognia i wlej mleko, mieszaj bardzo intensywnie, wstaw na ogień. KIEDY MLEKO(...)MAZEINĄ się zagotuje dodaj ser i gotuj, po kilku sekundach chedar powinien się rozpuścić i sos właściwie jest gotowy. DOPRAW SOS PAPRYCZKĄ JALEPENO , ostrą papryką w proszku i czosnkiem. Spróbuj czy niczego nie brakuje (może się zdarzyć, że sos będzie mało słony, ale pamiętaj, że nachosy są słone). Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli