Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku papryka ostra mielona, sól, oregano 2 gałązki koperku Kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Nacinamy delikatnie i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy papryką i solą z każdej strony. Garnek wypełniamy wodą i wsypujemy obficie oregano i wkładamy gałązki koperku - zagotowujemy. Kurczaka wykładamy do części z sitkiem do gotowania na parze
Moje-pitraszeniełyżki mleka sól do smaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki drobno posiekać , najlepiej blenderem razem z cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka słodka, pieprz, sól, 1 mały słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże(...)foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :) Rozbite mięso solidnie smarujemy musztardą, przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Ja uwielbiam pieprz więc dodaję go dość sporo. Następnie dodajemy na górę pokrojoną w kostkę: cebulę, porę, ogórki kiszone, szynkę i boczek. Mięso zawijamy w roladki za pomocą nici. Smażymy
W Moim Magicznym Domujest pewnie trylion przepisów i każdy jest inny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz kolorowy - ulubione(...)odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez
Emcia Pichciszklanki białego wina 1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Kurczaka smażę na oleju pozostałym po suszonych pomidorach na złoty kolor z obu stron w naczyniu z przykrywką, która później będzie wymagana, ja lubię chrupiącą, wręcz przypaloną skórkę tym bardziej(...)pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu 10 min pod przykryciem (najlepiej na najmniejszym palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem
Piekielna Kuchnia PatiMielone pod pierzynką z sera żółtego i prażonej cebuli Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia na wierzch: 2 garście startego sera garść uprażonej cebuli Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Uformować
Tagebuch po polskuprzy zmianie odżywiania kilogramy same ruszą :)) Składniki na 2-3 porcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę(...)pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkasię jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę. Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze
Taste Therapyciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2-3 łyżki oleju do smażenia Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą (ok 1l) i moczyć przez całą(...)Gotować do miękkości (ok 1 godz). W międzyczasie przygotować schab. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać do miękkiej soczewicy, wrzucić liść laurowy, ziele ang, dolać jeszcze tyle gorącej wody aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy
Smakołyki AsiTaką sałatkę można podać na śniadanko lub kolację. Składniki : połowa sałaty lodowej 1 papryka czerwona mała czerwona cebulka 2 ogórki zielone natka pietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem i ponownie wymieszać. Sos : Do soku
Proste Potrawyjuż od dawna miałam na oku pewien przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :) Składniki: 400g dorsza 1 jajko 40g orzeszków ziemnych 1/2 łyżki oliwy czosnek granulowany papryka słodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt(...)smaku. Cebulę przesmażamy i dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki
Jak gotować i nie zwariowaćłyżki oleju kokosowego Domowa kostka rosołowa (jeśli się nie ma domowej, można nie dokładać) 2 średnie cebule 50-100ml gęstego jogurtu lub śmietany 18% Sól, pieprz, papryka ostra i słodka – do smaku. Przygotowanie: Udka z kurczaka obrać ze skóry i podsmażyć z obu stron na oleju kokosowym bądź oliwie, aż mięsko ładnie się zarumieni. Na patelnię wrzucamy(...)zeszkli, a nawet chwilę dłużej – by zaczęła się karmelizować. Gdy cebulka jest gotowa na patelnię wlewamy wodę, w tym momencie też doprawiamy – ja użyłam jedynie po łyżeczce papryk słodkiej i ostrej, no i oczywiście sól, pieprz, jednak zachęcam do eksperymentowania z przyprawami w tej potrawie ;) Wrzucamy też domowej roboty bulion – nieważne wołowy, warzywny czy drobiowy – każdy
Jak gotować i nie zwariowaćmnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy(...)nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie złociste wszystko zalewamy przecierem pomidorowym, dorzucamy resztę mozarelli i dodatkowo doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami – do smaku, jak kto lubi ;) Teraz wystarczy tylko poczekać aż sosik zacznie nam się gotować i zmniejszyć ogień do minimum. Niech się pyrkocze na małym ogniu jeszcze
Jak gotować i nie zwariowaćkalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn (lub inne zioła) Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy, aż zmięknie. Odcedzamy i wrzucamy do malaksera/miski, i blendujemy. Dodajemy do niego mleko(...)Najlepiej jeszcze na czas przygotowywania mięsa umieścić pieczarki w sitku, żeby pozostała woda z nich wyleciała. Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo kładziemy składniki w naczyniu żaroodpornym w kolejności: pieczarki, mięso, puree kalafiorowe. Wszystko posypujemy startym serem żółtym i resztą mozarelli. Pieczemy w trybie ‘zarumienianie’ (grzałka
Jak gotować i nie zwariowaćszklanki bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie(...)zupki i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chce się dokładnie wymieszać nic nie szkodzi, jak będziemy blendować wszystko się połączy. :) Teraz możemy nasz krem doprawić – u mnie ostra i słodka papryka i duuuużo curry, sól i pieprz do smaku J Trochę ostre i mocno wyraziste w smaku, ale takie lubię najbardziej :D I ostatni krok przygotowywania kremu samego w sobie: blendujemy
Jak gotować i nie zwariować