papryka - 32566 przepisów (strona:874/2172)

TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 140

czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu(...)rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki

Ostra na Słodko
Obiad w mgnieniu oka, czyli moja autorska kasza bulgur 126

bulgur z vermicelli (można taką dostać w każdym większym markecie) 6 średnich pomidorów 3 ząbki czosnku 3 garście jarmużu puszka tuńczyka w sosie własnym woda sól, pieprz i słodka papryka  łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Ugotuj w wodzie kaszę bulgur z vermicelli według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę. 3. Na łyżeczce masła podsmaż(...)patelnię. 4. Poczekaj, aż utworzy się sos pomidorowy, dodaj jarmuż. 5. Następnie dorzuć tuńczyka. 6. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur z vermicelli. 7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 8. Smacznego

Smiling Shrimp
Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 132

zabiegów. Zapraszam. Składniki:  8 polędwiczek drobiowych   1 garść oliwek   2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku   kilka gałązek świeżego rozmarynu  sól morska  pieprz kurkuma papryka słodka 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oliwy 1 plaster masła  1 cytryna Sposób przygotowania: Wykonanie:    Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą(...)papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką

Wino Francja Kuchnia
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 154

marchewki 1-2 łyżki oleju 1 łyżka i 2 plastry (lub łyżeczki) masła przyprawy: sól morska, sól ziołowa, koperek suszony, pieprz mielony i ziołowy, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi suszony, papryka słodka mielona, pieprz cytrynowy lub odrobina soku z cytryny. Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w cząstki w miarę podobnej wielkości. Marchewki pokrój w średniej grubości plasterki. Wrzuć marchewkę(...)olej do warzyw i wrzuć łyżkę masła. Wymieszaj w miseczce lub szklance przyprawy: po pół łyżeczki soli ziołowej, czosnków i pieprzu ziołowego, po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp

Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 194

gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona  2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół(...)etykiety. Wlej też ok 3/4 szklanki wody. Wymieszaj całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach

Anioszek w kuchni
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 213

zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej(...)Pokrój w nie za grube plastry.  Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną wodę ze śmietaną, pieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut

Anioszek w kuchni
Jeleń pieczony z warzywami 122

jelenia 4-5 plastrów słoniny (0,5 cm grubości) 2-3 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki 1 duża cebula 1 główka czosnku pieprz czarny pieprz kolorowy kolendra papryka słodka papryka ostra chilli majeranek sól Na trzy dni przed pieczeniem mięso jelenia myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy (wg własnych upodobań

peggiwkuchni
Zupa jarzynowa z pieczarkami 152

pomidory 200 g marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego sól papryka mielona 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli(...)pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie). Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości. Podajemy posypaną zieleniną. Zupa jarzynowa z pieczarkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Krem z dyni i pierwsza rocznica biegania 149

marchew    1 pietruszka    3 łodygi selera naciowego    5 łyżek oliwy z oliwek    sól    pieprz    papryka Warzywa myjemy i osuszamy. Dynię rozkrawamy, obieramy i oczyszczamy z pestek,kroimy na nieduże kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i zapiekamy przez(...)średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa, chwilę podsmażamy. Dodajemy dynię, dolewamy około 3-4 szklanki wody i gotujemy razem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podajemy na gorąco z grzankami. SMACZNEGO :-) W piątek minął rok od kiedy po raz kolejny postanowiłam schudnąć i wyszłam z domu pobiegać. Ten rok kosztował mnie dużo wysiłku, ale nie mogę

peggiwkuchni
Kotlety z cieciorki 167

schrupać wszystkich na raz ;-) Normal 0 21 KOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu(...)zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania). Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce

peggiwkuchni
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym 111

naturalnym brązowym od firmy Cenos . Składniki: 300 gram piersi z indyka 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula) 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ryż naturalny brązowy Cenos Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy(...)małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cebulkami perłowymi. 163

Składniki : pół słoiczka cebulek marynowanych ( tzn.około 100 g )   1 czerwona papryka 3 gotowane jajka 5 średnich ugotowanych pieczarek sól, pieprz do smaku majonez i jogurt grecki Przygotowanie: Cebulki osączyć, umytą paprykę pokroić w kostkę To samo zrobić z ugotowanym jajkami oraz pieczarkami Składniki sałatki wymieszać, posolić do smaku, posypać pieprzem Majonez i jogurt wymieszać Sosem polać sałatkę, wymieszać

Proste Potrawy
JAJA Z PASTĄ TWAROGOWĄ 145

Składniki: 5 jajek 1 marchewka 1/2 pietruszki 4 łyżki twarogu kilka sztuk CEBULKI PERŁOWEJ MARYNOWANEJ firmy JAMAR natka pietruszki 1 łyżka majonezu pieprz sól  papryka słodka Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Marchewkę i pietruszkę ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulkę perłową pokroić. Warzywa utrzeć na jednolitą masę(...)żółtkami i twarogiem oraz natką pietruszki. Wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastą napełnić połówki jajek ozdobić cebulką i posypać papryką słodką. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam CEBULKĘ PERŁOWĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR . Cebulka idealnie nadaje się zarówno jako przekąska jak i dodatek do past, sałatek czy do mięsa. Jej delikatny smak sprawia, iż potrawa ma doskonały posmak

Prosto i Smacznie z Anetą
Kasza jaglana z pesto z jarmużu 101

orzechów włoskich 5-6 łyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki koktajlowe Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż(...)gładką i jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić lub podawać od razu. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl

Mango Papaja
Ziemniaki i boczniaki 173

chrupiące grzyby to jest to!!! Ziemniaki i boczniaki   800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w sporą kostkę 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 gałązki tymianku 200 g boczniaków 2 jajka 2 łyżki startego sera, najlepiej gruyer lub inny ostry ser Pieprz i sól Olej mieszamy z miodem, startym czosnkiem, papryką i listkami

Dzieje kuchennej Wiewióry