zrobić na obiad ,to najczęściej robię risotto.Dzisiaj polecam z kurczakiem i grzybami leśnymi oraz papryką .Mój syn stwierdził ,że nigdy lepszego nie jadł.. składniki: 1 szklanka ryżu minimum 6 grzybów leśnych 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 kg odfiletowane udka z kurczaka lub piersi 2 szklanki bulionu
Ugotujmy Cośtradycyjnych kotletów z piersi kurczaka. 2 piersi z kurczaka trochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij(...)zrobić dziur. Rozbite mięso od strony mniej zwartej posyp papryką słodkąi ostrą. Następnie połóż po 1 kawałku masła na tej samej stronie i szczelnie zawiń kotleciki aby masło nie wypłynęło z ich środka podczas smażenia. Przebij de volaille wykałaczkami żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Teraz zamocz kotleciki w jajku i obtocz w bułce tartej,smaż na maśle do zarumienienia. Smacznego
cukrem pudrem posypanewidth:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 czubate łyżki majonezu słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić(...)mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Kulinarne Przebojeprzepis Drukuj sos z awokado 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju/oliwy garść świeżej bazylii sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, Do podania 300 g żółtej cukinii + łyżeczka suszonej pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka oleju do podsmażenia 1 łyżka nasion słonecznika - podprażone na suchej patelni
Powiedz dietom niedość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie Piersi z kurczaka, paprykę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę
Simply FoodMuszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie piórka(...)podsmażyć na tłuszczu w garnku lub rondlu (około 10 minut). Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu na dużej patelni (porcjami) i dodać do cebuli. Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę. Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól
zadanie-gotowanieSkładniki : 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, najlepsza grubo mielona 1/2 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ostra, mielona papryka - połowa płaskiej łyżeczki szczypta soli, pół łyżeczki cukru łyżka oleju 2 łyżeczki posiekanego koperku , najlepiej świeżego 1/2 szklanki mleka- u mnie ryżowe tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Łączymy mąki, proszek, sól, cukier, paprykę, koperek Dolewamy mleko, olej
Proste Potrawymamy pełnowartościowy obiad. 200g kaszy gryczanej niepalonej 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Cebulę, natkę i czosnek drobno siekamy. 2. W misce umieszczamy kaszę, mięso mielone, jajko, cebulę
Szefowa kuchniSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 3 łyżki oleju, łyżka sosu teriyaki, łyżeczka curry, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, czubata łyżeczka majeranku, papryczka chili peperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką(...)papryką, a pomiędzy układam rozgniecione ząbki czosnku. Odkładam przykryte do lodówki na minimum 12 godzin. Kurczaka piekę pod przykryciem w 180 stopniach około 90 minut, następnie bez pokrywki kolejne 20 minut (aż mięso się zarumieni
JejKuchniaznane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3 patisony o średnicy około 10-12 cm 1 szalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz olej w którym były suszone pomidory(...)Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać przepłukaną i odsączoną fasolę, pokrojone w paski suszone pomidory, oraz kapary. Całość doprawić przeciśniętym przez praskę
Kuchnia w opałacha.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -pół główki kalafiora -po 1/3 papryki czerwonej i zielonej -pół główki cebuli sałatkowej -jeden ogórek sałatkowy -6 plasterków szynki konserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty(...)odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek, cebule i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora. Sos rozrabiamy z trzema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Polewamy warzywa, dodajemy jeszcze majonez i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Zamiast gotowego sosu można użyć domowego sosu winegret i dodać posiekany, świeży koperek
Kulinarne przemysleniamożna podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką, np. z pora lub colesław. Składniki: 3 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 3 duże pieczarki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula połowa ostrej papryczki 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek 4-5 łyżek
Zasmakuj Kuchnipleśniowego 100 g orzechów ziemnych 2 jajka 2 szalotki 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz sos musztardowo-miodowy Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sos sojowy(...)miód, czerwoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos musztardowo-miodowy i wstawiamy go do lodówki. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy
My Chcemy Jeśćosoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka, czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu(...)łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafrytek i sosu czosnkowego jest rewelacyjne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki rarytas! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawy: Przyprawa do kurczaka Curry Ostra czerwona papryka Czosnek granulowany Liść lubczyku Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki majonezu ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Curry Filet z piersi kurczaka kroimy na płaskie fileciki. Mięso dokładnie(...)przyprawiamy przyprawami - przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką, curry, czosnkiem granulowanym i liściem lubczyku. W osobnej misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą curry. Dokładnie mieszamy. Ciasto musi być minimalnie gęstsze niż te na tradycyjne naleśniki. Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka. Dokładnie je zatapiamy i odstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzenie