żeberek wieprzowych 2-3 cebule 2-3 szklanki bulionu (np. warzywnego) (*) 1/2 szklanki białego wina 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego suszony tymianek papryka w proszku sól, pieprz Żeberka (paski) porozcinać na mniejsze kawałki (wg gustu) i natrzeć papryką, tymiankiem oraz solą. Całość wstawić do lodówki - na kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni
Di gotujetego dania? tyle ile osób je gotuje tyle zazwyczaj jest wersji! Oto moja! A wiec zapraszam! Składniki; 1 kg karkówki wieprzowej 4 ogórki kiszone 20 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 cebule sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki maki 3 łyżki oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso umyć a następnie osuszyć. Pokroić w większą kostke, posypać(...)była na równi z mięsem. Wrzucić ziele i liśc laurowy i gotować na małym ogniu co jakiś czas przemieszać aby się nie przypaliło. Pieczarki obrać i pokroić w talarki, paprykę i ogórki w kostkę a cebulę w piórka. Warzywa wrzucić na patelnie i chwile podsmażyć. Kiedy mięso będzie już na wpół miękkie wtedy dodajemy warzywa. Uzupełniamy wodę aby wszystko było
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego garść jarmużu 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą(...)wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek, jarmuż. Formujemy kotleciki i zapiekamy w 200 st przez
Łycha smakówłyżka śmietany 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 3 łyżki sezamu 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Dodatkowo: mąka olej do głębokiego smażenia W misce dokładnie rozmieszać wszystkie składniki ciasta
Di gotujedłuższego czasu chodził za mną piękny i puszysty omlet i dzisiaj wreszcie doczekałam się - pyszny omlet warzywny zagościł na naszych talerzach! Mocno jajeczny i przepełniony warzywami - pomidorami, papryką, szczypiorkiem, z nutą czosnku. Delikatny i niezwykle sycący. A jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil! Omlet warzywny Składniki: /na 2 porcje 4 jajka 50 ml mleka 1 pomidor(...)papryki 2 ząbki czosnku 3 rzodkiewki przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa Warzywa siekamy w średnio drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Doprawiamy (po szczypcie soli i pieprzu oraz po 1 łyżeczce kminku i gałki) i dodajemy warzywa oraz przetarty przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Połowę masy rozlewamy na patelni
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!tylko kilka cech tej wersji :) Zapraszam! Sałatka z zupek chińskich Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej 4 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała puszka kukurydzy 200g szynki 1 mała papryka czerwona 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron zalać szklanką wrzątku z odrobiną soli. Ogórki, paprykę i szynkę pokroić w średnią kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać w misce. Dodać majonez
Tagebuch po polskupietruszki 1 mały seler cebula 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy do smaku: majeranek listki laurowe pieprz czarny w ziarnkach ziele angielskie sól imbir gałka muszkatołowa papryka ostra i słodka Sposób wykonania: 1. Flaki zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy przez około 5 - 10 minut. Następnie przecedzamy mięso, przelewamy zimną wodą i jeszcze raz przekładamy do garnka. Gotujemy(...)Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków i energicznie mieszamy dla uzyskania jednolitej
Qchnia po prostuzawszę robię większą porcję surówki do obiadu. Jeśli zostanie zajadam się nią na kolację. Składniki: 1 duża biała rzodkiew, jasna część ze sporej wielkości pora, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy, łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka majonezu light, 1 łyżka jogurtu naturalnego, pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie wrzątkiem, odcisnąć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę, koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce
Nie tylko w kuchniziemniaków 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory
pieprzny smaczekszklanym zakręcanym słoiczku, doda nam energii na cały dzień. Składniki: 20 dag drobnego makaronu np. gwiazdki czy w kształcie ryżu 150 g wędzonego łososia 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorem Sos winegret; ½ łyżeczki pasty z oliwek-do kupienia w supermarketach 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)musztardy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Sposób wykonania: Makaron wsypać na osolony wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, przelać wodą, zostawić do osączenia. Paprykę, pomidora i cebule dymkę posiekać w drobna kosteczkę, łososia pokroić w grubsze plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z zimnym makaronem. Przygotować sos winegret: Olej lniany przelać do zakręcanego słoiczka, dodać pozostałe
Wanilia i Kardamonpuszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy(...)wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone łodygi selera. Po 2-3 minutach, gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy przyprawy (kolendrę, chilli, kumin, wędzoną paprykę), zmiażdżony czosnek i drobno posiekany imbir. Przesmażamy wszystko razem około minuty mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach pod wpływem ciepła. Wtedy dodajemy przepłukaną wcześniej
Simple Dishmakaronu spaghetti 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz starty żółty ser do podania Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę i seler naciowy(...)Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego, troszkę soku z cytryny, duża garść świeżego koperku, sól, pieprz, 4 kawałki łososia, 4 plasterki cytryny, masło, majeranek, 300g szparagów, garść rukoli. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, lekko osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki(...)Ziemniaki doprawić oregano, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie
W kuchni u Monikiprzekrawam wzdłuż a jeśli ktoś chce to można i w poprzek. Wkładam do naczynia żaroodpornego, na spód daję odrobinę masła, i doprawiam tym co mam pod ręką : sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, odrobinę majeranku, bazylię. I odstawiam na chwilę do lodówki, żeby się troszkę zamarynowały. Pora kroję w talarki i układam na filetach i na samą górę daję odrobinę
Tanio smacznie i prostogorąca przekąska, wymaga trochę pracy, jednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej papryka marynowana(najlepiej domowa) przyprawa do drobiu pieprz masło klarowane wykałaczki WYKONANIE: pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko, posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu, paprykę kroimy na cienkie
Kuchnia Beaty