nieduże kapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżka słodkiej papryki majeranek, wg uznania ( u nas sporo ) Przygotowanie Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie opłukałem(...)grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenrurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól i pieprz do smaku ✂2 łyżki przyprawy gyros ✂1 łyżeczka czosnku granulowanego ✂1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✂1 łyżeczka papryki chilli ✂2 łyżki bazyli ✂3 łyżki natki pietruszki świeżej PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieram a następnie kroję za pomocą obieraka do warzyw w paski. W garnku
Gotowanie Patkikurczakiem i warzywami w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Składniki na 1 porcje: 60 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki (1/2) 40 g pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto(...)Podsmażyć do miękkości kurczaka. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 cała pierś z kurczaka mozarella kilka listków bazylii mała cebula Sos: 100g kurek (bądź innych grzybów) 500ml bulionu 1/2 małej śmietany mąka do zagęszczenia pieprz ziołowy, papryka, pieprz naturalny Przygotowanie: 1. Pierś myjemy, obrabiamy, następnie rozkrawamy tak, by powstała kieszonka. 2. W miseczce mieszamy odrobinę oleju, pieprzu ziołowego, pieprzu naturalnego, papryki, soli, bazylii - nacieramy tym piersi z kurczaka
My World by Dagmara RekSkładniki: 1 kurczak (1,5-2 kg) 4 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 4 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, pieprz 1 szklanka cydru Sposób wykonania: Kurczaka płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Olej mieszamy z majerankiem, papryką, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Nacieramy marynatą mięso od zewnętrznej i wewnętrznej strony
Qchnia po prostutroszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można
Kuchnia domowa AniSkładniki 4 duże ziemniaki 8 jaj na twardo, posiekane 1 zielona papryka, pokrojona na małe kostki 1żółta cebula pokrojona na małe kostki 2 żebra selera siekane drobno majonez do smaku sól i biały pieprz do smaku Wykonanie Ugotować w skórce ziemniaki,przestudzone obrać ,pokroić w kostkę .Włożyć do miski,doprawić solą i pieprzem białym ,dać majonez. Dodać ugotowane na twardo(...)pokrojone jajka,paprykę ,cebulę i seler. W razie potrzeby dodać więcej majonezu,przyprawy do smaku-sól i pieprz. Wszystko dokładnie ,delikatnie przemieszać ze 2-3 razy i Smacznego
w mojej kuchniobiadu. Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg zielonych pomidorów ( średnich lub małych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie pietruszki ( korzeń ) 2 papryki czerwone 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania(...)cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na około 2 godziny, aby puściły trochę soku. Następnie zagotuj wodę z cukrem
Przepisy i porady kulinarneWałkuję nadal temat lata i jego smaków. Wróć! Nie "wałkuję" a - blenduję. Tym razem sezonową paprykę i pomidora. Łączę z nasionami słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła. A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor
Jeść, by żyć w zdrowiucukinii obranej i oczyszczonej z nasion ok 1 kg. cebuli 1,5 kg pomidorów 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 małe papryczki chili lub 1 łyżeczka sproszkowanek 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki soli 3-4 łyżki cukru ok 6-8 ząbków czosnku gałązka oregano gałązka natki pietruszki kilka nasion gorczycy WYKONANIE Cukinię ścieramy na tarce(...)krzyż, sparzamy wrzątkiem na ok. 2 -3 minuty. Zalewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę dodajemy do cukinii, następnie wrzucamy rozdrobnione lub sproszkowane chili, gorczycę i paprykę słodką. Gotujemy, aż pomidory będą się rozpadać. Garnek odstawiamy z ognia i wszystko dobrze blendujemy. Tak przygotowaną pulpę ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, dodajemy ocet, gałązkę, oregano, natkę pietruszki
W kuchennym oknie Ewyziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu olej do smażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa: 2 pomidory malinowe 1 papryka żółta szczypta soli i pieprzu kilka listków bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek Sos jogurtowy: 100 gram jogurtu naturalnego garść świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu(...)patelni rozgrzewam olej i smażę na nim niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry. Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą
Mango Papajapassaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego świeża natka pietruszki 1. Wcześniej przygotowujemy wywar z warzyw. Dynię obieramy, kroimy w kostkę(...)masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny. Przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, sól, pieprz i oregano. Gotujemy. 2. Soczewicę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Jak dynia i ziemniaki zaczną robić się miękkie, wrzucamy soczewicę. Gotujemy
kruche babeczkiwyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis na karkówkę w sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia sól i pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę(...)kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie. 5 Zalewamy wszystko wodą i dusimy
Kuchnia Bazyliiobiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. kotlety z mięsa gotowanego
O kuchni z uczuciemPrzygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku
Smakołyki Asi