papryka - 32566 przepisów (strona:875/2172)

Kasza bulgur z warzywami. 141

charakteryzuje się największą zawartością błonnika wśród innych kasz, posiada również najmniej kalorii. Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka  kaszy bulgur Melvit 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli 1 duża papryka czerwona 7 dużych pieczarek 1 duża czerwona cebula 3 średnie marchewki sol, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki oleju Wykonanie(...)Obydwie kasze bulgur ugotować w osolonej wodzie, przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru wody. Marchewkę, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki wydrążyć środek, umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć warzywa, przyprawić solą i pieprzem.Chwilę podsmażać na małym ogniu aż warzywa zmiękną ale nie może

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak z kaszą owsianą i oliwkami 204

sałatkę do pracy na zimno. Danie podałam na porcelanie Bogucice "Scania" . duży pojedynczy filet z kurczaka 1/2 szkl zielonych oliwek 1-2 torebki kaszy owsianej CENOS 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Kaszę owsianą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i usmażyć(...)oleju. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i czerwoną cebulę oraz ugotowaną kaszę i oliwki. Całość wymieszać i podgrzewać jeszcze ok 2 minut

Smakołyki Asi
Sałatka z soczewicą i wędzonym łososiem 160

dzisiaj z soczewicą. Myślę, że takich miłośników jak ja jest znacznie więcej. Więc dla miłośników sałatek (i nie tylko), coś smacznego. Składniki: Soczewica z puszki 100 gram łososia wędzonego ½ papryki czerwonej 2 ogórki korniszony 3 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Majonez light ( light używam na ogół zawsze ) Sól Pieprz Sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimna(...)wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Ogórki kroimy w kostkę, paprykę podobnie. Dodajemy rozdrobnionego łososia. Następnie jajka pokrojone w kostkę oraz odsączoną soczewicę. Do całości wkładamy majonez, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec do pełni zdrowia posypujemy posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i selerem naciowym 285

selera naciowego,  2 łyżki masła,  2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  słodka papryka.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle

Z miłości do słodkości
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 168

mięsem z kurczaka! Polecam! SKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy(...)przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem

Ostra na Słodko
półgęsek gęsi przy piecu suszony 246

półgęski. składniki  2 gęsie piersi każda o wadze co najmniej pół kilo na każdy kilogram mięsa 100 g cukru 100 g soli zaprawa sól kamienna    papryka słodka pieprz czarny czosnek suszony  majeranek sposób przygotowania Piersi gęsie  myjemy, nożem odcinamy nadmiar skóry i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej(...)pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do niewielkiej miski  wkładamy po szczypcie  pieprz,  czosnku i majeranku, dodajemy po łyżeczce słodkiej papryki oraz soli i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy naszą gęsinę przyprawami. Następnie nożem wykonujemy w mięsie nacięcie,  przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy półgęsek

Miód i pieprz
Sałatka nicejska 151

Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam(...)kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą.  Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem

bistro mama
Jajka faszerowane awokado i groszkiem 150

oraz pełnym dobroczynnych kwasów tłuszczowych awokado jest nie tylko pyszne ale też zdrowe. Składniki : 6 jajek dojrzałe awokado 3 łyżki groszku 2 łyżki twarogu sernikowego sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i odcinamy górna część. Delikatnie wydrążamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy. Awokado rozcinamy(...)miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Posypujemy mielonymi płatkami papryki

Pyry na Gaz
Hummus idealny. Lekki i aromatyczny. Odżywczy i piekielnie zdrowy. Wegański. 267

Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki sok z połowy cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki tahiny (najlepiej własnoręcznie ukręconej) sól morska olej lniany tłoczony na zimno papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki kilka łyżek z odsączonej puszkowanej ciecierzycy kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Cieciorkę z puszki dokładnie odsączamy, pozostawiamy płyn (lub gotujemy wg powyższego(...)była za gęsta dolewamy odrobinę płynu. Starannie doprawiamy do smaku solą. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy, ja to robię obficie, olejem lnianym tłoczonym na zimno oraz szczodrze oprószamy papryką słodką i pikantną. Posypujemy zieloną natką pietruszki. Zajadamy na śniadanie, obiad czy kolację z doskonałym własnym pieczywem wybierając kawałkami tegoż pieczywa hummus prosto z miseczki. I delektujemy się :)   Smacznego

Naturalna Kuchnia
Jajka faszerowane serkiem mascarpone 230

propozycja na zimną przekąskę, w roli głównej oczywiście jajka i serek mascarpone. 20 minut 8 szt. składniki: 4 jajka szczypiorek 120 g serka mascarpone sól, pieprz świeża bazylia, czerwona papryka wykonanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić delikatnie na pół i wydłubać do miseczki żółtka. Do żółtek dodać serek mascarpone, przyprawy i pokrojony cienko szczypiorek. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem(...)wymieszać. Masę nakładać do białek. Posypać dekoracyjnie słodką papryką. Smacznego

Ania i Marcin gotują
Poniedziałkowy "fit" - Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami 158

kolację. Dodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ? Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami  SKŁADNIKI : 2 pomidory czerwone 400 g fasolki szparagowe 1 papryka 1 łyżka oleju  2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 orzechy włoskie  PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku.  Na łyżce oleju(...)podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.  Następnie dodajemy fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory.  Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przesmażamy, aż wszystkie składniki będą ciepłe i przekładamy do miseczki.  Z wierzchu posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z pory i makaronu 147

łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy(...)blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy sałatkę zieloną częścią

kgwjanczewo
Rolada drobiowa nadziewana szpinakiem 293

filetu drobiowego (nieduża podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając

Mechanik w kuchni
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 191

Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA(...)sól, pierz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 191

powinno zostać grubsze. Przygotowanie nadzienia – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie dodać mięso mielone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,wędzoną paprykę, oregano, przecier pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszać i smażyć aż mięso będzie przesmażone. Podlać odrobiną wody, mięso wtedy nie będzie suche. Smażyć tak długo, aż cała

Kuchnia Pokoleń