szklanki mąki krupczatki 125 g margaryny 1 żółtko z jajka L 1 łyżeczka soli Pasta: 2 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i małym kieliszkiem(...)twardo. 3. Groszek odsączamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, pozostałe miksujemy wraz z jajkami, majonezem, solą i pieprzem. 4. Tak przygotowaną pastę wykładamy na ciasteczka. Posypujemy czerwoną papryką, dekorujemy groszkiem
Szefowa kuchniowsianych 1 małe jajko pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka Dodatkowo: 100 g kaszy orkiszowej brokuły, mini marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem(...)osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową
FitKotsię też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę na pół(...)przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą dodajemy ser żółty łyżkę musztardy majonez (ilość wedle uznania jedni wolą mniej majonezowe inni bardziej). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką do smaku
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 1 papryczka chilli 1 mały por 1 marchewka 4 średnie ziemniaki 2 filety z mintaja (około 500 g) papryka słodka mielona, czosnek granulowany, sól 1 litr wody Papryczkę przekrawamy na pół i pozbywamy się nasionek, następnie kroimy w półkrążki. Pora kroimy w krążki, marchewkę i ziemniaki w kostkę. Pora razem z papryczką podsmażamy na odrobinie tłuszczu (używałam oliwy(...)tłuszczu jeśli mamy dobrą patelnię. Przekładamy do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę i rybę pokrojoną w kawałki, wszystko zalewamy wodą, doprawiamy papryką, czosnkiem i solą. Gotujemy od zagotowania na małym ogniu przez 30 minut. Smacznego
Moje-pitraszenienaczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubeczku i zalać makaron. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
O kuchni z uczuciemdrożdży 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 gram Szynki Gospodarza Tradycyjne Jadło 100 gram sera żółtego Kilka czarnych oliwek Kawałek czerwonej i żółtej papryki Dodatkowo: Ketchup Przyprawa do pizzy 1 jajko Mąka do podsypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem(...)wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy
Bajeczna Kuchniajaś 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy 1 cebula 100 g koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu papryka słodka lub ostra (według uznania) 1-2 łyżki oleju Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę razem(...)dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka posolić i dodać pieprz, paprykę i majeranek. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać kiełbasę
talerz przyjemnościmyję i kroję w plastry, - krojąc ziemniaki jednego za drugim wrzucam plastry na SUCHĄ patelnię ustawioną na małym ogniu, - kiedy wszystkie ziemniaki są już pokrojone, obsypuję je obficie słodką papryką w proszku, mieszam dokładnie (plasterki z samego dołu są już lekko zarumienione), posypuję pieprzem i znowu mieszam, - teraz kroję 1 dużą albo 2 średnie cebule w piórka albo w kostkę(...)znowu idę sobie. Po kolejnych 15 minutach jedzenie jest już gotowe czyli mięciutkie, przesiąknięte przyprawami, z przepysznym sosem. Najlepiej jeść gorące, do tego zimne piwko, jakaś sałata czy papryka na zagryzkę i już. Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło klarowane(...)mrożony bób. Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć
https:KKuchniaMniamaromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne(...)książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego
Trzeci talerzserduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok 20 minut- do miękkości(...)Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladziesmażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu(...)marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu
Taste Therapydomowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz składniki zaprawy 2 papryczki tabasco czerwone płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego płaska łyżeczka słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego szczypta lubczyku szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. Tuszką(...)dwanaście godzin). Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną tuszkę. Następnie ptaka nakładamy ( a raczej nabijamy) na butelkę, tą z kolei ustawiamy
Miód i pieprzróżnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i naprawdę pyszna. Spróbujesz? Składniki: 1 brokuł 1 kostka sera Feta 1/2 czerwonej papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli(...)odcedzić, wyłożyć na półmisek. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać, polać brokuły. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na brokułach z jogurtem. Całość posypać pokrojoną w kostkę papryką. Sałatka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu, może też spokojnie poleżakować w lodówce. Smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaczne i soczyste. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, smarujemy musztardą. Na każdym
Bajeczna Kuchnia