płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka musztardy np. sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego, ale może być też inny) 1-2 ząbki czosnku łyżka oleju lub oliwy łyżeczka słodkiej papryki mielonej ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu) sól Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę
Kulinarny S.O.S.warzywa, a sałatka stanie się jeszcze lepsza. Sałatka tabbouleh – przepis Składniki – sałatka tabbouleh 300 g kuskusu perłowego 1 pomidor malinowy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka Pęczek natki pietruszki 1 duży ogórek Garść liści mięty 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz Sałatka tabbouleh – jak zrobić? Kuskus wsyp do wrzącej wody(...)następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pomidora, ogórka i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Zioła posiekaj drobno, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Do dużej miski przesyp odcedzony kuskus. Dodaj warzywa i zioła. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sałatka tabbouleh w zasadzie nadaje się
okolicepalnika.plrosołu ! Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Zioła prowansalskie Śmietana ( 150 ml ) 2 – 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Cebule kroję w kostkę, podsmażam i dodaję obrane i rozdrobnione
Takie tam pichcenieziemniaków · Cebula · 2 marchewki · 3 papryki czerwone · 3 laseczki kiełbasy śląskiej · 200 ml przecieru pomidorowego · Puszka pomidorów(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Marchew obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do cebuli 4. Następnie dodajemy pokrojone również w słupki papryki, solimy i chwilkę prużymy 5. Warzywa łączymy z ziemniakami 6. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka z zupą 7. Pod koniec
Kulinarna Chwilaczosnku ok. 6 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti) 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150g tartej mozzarelli ok. 100g żółtego sera gouda Sposób przygotowania(...)cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż straciło różowy kolor. Przecier pomidorowy rozmieszałam
Waniliowe ImprowizacjeOlej do smażenia · Cebula · 1/3 główki kapusty młodej · 1 papryka czerwona · 1 serek hochland · Bułka tarta do panierki · 2 jajka Sposób przygotowania(...)doprawiamy pieprzem oraz sola 2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę oraz pokrojoną w paseczki paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą 4. Pod koniec prużenia dodajemy serek topiony, mieszamy do chwili roztopienia się sera 5. Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa
Kulinarna ChwilaSzybko, zdrowo i nieco orientalnie - pyszny ryż curry z warzywami i prażonym sezamem. 300g ryżu 1 brokuł 300g marchewki, u mnie mini 300g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, curry olej 100g sezamu 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, paprykę i cebulę kroimy
Szefowa kuchnidelikatnie curry, dzięki temu całość zyska wyrazisty smak. Zobacz przepis na: Tortille z kurczakiem i awokado Składniki placki tortilli 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100g ryżu (1 torebka) czerwona papryka cebula 1 łyżeczka curry oliwa sól pieprz Szybki przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy Tortilla z kurczakiem i ryżem – przepis Kurczaka myjemy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy(...)patelni grillowej z obu stron przez ok. 6 minut z każdej. Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Warzywa podsmażamy przez 3 minuty na odrobinie oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie dodajemy odcedzony ryż, dosypujemy curry i całość mieszamy smażąc przez ok.2 minuty. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Grillowanego kurczaka kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!schabu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu hoisin skórka otarta z połówki pomarańczy sok z połówki pomarańczy 1,5 łyżki przyprawy pięciu smaków 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego Jak zrobić schab po azjatycku W miseczce wymieszaj sos sojowy, sos hoisin, skórkę i sok z pomarańczy, paprykę oraz przyprawę pięciu smaków. Dodaj do nich olej
okolicepalnika.plSkładniki: Ryż 100 g ( waga przed ugotowaniem) Udko wędzone Ogórek kiszony 5 Kukurydza puszka Papryka czerwona Jajka 3 Cebula czerwona mała Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i przestudzić. Jajka ugotować na miękko, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Ogórki pokroić na pół-plastry,paprykę oraz udko bez skóry w kostkę
Kulinarne przygodycebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej papryki sól, pieprz, cukier, harrisa do smaku dodatkowo olej do słoiczków jeżeli paprykarz pasteryzujemy Wykonanie Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Filet z dorsza układamy na papierze do pieczenia, wyciągamy ewentualnie(...)tarce. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy na początek cebulę, jak tylko lekko się zeszkli dodajemy marchewkę, cały czas mieszamy. Po kilku minutach dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy
Tajemnice Smakukaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Pieprz Kasza Jęczmienna ok 1 szklanki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Do worka przekładam mięso oraz
Gotowanie Patkicebuli 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki 500 ml wywaru warzywnego garść świeżego posiekanego koperku 3 łyżeczki ketchupu pikantnego PREMIUM (u mnie NOWOŚĆ DEVELEY ) 1 szczypta ostrej papryki 2 szczypty łagodnej papryki sól 2 łyżeczki soku z cytryny 1 puszka zielonego groszku 1 kulka mozarelli Wykonanie: Do garnka wrzucić masło, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać
Trufelkowośrednia młoda cukinia połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego 1 pietruszka duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % ewentualnie mielona, ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki, łodygę selera w kostkę Pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju, dodać(...)przypaliło Gdy masa zmniejszy objętość dodać seler korzeniowy i naciowy, pietruszkę i rozdrobniony kalafior, wymieszać, podlać ewentualnie odrobiną wody i oleju, gotować do miękkości Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem. Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go zamiast firmowego koncentratu
Proste Potrawy