papryka - 32566 przepisów (strona:902/2172)

Potrawka z kurczaka 274

łyżki oleju kokosowego Domowa kostka rosołowa (jeśli się nie ma domowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku.   Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy(...)zeszkli, a nawet chwilę dłużej – by zaczęła się karmelizować. Gdy cebulka jest gotowa na patelnię wlewamy wodę, w tym momencie też doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy

Jak gotować i nie zwariować
Klopsiki w sosie pomidorowym 243

mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy(...)nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi ;) Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować i zmniejszyć ogień do minimum. Niech się pyrkocze na małym ogniu jeszcze

Jak gotować i nie zwariować
Zapiekanka kalafiorowa 295

kalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn (lub inne zioła)   Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy i wrzucamy do malaksera/miski, i blendujemy. Dodajemy do niego mleko(...)Najlepiej jeszcze na czas przygotowywania mięsa umieścić pieczarki w sitku, żeby pozostała woda z nich wyleciała. Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo kładziemy składniki w naczyniu żaroodpornym w kolejności: pieczarki, mięso, puree kalafiorowe. Wszystko posypujemy startym serem żółtym i resztą mozarelli. Pieczemy w trybie ‘zarumienianie’ (grzałka

Jak gotować i nie zwariować
Zupa pomidorowa z dynią 270

szklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa   Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie(...)zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi, jak będziemy blendować wszystko się połączy. :) Teraz możemy nasz krem doprawić – u mnie ostra i słodka papryka i duuuużo curry, sól i pieprz do smaku J Trochę ostre i mocno wyraziste w smaku, ale takie lubię najbardziej :D I ostatni krok przygotowywania kremu samego w sobie: blendujemy

Jak gotować i nie zwariować
Sałatka z kurczakiem i granatem 484

krewetki! Do wyboru, do koloru – ogranicza nas tylko inwencja twórcza! ;)   Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być więcej, jeśli lubicie) 3 łyżki(...)była pyszna i sosiasta ;) Chyba że mamy jakieś ugotowane/upieczone resztki, wtedy gotowanie kuraka nas ominie ;) Kiedy kurczak nam się gotuje, z granata wyjmujemy pestki i wrzucamy je do miski. Paprykę, jabłko i dymki kroimy na drobną kostkę, mniej więcej wielkości pestki granata lub trochę większą. Pokrojone składniki wrzucamy do michy. Migdały, słonecznik bądź właściwie jakiekolwiek pokrojone orzechy, które lubimy, prażymy

Jak gotować i nie zwariować
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 311

żarłoków ;)   Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;)   Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy(...)bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy ;) Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta

Jak gotować i nie zwariować
Schab po Warszawsku 179

efektowna przekąska. Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta, sylwestra lub nowy rok. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz Dodatkowo: 1 ogórek

Bajeczna Kuchnia
Rolada schabowa z suszonymi owocami 156

zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od  Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od  Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron marynatą staropolską i słodką papryką, lekko

Bajeczna Kuchnia
Udka pieczone ze szczyptą orientu 133

łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy garam masala 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo : 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 czerwona papryka   Przygotowanie Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę

R'n'G Kitchen
Indyk po brazylijsku 219

przodu" a to oznacza że patrzy w przyszłość. Ale przejdźmy do przepisu: Składniki: Indyk (nasz miał wagę 4 kg, co wg Brasileiro oznacza że był wyjątkowo malutki) 1 papryka zielona 1 cebula biała  5 ząbków czosnku 4 łyżki octu białego winnego 4 łyżki kuminu zmielonego 4 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego 2 kostki drobiowe 1 łyżka soli (sól to kwestia gustu(...)można więcej) Przygotowania: Myjemy indyka wodą i octem na zewnątrz i wewnątrz. Przygotowujemy przyprawy którymi natrzemy indyka, czyli miksujemy blenderem cebulę, paprykę, czosnek, koncentrat, kumin, ocet i sól. Nacieramy wewnątrz i zewnątrz indyka jak na poniższej fotografii. Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki

Smaki Brazylii
Kurczak w płatkach owsianych 188

wcale nie wymaga wiele zmian, sami zobaczcie!  Składniki: 1 filet z kurczaka płatki owsiane 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka Filet z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy otrzymane dwa kawałki mięsa. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbitym jajku z dodatkiem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 182

mleko- 250 ml * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 1 łyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej(...)rozgrzanym oleju, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć na rozgrzanym oleju do momentu, aż odparuje się płyn, a pieczarki się lekko zarumienią. Na końcu doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i ostudzić. Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać. Składanie: Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Te części bez masy

Kraina Miodem Płynąca
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 112

cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta(...)talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby

Martyna Cooks
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 302

łyżeczek suszonych drożdży,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka, 200 gram gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajka, 2 łyżeczek czarnuszki, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki(...)pokroiłem w dość grube piórka. W moździerzu roztarłem razem dwie łyżeczki suszonych nasion kolendry, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę gałki muszkatołowej, dwie łyżeczki mielonej papryki ostrej, pięć goździków i dwie łyżeczki kurkumy. Na głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego

Wyprawy kulinarne
Schab faszerowany pieczarkami 224

bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)   Składniki:    1,5 kg schabu bez kości,  300g pieczarek,  cebula,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta mielonego czosnku,  2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania