papryka - 32566 przepisów (strona:889/2172)

Wegańskie "chłopskie jadło" czyli ZIEMNIAKI Z PIECZARKAMI Z PATELNI 187

myję i kroję w plastry, - krojąc ziemniaki jednego za drugim wrzucam plastry na SUCHĄ patelnię ustawioną na małym ogniu, - kiedy wszystkie ziemniaki są już pokrojone, obsypuję je obficie słodką papryką w proszku, mieszam dokładnie (plasterki z samego dołu są już lekko zarumienione), posypuję pieprzem i znowu mieszam, - teraz kroję 1 dużą albo 2 średnie cebule w piórka albo w kostkę(...)znowu idę sobie. Po kolejnych 15 minutach jedzenie jest już gotowe czyli mięciutkie, przesiąknięte przyprawami, z przepysznym sosem. Najlepiej jeść gorące, do tego zimne piwko, jakaś sałata czy papryka na zagryzkę i już. Smacznego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 269

nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło klarowane(...)mrożony bób. Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć

https:KKuchniaMniam
Indyjskie kebaby warzywne 418

aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne(...)książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego

Trzeci talerz
Sałatka z kolorowym ryżem 294

serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok 20 minut- do miękkości(...)Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 159

smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.  Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu(...)marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu  z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu

Taste Therapy
pikantny kurczak pieczony na butelce 352

domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz składniki zaprawy 2 papryczki tabasco czerwone  płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego płaska łyżeczka  słodkiej papryki  szczypta czosnku suszonego  szczypta lubczyku   szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia  W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką(...)dwanaście godzin).  Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną tuszkę. Następnie ptaka nakładamy ( a raczej nabijamy) na butelkę, tą z kolei ustawiamy

Miód i pieprz
Sałatka z brokuła i fety 244

różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł  1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli(...)odcedzić, wyłożyć na półmisek. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 275

smaczne i soczyste.   Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym

Bajeczna Kuchnia
Garnek warzyw z pulpetami 174

pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Cebulę pokroić w piórka wymieszać z mąką i papryką, a następnie usmażyć na patelni aż będzie chrupiąca. Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu i posypać na wierzchu dania

O kuchni z uczuciem
ZIEMNIACZANE SPRĘŻYNKI 168

Powtarzać też nie...Na samo hasło: frytki! już są w kuchni. A na takie sprężynki ziemniaczane to się doczekać wręcz nie mogą, pycha! Składniki: 20 ziemniaków sól,pieprz słodka papryka ew. dodatkowo ulubione zioła olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Za pomocą  WYKRAWACZA DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA  usuwamy środki, co przy okazji da Nam właśnie frytki- sprężynki(...)Wydrążone ziemniaki możemy np nafaszerować. Gotowe sprężynki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed smażeniem oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i ew. też ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Pieczone ziemniaki w piekarniku 26118

ziemniaki w piekarniku – to smaczny dodatek do obiadu. Jeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze(...)ziemniaków (waga już po obraniu) letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku) 2 czubate łyżki cukru 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków ewentualnie sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone ziemniaki w piekarniku – Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę (ewentualnie jeśli

Kulinarne Przeboje
Rolady drobiowe z farszem z salami, ziemniaków i żółtego sera 152

spróbować połączyć zwykłe salami ze świeżym czosnkiem. 4 duże szczypty startego na drobnych oczkach żółtego sera lub więcej jeśli wolisz 1 cebula, obierz i pokrój drobniutko sól, pieprz, ostra papryka suszona szałwia masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie rozbij każdy filet drobiowy zgodnie z przepisem Rolady idealne na rozgrzanej patelni umieść salami i chwilkę podsmażaj, aż delikatnie wytopi(...)łyżkami zimnej wody i chwilkę podsmażaj, aż woda odparuje dodaj ziemniaki i troszkę masła klarowanego, chwilkę podsmażaj dodaj salami, całość wymieszaj dopraw solą, szałwią, pieprzem i ostrą papryką, chwilę podsmażaj (ok. 1 min), co jakiś czas mieszając farsz odstaw do schłodzenia do zimnego farszu dodaj żółty ser całość dokładnie wymieszaj na rozbite filety drobiowe nakładaj po trochę farszu i zwijaj

Szybko Szybkowar
Parówki z serem w boczku 521

Składniki: 12 parówek 12 plastrów boczku  25 dag żółtego sera płaska łyżka słodkiej papryki łyżka tymianku 2 łyżki oleju Sposób przygotowania : Parówki pozbawiamy osłonek. Nacinamy wzdłóż, nie docinając do końca (jak bułki na hot-dogi. Żółty ser kroimy w grubsze paski. Nadziewamy parówki. Owijamy boczkiem. Spinamy wykałaczkami. Naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy parówki. Posypujemy papryką i tymiankiem. Pieczemy

Pobite gary Barbary
ZUPA RYBNA CARRY 201

smak jest dla Was idealny) 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 duża pomarańcza - wyciśnięty z niej sok oraz starta skórka 1 papryczka chili czerwona 30 dag.fasolki szparagowej zielonej 1 papryka mała czerwona  odrobina wiórków  kokosa suszona kolendra ***********************************************  Rybę oczyścić,jak trzeba rozmrozić ,oplukac i osuszyć ,pokroić na kawałki.Włożyć do garnka i zalać 2 literami wody.Gotowa(...)liściem kafiru,przyprawić.Rybę wyjąć.Do wywaru wsypać curry i wiórki ,dodać odcedzoną czerwoną fasolkę, połamaną drobno zieloną szparagową fasolkę,wcisnąć sok z pomarańczy,zamieszać.Papryczkę chili oraz czerwoną paprykę drobno posiekać i dodać do zupy oraz kolendrę i startą skórkę z pomaranczy ,odrobinę.Chwilę jeszcze gotować , doprawić.Podawać z kawałkami ryby.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz choby po szegedyńsku (Gulasz jakby po szegedyńsku) 151

masła klarowanego 2 zōmbki czosku 2 łeżki kōncyntratu ze tōmatōw 17 1 szklōnka buliōnu wołowego lampka czerwōnego wina 1-2 łeżki sezamu trocha mōnki 18 Prziprawy: 1 łyżeczka słodki papryki 1 łyżeczka ostryj papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka kminku sōl i pieprz Ananasa łobiercie- nojlepi nojprzōd oberznōńć 19 gōra i dōł, poty postawić go i obrzinać boki. Jak żejście

Chop w kuchni