Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju Sos: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu sól i pieprz(...)ostudzić. Por przekroić wzdłuż na połowę a następnie w piórka i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę. Fasolę opłukać wodą. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Majonez wymieszać z ketchupem. Dodać do sałatki i wymieszać. Ewentualnie doprawić
Maślane ciasteczkokurczaka (zależy od naczynia żaroodpornego, którego użyjemy) marchew ok 12 średniej wielkości 2 opakowania jogurtu naturalnego + 4 łyżki majonezu (opcjonalnie) mała cebula 1 łyżka oliwy pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie (opcjonalnie), majeranek, czosnek granulowany Przygotowanie: Marchew obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulkę. Doprawić czosnkiem, chwilkę podprażyć. Dodać marchew
Tagebuch po polskuzamian proponuję coś zdrowszego, równie prostego i szybkiego do przygotowania! Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. Składniki: blaty tortilli kapusta pekińska (pół garści) kapusta biała (pół garści) 1/5 papryki czerwonej ogórek konserwowy pierś z kurczaka sos: np salsa, czosnkowy prażona cebulka Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Grillować z dwóch stron. Tortille podgrzać. Kapusty posiekać(...)Ogórek i paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki poukładać na tortilli, polać sosem, posypać cebulką, zawinąć wedle uznania (rulon, kopertę itp) Gotowe
Tagebuch po polskuBananowy koktajl rodem z Indii. Chłodzi, a dzięki chilli pobudza zmysły. Składniki: 2 banany duży jogurt naturalny (350g) chilli słodka papryka Przygotowanie: Banany myjemy, obieramy i kroimy. Miksujemy z jogurtem do otrzymania jednolitej konsystencji. Doprawiamy chilli i papryką wedle uznania, ale koktajl musi być ostry. Przelewamy do szklanki z kilkoma kostkami lodu. Fot: Marta Piotrowska
Gotuj z Rumcajsemrozmaitych rzeczy, zależnie od własnych upodobań i przeznaczenia chlebków. Składniki: 300g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 300ml wody torebka drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 1/2 łyżki oleju 1 jajko Przygotowanie: 60g mąki mieszamy z solą, cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą(...)papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 10-12 minut
Gotuj z Rumcajsempastą z suszonych pomidorów i pomysłem na obiad. Zgodnie z zasadą "da się zrobić", zrobiłem... Efekt smaczniejszy niż się spodziewałem. Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka nieduża papryka średnia cebula czosnkowa 3 łyżki majonezu 1 i 1/2 szklanki makarony świderki pasta z suszonych pomidorów tarty ser sól, pieprz, tymianek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek(...)stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy usmażonego
Gotuj z RumcajsemWypróbowałam ten przepis i wszyło pysznie . 4 porcje a poziom łatwy jak najbardziej. Czas przygotowania około 1h Składniki : 500 g schabu 1 papryka 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy(...)oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw na patelni dodajemy bulion
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebeszamelowy. Takie połączenie z mięsem mielonym i makaronem smakuje wyśmienicie! Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem Składniki: 500 g mięsa mielonego 4 pomidory 2 papryki (zielona i czerwona) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula 16 szt. makaronu cannelloni 100 g sera żółtego przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki, bazylia Sos beszamelowy(...)siekamy drobno i szklimy z jedną łyżeczką ksylitolu. Dodajemy mięso mielone i całość dusimy 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory i paprykę obieramy ze skórki, wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj . Następnie blendujemy je i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji dość gęstego farszu. Przyprawiamy łyżką kminku mielonego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łatwo zdjąć skórkę z papryki, trzeba włożyć ją do gotującej się wody i parzyć przez 5 minut. Po wyjęciu papryki z wrzątku przekrawamy ją na ćwiartki i zdejmujemy skórkę za pomocą np. noża. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarneDodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka
Di gotujewielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo(...)konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku
Pasje Jolkiwarzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz majonez Cebulkę i ogórki bardzo drobno posiekać, dodać koperek. Całość doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać keczup i tyle majonezu aby uzyskać pożądaną gęstość
Smakołyki Asinajłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach. Składniki: kilka filetów ze śledzia 2 cebule łyżka miodu kilka łyżek oliwy z oliwek garść suszonych śliwek 2 jabłka świeży imbir ostra papryka pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie kroicie na kawałki, mieszacie je z cebulą. Śliwki zalewacie gorącą wodą
GRUBY WAŁEKząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Danie rozpoczynamy od przygotowania masła czosnkowego, następnie grillowanych warzyw. Na końcu przygotowujemy steki. Masło czosnkowe(...)Lekko solimy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy w 0,5 cm plastry, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w ósemki. 3. Na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek grillujemy warzywa z obu stron. Pod koniec grillowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem
W kuchni Katie