papryka - 32566 przepisów (strona:869/2172)

Udka zapiekane z ryżem i warzywami 142

szklanka surowego ryżu (200 g) 2,5 szklanki wody 1,5 marchewki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki masła, np. klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, przyprawić solą oraz pieprzem i zalać łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać i wstawić do lodówki. Marchewki obrać, przekroić(...)piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż powinien wciągnąć prawie całą zalewę

Ugotować
Kasza gryczana z jarmużem 125

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra, - woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g). Sposób przygotowania 1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym. 2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli. 3. Do warzyw(...)dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż. 4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min. 5. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Kasza gryczana z warzywami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - wapń (pochodzący z jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tofu w orzechowo-dyniowym sosie. 226

Przepis: (1 porcja) kawałek tofu (ok.100-150g) 3-4 duże łyżki pure z dyni hokkaido  porządna łyżka masła orzechowego (ok.30-40g) jasny i ciemny sos sojowy słodka i ostra papryka, kminek rzymski, czosnek granulowany sól, pieprz ryż (jaśminowy) ew.brokuł/kalafior szczypiorek  Tofu pokroić w kostkę, przyprawić sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, czosnkiem, dodać  kilka łyżek wody

More food, love and dreams
Sałatka z kurczakiem ala meksykańska 203

meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu(...)wlewamy olej, mieszamy łyżką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy. Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy. Wszystkie składniki razem z mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku, mieszamy i chłodzimy

Wanilia i Kardamon
Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem i kaszą jaglaną 167

oknem przecudna wiosna, radosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki kaszy jaglanej tymianek, oregano, bazylia lub łyżeczka ziół do pizzy, sól(...)bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojoną w kostkę marchew, po kilku minutach dodać groszek, następnie selera pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.Po kilku minutach dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz

Czerwień i błękit
Kurczak po chińsku z ryżem 139

posiada wyrazisty smak.   1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo:  mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką

Di gotuje
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 132

części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) Ciasto przed pieczeniem powinno być schłodzone. Nadzienie: 250 g szpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól (opcjonalnie) ser gorgonzola Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką(...)minut. Doprawić solą. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego

zadanie-gotowanie
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 167

pierwszym mms ode mnie ze zdjęciem tarty? To była właśnie ta tarta :) Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) szynka parmeńska (lub inna tego typu) pomidorki koktajlowe mozzarella bazylia świeża papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut(...)obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 15-20 minut. Na podpieczonym spodzie ułożyć szynkę, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), na to wyłożyć listki bazylii, połówki pomidorków koktajlowych, mozzarellę i posiekaną paprykę chili.  Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Tarta z boczkiem i cebulą. 132

wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam! Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) 125 g boczku wędzonego surowego duża cebula mozzarella papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany natka pietruszki sól, pieprz   oliwa Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie(...)piec jeszcze 15-20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i boczek. Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą, przykryć masą jajeczną (jajka, śmietana), posypać posiekaną natką pietruszki, papryką chili i mozzarellą. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Risotto z ciecierzycą i grzybami. 153

czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć (wodę wykorzystać, mieszając ją z bulionem). Na patelni rozgrzać oliwę, drobno posiekać cebulę, paprykę chili, podsmażyć, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i borowiki

zadanie-gotowanie
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 123

łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy  3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  Wykonanie:   Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa.  Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi

zadanie-gotowanie
Glazurowane filety z udek kurczaka. 241

łyżka keczupu - 0,05 zł 2 łyżki cukru muscovado (lub miodu, melasy) - 0,18 zł 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 0,10 zł 1 łyżeczka mielonej papryki - 0,10 zł 2 łyżki oliwy - 0,20 zł 2 torebki brązowego ryżu - 0,85 zł 1 ogórek ok. 250g - 1,00 zł ok. 1/3 pęczka pietruszki - 0,40 zł 1 łyżeczka octu(...)trzy kawałki. Włożyć do miski i wymieszać z oliwą, szczyptą soli i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na minimum 1/2 godziny. W tym czasie przygotować glazurę.  Koncentrat, keczup, mieloną paprykę i cukier muscovado wymieszać w miseczce na gładką masę. Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika

zadanie-gotowanie
Filety z udek po cygańsku. 95

cebule 8 szt. suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 3/4 szkl. wody  1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól papryka słodka  oliwa (lub masło klarowane) Wykonanie: Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć

zadanie-gotowanie
Przekładaniec ze schabu i indyka 218

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy paprykę

MarcinChef
Pieczone marchewki z sosem balsamicznym 221

jest pierwszym, co nam przychodzi do głowy. Ten niecodzienny sposób przygotowania marchewki z pewnością przypadnie Wam do gustu! Do przygotowania pieczonych marchewek potrzebujemy: marchew suszone chili lub ostra papryka w proszku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz sos balsamiczny Przy przygotowywaniu każdej potrawy trzeba pamiętać, że je się również oczami. Warto więc zadbać, by nasze dania były estetyczne. Marchewki kroimy(...)możemy podzielić je na dwie części. tak przygotowane marchewki polewamy oliwą, dodajemy pieprz i sól. Posypujemy nasze marchewki rozdrobnioną suszoną papryczką chili. Jeżeli jej nie mamy, możemy użyć ostrej papryki w proszku. Ilość zależy od tego, jak ostre danie lubimy. Wcieramy wszystkie przyprawy by równomiernie doprawić marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Gotowe marchewki

MarcinChef