papryka - 32566 przepisów (strona:668/2172)

Kalafior faszerowany mięsem mielonym (z łopatki) 1200

zasmakuje domownikom.   Składniki na 4-6 porcji: 1 średniej wielkości kalafior 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości cebula ostra papryka sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki majonezu starty ser, np. mozzarella (ilość wg uznania) Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)delikatnie wydłubać środek, w taki sposób aby utworzyć wgłębienie (uwaga: nie można przedziurawić kalafiora!). Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz dokładnie wymieszać. Do przygotowanego wgłębienia przełożyć mięso mielone. Delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (spodem do dołu). Posmarować go majonezem. Piec około

Ugotować
Domowa przyprawa do drobiu 187

pamiętajcie, aby posolić kurczaka. Ja do zamarynowania 1 kg piersi z kurczaka użyłam 2 pełne łyżeczki domowej mieszanki, by uzyskać efekt dobrze doprawionego mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ½  łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki imbiru w proszku ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wsypać

Fabryka pomysłów
Pasztet z marchwii i soczewicy 113

pieczenia: 50 minut Składniki:  200 g suchej czerwonej soczewicy  4-5 marchewek  1 cebula  3 jajka  Sól ziołowa  Pieprz  1 łyżka słodkiej papryki  1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki ziaren kolendry  1 łyżka przyprawy curry  4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę. Marchewkę zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym

Różne smaki w kuchni
Leczo 192

Składniki: 1/2 większej cukinii 4 papryki 1 duża cebula 2 laski kiełbasy 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: W garnku rozgrzał 2 łyżki oleju. … Czytaj dalej Leczo

czarrna od kuchni
Gulasz jarski z serem 134

Szybka propozycja obiadowa w sam raz na dzisiejsze upały :) Składniki: - 600 g fasolki szparagowej - 1 papryka czerwona - 150 g sera camembert - 3 łyżki masła - 3 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy na półmiękko około 7 minut i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą(...)lekko ją rumienimy. Do bułki dodajemy fasolkę oraz pokrojoną paprykę, mieszamy a na wierzch układamy kawałki sera. Całość oprószamy pieprzem i jeszcze lekko podgrzewamy

Zainspirowana w kuchni
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 145

Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 puszka cieciorki (240g) (lub ugotowana cieciorka) 2 małe słodkie ziemniaki (bataty) (360g) 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki pasty sezamowej tahini koperek, majeranek, oregano, natka pietruszki - lub inne liście które macie pod ręką

Powiedz dietom nie
gęsta zupa,gularz warzywny z wolnowaru 150

Składniki 230 g marchewki 150 g pietruszki 240 g pieczarek 200 g papryki zielonej,czerwonej 300 g młodej fasoli łuskanej -ziarno 1 puszka kukurydzy opcjonalnie 2 cebule białe 1 mała cebula czerwona 4 duże ząbki czosnku ulubione zioła świeże ,lub suszone sól ,pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka wody kostka szpikowa 2-3 pomidory pokrojone(...)pietruszką wymieszaną z ziołami,oraz 2 łyżkami oleju kokosowego,wszystko zarumienić na zloty kolor. Przygotować garnek wolnowaru . Układać warstwami ,na dno fasola,marchewka z pietruszka ,następnie pieczarki,cebula ,papryka,pomidory. Sol opcjonalnie ,oraz kukurydze z puszki. Dodać 1 szklankę wody i włączyć wolnowar na HIGH 4 godziny ,i smacznego

w mojej kuchni
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 168

bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Marchew obieramy i kroimy w krążki. Cebulę i koper siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurki oczyszczamy, jeśli są duże

Szefowa kuchni
Golonka w piwie 120

się nie rozczarowałam – była pyszna, zupełnie inna niż taka gotowana. Podczas pieczenia na całej klatce pachniało niesamowicie piwem i mięsem. Zdecydowanie polecam :)) Golonka w piwie golonka cebula papryka w proszku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz i sól Zamarynowałam golonkę w butelce lekkiego piwa z dodatkiem cebuli, papryki w proszku, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli

Pieguskowa Kuchnia
Wieprzowina orientalna 144

puszcze, pewnej znanej firmy. Uwielbiam dania jednogarnkowe więc spróbowałam i wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina orientalna Składniki 40 dag chudej wieprzowiny bez kości puszka brzoskwiń 2 cebule 2 pomidory czerwona papryka różyczki brokułu pół szkl bulionu łyżeczka soku z cytryny curry chili marynowane cebulki Mięso, cebulę, paprykę, pomidory i brzoskwinie pokroić w paski. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć

Pieguskowa Kuchnia
Duszone żołądki 123

mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liść laurowy Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić do garnka, dodać olej i udusić na małym ogniu do miękkości. Do marchewki(...)dodać paprykę i resztę przypraw wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. W brytfance układać warstwowo żołądki i marchew aż do wyczerpania składników. Piec 45 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)) Artykuł Duszone żołądki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku 130

rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko one – ogórki po żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka(...)soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części, ale nie do końca tak aby utworzyły się kwiatuszki. Ja jednak tego nie robię, po prostu

Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 142

Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól(...)większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 113

kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i poddusić przez około(...)chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 87

smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z ryżem ale tym razem podałam z zapiekanymi ziemniakami :). Polędwiczka w warzywach polędwiczka papryka najlepiej kolorowa 30 dag pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy na maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu(...)podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia