papryka - 32566 przepisów (strona:871/2172)

Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 195

niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa(...)wody.  Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, po czym belenderem/malakserem zmiksuj na gładką masę (powinna być dość zbita). Masę wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku przyprawami: solą, pieprzem, wędzoną papryką i mielonym kminem rzymskim oraz posiekanym drobno koperkiem. Nie przesadzałam z przyprawami, ponieważ kiedy przygotowywałam owy pasztet - w takiej łagodnej wersji bardzo mi smakował.  Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia

Moje Qulinaria
Smalec z fasoli na kanapki (wegetariański smalec) 163

byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Ps. Fasola ma być bardzo miękka(...)jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażoną cebulę z jabłkiem dodajemy do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-). Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Kotlety mielone z serkiem topionym 147

nich tłuszcz. Zapraszam na pyszny, domowy obiad. :-)  500g mięsa mielonego  200g serka topionego 1 nieduża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty. 2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem i przyprawami

Szefowa kuchni
Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc 140

czosnek 5 ząbków ziele angielskie 5 szt liść laurowy 3 szt pieprz ziołowy 2 łyżeczki karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: majeranek 2 łyżki czosnek 3 ząbki czerwona mielona papryka 1 łyżka Krok 1 Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę zagotowuję ,dodaję czosnek pokrojony w plasterki i sól peklową mieszam(...)lodówki na 7 dni,codziennie przekładam mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało. Krok 2 Po siedmiu dniach wyjmuje karkówkę z solanki, doprawiam majerankiem czosnkiem sprasowanym i papryka czerwona mieloną( nacieram mięso). Natarte mięso wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką( jeśli nie macie to włóżcie do rękawa do pieczenia).Karkówkę pieczemy w 180 stopniach godzinę czasu,jeśli jednak

Różowa kuchnia
Sałatka z tortellini i kurczakiem 1022

pyszna i taka kolorowa, że od razu chce się ją zjeść. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek papryki konserwowej o pojemności 500 ml 3 łyżki posiekanego koperku majonez ok 4 łyżki olej do smażenia zioła włoskie Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć(...)odrobinie oleju, wystudzić. Tortellini ugotować i osączyć dobrze na sicie. Kukurydzę dobrze osączyć z zalewy. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wszystko wymieszać

Monia miesza i gotuje
Biała kiełbasa pieczona 243

śniadanie z dodatkiem sosu chrzanowego, z musztardą i kanapkami. Składniki na białe kiełbasy pieczone: 5 białych, parzonych kiełbas 2 spore cebule główka czosnku szklanka wody ( można użyć piwa ) słodka papryka czerwona, wędzona zioła prowansalskie Przygotowanie pieczonych kiełbas: Cebulę kroimy w piórka, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Główkę czosnku dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na ząbki, które(...)rozkładamy na cebuli, druga pójdzie na wierzch. Białe kiełbasy nacinamy i układamy na cebuli z czosnkiem, obsypujemy papryką i ziołami, na wierzch rozkładamy resztę czosnku. Wlewamy do naczynia szklankę wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, aż kiełbasa się zarumieni. Artykuł Biała kiełbasa pieczona pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Pieczeń z jajkiem + film 300

jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym(...)pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp

Smakowite Dania
pyszne ziemniaki z piekarnika... 306

Składniki: ziemniaki 1,20 kg, papryka słodka mielona Royal Brand 3 łyżeczki, natka kolendry Royal Brand 2 łyżki/suszona, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyzeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ser żółty 20 dag, natka pietruszki 1 pęczek użyłam ser morski, ser żółty pokroić na mniejsze kawałki razem z natką pietruszki rozdrobnić dobrze w rozdrabniaczu(...)ziemniaki obrać i pokroić na grubsze cząstki wprost do blaszki, dodać olej, kucharka, czosnek granulowany, kolendrę suszoną wsypać ser z pietruszką, paprykę słodką i wszystkie składniki dobrze na blaszce wymieszać piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczarki marynowane w occie 123

Kolejne słoiczki do mojej domowej spiżarni. Są pyszne, idealne do sałatek. Składniki: ½ kg młodych pieczarek ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 gałązki rozmarynu sól do smaku ostra papryka do smaku składniki na marynatę: 50 ml octu balsamicznego 1 liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 150 ml wody Wykonanie: Pieczarki oczyścić i gotować przez 5 minut(...)dwóch litrach wody z solą i papryką, następnie odcedzić. Po czym pieczarki przełożyć do wyparzonych słoiczków razem z pokrojonymi pomidorami i rozmarynem. Składniki na marynatę zagotować, zalać pieczarki, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez 10 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kiełbasa biała pieczona w piwie 186

Kiełbasa biała pieczona w piwie... Potrzebne będą: 8 kiełbas białych surowych 4 cebule 1 piwo (500 ml) lub bulion przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek czosnek... takie jakie lubicie. Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka i wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Posypujemy przyprawami, potrząsamy naczyniem lub mieszamy żeby cebula obtoczyła się równomiernie przyprawami... Kiełbasę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)układamy na cebuli, posypujemy papryką. Całość podlewamy piwem tak aby sięgało do połowy kiełbasy, jeśli wolicie można użyć bulionu, do bulionu można dodać też koncentrat pomidorowy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 40 min z termoobiegiem, bez przykrycia. W połowie pieczenia przewracamy kiełbasę na drugą stronę aby obie strony się przypiekły

Pelusiowa Kuchnia
Schab pieczony 144

Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony.     Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka :                3 l zimnej wody                12 dkg soli                płaska łyżeczka cukru(...)zimnej wodzie mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni. Raz na dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 120 minut. Na 20 minut przed

Maminek kulinarny
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym 178

kokosowego (400 ml); 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać(...)garnku, w którym bedzię gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu

Gospodyni Miejska
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 198

wieprzowina – 100 g * łuskany zielony groszek – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka ostra – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut(...)osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni

Ostra na Słodko
Pieczony boczek 166

surowego boczku, 1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu szczypta pieprzu 1 łyżka majeranku 2 łyżki kminku kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka mielonej papryki Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić

Czerwień i błękit
Sałatka z pieczonej marchwi z orzechami włoskimi i natką pietruszki 173

podania z zielonymi liśćmi natki i orzechami włoskimi. Wszystkie te cudowne smaki zaś łączy prosty, aczkolwiek wyśmienity dressing.  Składniki: 5 średnich marchewek 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta soli 100 g orzechów włoskich  1 duży pęczek natki pietruszki lub kolendry Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka soku(...)sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 200°C.  Wszystkie marchewki dokładnie umyj, obierz i pokrój w 0,5 cm plastry. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, polej rozpuszczonym olejem, dopraw papryką oraz solą i dokładnie zamieszaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij i pozostaw na 10 minut do przestudzenia – w tym czasie przygotujesz sałatkę.  Do dużej miski wsyp

Roślinna - blog wegański