czosnku duże 1 marchewka (opcjonalnie) 350 ml passaty pomidorowej 1,5 litra bulionu rybnego lub drobiowego 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej mielonej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej do smaku Instructions Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku(...)oliwie. Ryby pokroić w kawałki i dorzucić do garnka. Seler naciowy oraz marchewkę pokroić w półplasterki, dodać do reszty. Przyprawić papryką i zalać bulionem oraz passatą. Wymieszać i gotować ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez marchewki): Wartość energetyczna: 187 kcal Tłuszcz: 7,8 g Węglowodany
Modern Cave Girljest świetnym pomysłem na kolacje, drugie śniadanie w pracy czy nawet jako danie na wieczorne spotkanie z gośćmi. Jest bardzo uniwersalna, można wymieniać składniki, można dodać dodatkowo no. ogórka, paprykę, pietruszkę, ananasa. Sałatka z wędzonym kurczakiem na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem – Składniki 400 g wędzonego filetu z kurczaka puszka kukurydzy 1 por (biała(...)sałatkę z tuńczykiem bądź sałatkę z surimi . Sałatka jest uniwersalna i można dodać do niej inne ulubione składniki np. ryż, drobny makaron, ogórek kiszony bądź świeży, ale również paprykę bądź koperek. Artykuł Sałatka z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećchyba większość z nas lubi: prosty, szybki i pyszny 😀 Składniki: 250g makaronu (u mnie świeże Spaghetti alla chitarra ale może być dowolny długi) 1 cukinia (ok. 300g) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 marchew 1 średnia cebula lub por (w zależności od tego jak wyrazisty smak lubimy) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 500ml passaty kilka listków bazylii(...)cebulę/pora, marchew i selera. Podsmażamy kilka minut aż cebula/por się ładnie zeszkli; jeśli używamy wina do przepisu, dolewamy je teraz i redukujemy całość na trochę mocniejszym ogniu; dorzucamy paprykę i cukinię i podsmażamy wszystko minutę lub dwie; wlewamy passatę, doprawiamy wszystko wedle uznania solą i pieprzem, redukujemy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut. Warzywa mają się ugotować, ładnie
Pasta Po Polskuwszystkim nie pogubić? Co jeść? Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych należy odpowiednio komponować posiłki: W każdym powinien znaleźć się produkt bogaty w witaminę C: kawałek czerwonej papryki, trochę natki pietruszki, melon, truskawki, liściaste warzywa, kapusta kiszona, jarmuż, kiwi, owoce jagodowe. Trzeba jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, więc produkty te dodajemy do posiłków(...)dopiero po ich przyrządzeniu (ugotowaniu, upieczeniu itp.). Już 50 g papryki zwiększa wchłanianie żelaza, a to przecież tylko ćwiartka tego warzywa! Należy uważać z nadmiarem nabiału, który jest źródłem wapnia i kazeiny, ponieważ oba te składniki hamują wchłanianie żelaza. Jeśli wasza dieta składa się głównie z kanapek z serem, to nie tędy droga. Przechodząc z redukcją mięsa należy zadbać
Fleksitarianizm.plkarkówki wieprzowej? Zapraszam na przepis! 🙂 Karkówka duszona w sosie przepis 5 plastrów karkówki Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu Oraz: 1 łyżka smalcu duża cebula 300 ml wody lub bulionu 100 ml śmietany(...)smaku Jak przygotować karkówkę duszoną w sosie? Plastry karkówki powinny być grubości około 1, 5 - 2 cm. Takie czyste i suche mięso lekko rozbijamy. Z pieprzu, papryki, soli i czosnku robimy marynatę, którą nacieramy dość mocno mięso. Następnie karkówkę przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej
Dieta moja pasjaFava - pikantne PUREE z grochu przepis 0,5 kg żółty łuskany groch 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie ostra papryka kawałek boczku lub słoniny 1 cebula Jak przygotować pikantne PUREE z grochu Groch wykładamy na sito i przepłukujemy pod kranem. Następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)dodawać wody z gotowania aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Na koniec doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. Kto lubi bardziej wyraziste potrawy może dodać więcej czosnku lub ostrej papryki. Podajemy na ciepło lub jako zimny dip czy przystawka. Takie puree z grochu znakomicie zastąpi ziemniaki, makaron czy inne dodatki do drugiego dania. Dodając do niego koperek lub bazylię
Dieta moja pasjapieczarkowy świetnie komponuje się ze świeżymi listkami szpinaku, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie pominąć go w daniu albo zastąpić innym warzywem, na przykład pokrojoną w kostkę papryką. Aby otrzymać sos serowy , wystarczy dodać pod koniec kilka łyżek startego żółtego sera, sprawdzi się również odrobina sera pleśniowego. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem świetnie smakuje(...)bulionu drobiowego, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być
Lekcje w kuchnimałe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, ostra papryka do smaku Twaróg przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty ser i wymieszaj, tak żeby składniki równo się(...)farsz z mięsem mielonym. Cebulę posiekaj drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś aż odparuje sos, a mięso stanie się kleiste Wystudź. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć
Ogrodnik w podróżyczosnku to świetna i całoroczna propozycja na dodatek do śniadań lub kolacji. Pasztet wychodzi soczysty i miękki w środku. Podasz go na kanapce z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora, papryki lub warzyw konserwowych. Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ zrobiony z włoszczyzny mrożonej. Nie potrzebujesz także maszynki do mielenia, wystarczy blender, w którym zmiksujesz wszystkie połączone składniki. SKŁADNIKI: 450 g mrożonej włoszczyzny(...)cebule – 210 g 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny ¾ szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki oleju gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cynamon, słodka i ostra papryka, rozmaryn, majeranek, lubczyk 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Mrożoną włoszczyznę wyjmuję 5 minut wcześniej przed przygotowaniem. Przepis
Zasmakuj Kuchnisię buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto(...)kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Siekany szczypiorek Sól Pieprz Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzsię buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto(...)kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Siekany szczypiorek Sól Pieprz Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzsmażenia · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12% · 1 łyżeczka papryki ostrej · Sól · 1 łyżka majeranku · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2. Pieczarki kroimy w plastry, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach. 3. Cebule
Kulinarna Chwilafajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃 Polecam gorąco! Składniki: kalafior 2 jajka sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór. Lekko(...)studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichceniesposób w omlecie ukryjesz pół kilograma warzyw! -wafle kukurydziane jagła i pieprz KUPIEC - pokrusz wszystkie - 100 g łososia wędzonego na zimno- pokrój w kawałeczki - pół czerwonej papryki- pokrój w drobną kosteczkę - pół pęczka natki pietruszki- drobno posiekaj - opakowanie serka ricotta - pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki -kiełki jarmużu ( bo mają dużo witamin) - ogórek kiszony w cienkich plasterkach - kilka(...)wrzuć dwa opakowania mixu, dosmacz solą, pieprzem i duś pod przykryciem ,aż zmiękną. Jaja zmiksuj , dosmacz solą i pieprzem oraz wsyp parmezan. Do dużej miski przełóż warzywa, dodaj paprykę, natkę pietruszki , pokruszone wafle kukurydziane oraz masę jajeczną. Wafle sprawią, że całość fajnie napuchnie i nabierze objętości. Nie będziesz też sięgać po chleb. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę na gorącą
Z Kuchni Do Kuchnidrożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz
prawdziwe jedzenie