usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek dyni olej z pestek dyni Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pokrojoną szalotkę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy dynię(...)dusimy do miękkości. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Dodajemy sok z cytryny i posiekany lubczyk. Miksujemy na gładką masę, dodajemy resztę masła i uprażone, na suchej patelni pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy do pieczywa skropioną olejem z pestek dyni. Artykuł Naleśniki dyniowo-serowe i pasta dyniowa z kurkumą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś
Pieguskowa Kuchniazakładam, że ją znacie, ale może podobnie do mnie, zapomnieliście o niej. Polecam Sałatka z paluszków krabowych paluszki krabowe 6-7 sztuk 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 mała papryka czerwona 1 mały ogórek świeży szczypiorek majonez czosnek (dałam dwa ząbki) sól, pieprz makaron ryżowy sok z cytryny Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu, pokroić dość drobno. Paluszki krabowe skropić(...)sokiem z cytryny i pokroić na grubsze plastry. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Do majonezu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą. Doprawić do smaku wedle własnego uznania. Najsmaczniejsza po schłodzeniu. Smacznego. Artykuł Sałatka z paluszków krabowych pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa Kuchniaposmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem(...)podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min., stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dodaj paprykę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, by nieco ostygł. Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Odcedź i przełóż do dużej miski z cukinią
Pieguskowa Kuchniastołu:) Kartofelki z indykiem, fetą i warzywami 60 dag młodych ziemniaków 40 dag fileta z indyka 1 biała cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 3 papryki 4 łyżki czarnych oliwek 15 dag sera feta sól, pieprz, tymianek, inne ulubione zioła Wyszorowane albo obrane ziemniaki (zależy jakie wolimy) pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić(...)odrobiną pieprzu i soli. Obrane cebule i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zrumienić ziemniaki i mięso. Papryki pokroić w paski i wrzucić na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Smażyć około 10 minut delikatnie mieszając aby się nie przypaliło. Gotowe danie przyprawić do smaku ziołami i ewentualnie pieprzem. Posypać pokruszoną fetą i oliwkami. Smacznego! Artykuł Kartofelki
Pieguskowa Kuchniakarkówki (najlepiej wąski kawałek) 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli gruboziarnistej (użyłam morskiej) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzy czarnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej 6 ząbków czosnku (można użyć suszonego) 3 ziarenka zmielonego ziela angielskiego 2 pokruszone listki laurowe Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej
Pieguskowa Kuchnianadziewam ciasto francuskie dosłownie na chwilkę przed przyjściem gości. Pieczenie trwa chwilkę, więc podaję jeszcze gorące z ciągnącym się serem:) PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO FARSZ pierś z kurczaka kolorowa papryka pieczarki mała cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa pokroić
Pieguskowa Kuchniasera ricotta 1 jajko 2 ząbki czosnku op. mrożonego szpinaku 1 słoiczek marynowanych karczochów 1/4 szkl parmezanu 1/4 łyżeczki suszonej bazylii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej op. tartej mozzarelli sól, pieprz SOS POMIDOROWY 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru masło do wysmarowania naczynia do zapiekania(...)Odsączyć i delikatnie poukładać na papierze do pieczenia. W średniej misce wymieszać ser ricotta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmrożony i dokładnie odsączony szpinak, drobno pokrojone karczochy, parmezan, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową,.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos pomidorowy: na dużej patelni podsmażyć czosnek i cebulkę, dodać pomidory i chwilkę pogotować. Doprawić do smaku cukrem, ew. solą
Pieguskowa KuchniaCUKINII 1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka papryki ostrej mielonej 400 g koncentratu pomidorowego Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny. Po upływie
Pieguskowa Kuchnialekko octowa, słodka i kwaskowa. Polecam! SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ /porcja na ok 15 słoiczków 3 kg cukinii bez miąższu ( cukinię z twardą skórką obrać ) 4 duże czerwone papryki 0,5 kg cebuli 1 duża główka czosnku ZALEWA 1,5 łyżki soli kamiennej 3 łyżki kurkumy 4 łyżeczki gorczycy białej 2 szkl cukru 2 szkl wody 1 szkl octu(...)Cukinię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem w resztą warzyw wymieszać w dużej misce. Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz. Po upływie danego czasu przełożyć
Pieguskowa Kuchniazwolenniczką domowych przetworów. Miło jest zimą otworzyć słoiczek gotowej sałatki do obiadu, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SAŁATKA BURACZKOWA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 6 kg buraków 1 kg papryki 10 średnich cebul ZALEWA 1 i 1/4 szkl wody 1 i 1/4 szkl octu 3/4 szkl cukru 2 łyżki soli Z podanych składników ugotować zalewę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę(...)zagotować ponownie i odstawić do ostygnięcia. Buraczki ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Ostudzoną zalewę dodać do warzyw i odstawić na 1 godzinę. Po upływie danego czasu powkładać sałatkę do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 10-15 min. Można na wierzch wlać po 1 łyżce oleju, ale ja tego
Pieguskowa Kuchniapieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować
Pieguskowa Kuchniapół opakowania mrożonego lub świeżego rozdrobnionego szpinaku 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 3 łyżki oleju mąka pszenna sól Farsz filet z kurczaka 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 6-7 pieczarek sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 3-4 łyżki sosu uniwersalnego jasnego marki Łowicz olej Sos 30 dag sera mozarella 5 łyżek sosu
Pieguskowa Kuchniamięsa mielonego z piersi kurczaka kostka żółtego sera (250g) 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3-4 łyżki bułki tartej świeża pietruszka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia […] Artykuł Mielone z kurczaka nadziewane serem pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plskładniki: 1 melon 1 czerwona papryka ok. 3 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 mała cebula, czerwona lub biała 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek sok z cutryny sól, pieprz wykonanie: Miąższ z melon kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, z papryki usuwamy pestki i kroimy również w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekana
Domowy Smak Jedzenianiego i oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych 0,5kg marchwi 1 główka czosnku po 1 czerwonej i żółtej papryce 250ml octu 10% 250ml oleju 1/2 szklanki cukru kilka szczypt chili 30g przyprawy koreańskiej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy
Moja Książka Kucharska