sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie pasztetu np. Profi z drobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy
Kuchnia w czekoladzieUszatki Kopernik – 5 szt * cebula biała – 2 szt * cebula czerwona – 1 szt * ulubione ciemne piwo ( najlepiej z posmakiem miodu ) – 200 ml * sól, pieprz, suszony majeranek, papryka ostra i słodka – do smaku * syrop klonowy – 3 łyżki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynie do zapiekania natłuszczamy. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem
Ostra na Słodkomnie żółta i zielona 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 1,5 l bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól,pieprz ostra papryka do smaku 50 ml śmietanki 30 % do zabielenia Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić(...)będą prawie miękkie. Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze do miękkości warzyw ale żeby cukinia się nie rozpadła. Do smaku doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Ja doprawiłam tak lekko na ostro. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia, dodać posiekany koperek i śmietankę. Wymieszać i można podawać
Monia miesza i gotujecukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek(...)patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić
Zgrabne Gotowaniepierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki
CynamonemPoOczachkuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy(...)sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie
kuchnia doskiProsty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki. Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest świeże i delikatne. W sam raz na sezon letni gdy mamy świeże papryki i marchewki, ale można też zrobić je jesienią lub zimą. Będzie niestety mniej słodsze
Milion Smakówkiełbasy lepszej jakości 2 duże cebule czerwona i biała 30 dag.malych pomidorków koktajlowych przecier pomidorowy słoiczek 2 chili papryczki 2 marchewki białą część pora Olej Liść laurowy Majeranek Papryka słodka sypka Papryka czerwona sypka ostra Pieprz ************************************* Kapustę słodką drobno posiekać , zalać 1 szklanki.wody ,posolić ,dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu.Dolożyć pokrojoną w plasterki marchewkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSchab w warzywach to propozycja na smaczne mięsko do obiadu lub na ciepłą przekąskę. 0,5 kg schabu bez kości 1 duża cebula 1 papryka 1 nieduża cukinia 10 pieczarek 4 spore marchewki Pół niedużej kapusty pekińskiej przyprawa pikantna do grila sos amerykański lub majonez olej rzepakowy Vegeta, sól, pieprz Mięso pokroić na kotlety, przekręcić(...)przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić: cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w półplasterki, kapustę posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić vegetą, pieprzem i przyprawą do grila. blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę warzyw. Ułożyć kotlety, przykryć pozostałymi warzywami, skropić olejem. Blachę
Praktyczna plłyżeczka octu (ja dałam ocet z owoców granatu od L ook Food , bo go uwielbiam, ale może być ocet winny) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki serka mascarpone słodka papryka czerwona olej makaron Do rondelka wlewam trochę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaję pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażę, dodaję pomidory (sparzam, wydrążam gniazda nasenne, kroję(...)listki bazylii. Dodaję sól, pieprz. Zdejmuję z ognia. Dodaję serek mascarpone – mieszam. Filet z kurczaka oczyszczam, kroję każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju. Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Piekę w piekarniku
MojaQchnia.plpiersi z kurczaka 500g batatów 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 litry bulionu 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy po 1 płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, kurkumy, oregano i kolendry sól pieprz Cebulę i bataty pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć około
kuchnia doskiTABBOULEH (3-4 porcje) 1 woreczek kaszy jęczmiennej 600 ml bulionu warzywnego 1 średnia cebula czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 pomarańczowa / żółta papryka, również nie za duża 1 pęczek pietruszki 2-3 gałązki świeżego oregano 2 średnie pomidory 3-4 jajka 1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej(...)patelnie i smażę, aż cebula stanie się szklana. Obieram czosnek, siekam dość drobno i wrzucam do cebuli razem z majerankiem. Cukinię kroję w drobną kostkę. Wrzucam na patelnię. Paprykę pozbawiam nasion i ogonka, kroję również w drobną kostkę. Dorzucam do cukinii. Pomidory kroję w drobną kostkę. Pietruszkę i oregano siekam. Przesmażone warzywa łączę z ugotowaną kaszą, cały czas trzymając mały
W kuchni Karmel-itkisię z orzeźwiającym smakiem karamboli. Składniki: 1,5 schabu w kawałku 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego 300ml wody sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu
Gotowanie i blogowaniepaprykowych (żółtych i czerwonych) kilka plastrów salami dojrzewającego ok 15 dag sera żółtego tartego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa ziołowa do drobiu papryka słodka i inne przyprawy wg uznania Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Pierś kroimy w paski, przyprawiamy - u mnie sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła do drobiu. Podsmażamy lekko na odrobinie oliwy. Salami(...)śmietanę zmieszaną z ziołami prowansalskimi i solą oraz salami, mięso i pomidorki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przekładamy serem żółtym. Na wierzch również posypujemy serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy ok 30 w sprawnym piekarniku. Mój wymagał trochę więcej czasu ;) My posypaliśmy zapiekankę świeżą rukolą, a Syn zażyczył sobie tonę keczupu. Pysznie wyszło. Polecam. Prosty, sycący
Kuchnia po mojemuCzas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka krojonego ananasa słoik selera w zalewie 150 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy papryką i smażymy razem z posiekanym czosnkiem na odrobinie oleju
Kuchnia Bazylii