papryka - 32566 przepisów (strona:649/2172)

Keto zupa rybna (Paleo, LowCarb) 75

czosnku duże 1 marchewka (opcjonalnie) 350 ml passaty pomidorowej 1,5 litra bulionu rybnego lub drobiowego 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej mielonej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej do smaku Instructions Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnku(...)oliwie. Ryby pokroić w kawałki i dorzucić do garnka. Seler naciowy oraz marchewkę pokroić w półplasterki, dodać do reszty. Przyprawić papryką i zalać bulionem oraz passatą. Wymieszać i gotować ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez marchewki): Wartość energetyczna: 187 kcal Tłuszcz: 7,8 g Węglowodany

Modern Cave Girl
Sałatka z wędzonym kurczakiem 96

jest świetnym pomysłem na kolacje, drugie śniadanie w pracy czy nawet jako danie na wieczorne spotkanie z gośćmi. Jest bardzo uniwersalna, można wymieniać składniki, można dodać dodatkowo no. ogórka, paprykę, pietruszkę, ananasa. Sałatka z wędzonym kurczakiem na pewno zasmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem – Składniki 400 g wędzonego filetu z kurczaka puszka kukurydzy 1 por (biała(...)sałatkę z tuńczykiem bądź sałatkę z surimi . Sałatka jest uniwersalna i można dodać do niej inne ulubione składniki np. ryż, drobny makaron, ogórek kiszony bądź świeży, ale również paprykę bądź koperek. Artykuł Sałatka z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Makaron z warzywnym ragù 72

chyba większość z nas lubi: prosty, szybki i pyszny  😀 Składniki: 250g makaronu (u mnie świeże Spaghetti alla chitarra ale może być dowolny długi) 1 cukinia (ok. 300g) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 marchew 1 średnia cebula lub por (w zależności od tego jak wyrazisty smak lubimy) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 500ml passaty kilka listków bazylii(...)cebulę/pora, marchew i selera. Podsmażamy kilka minut aż cebula/por się ładnie zeszkli; jeśli używamy wina do przepisu, dolewamy je teraz i redukujemy całość na trochę mocniejszym ogniu; dorzucamy paprykę i cukinię i podsmażamy wszystko minutę lub dwie; wlewamy passatę, doprawiamy wszystko wedle uznania solą i pieprzem, redukujemy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut. Warzywa mają się ugotować, ładnie

Pasta Po Polsku
Żelazo w diecie bezmięsnej, czyli co z anemią? 66

wszystkim nie pogubić? Co jeść? Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych należy odpowiednio komponować posiłki: W każdym powinien znaleźć się produkt bogaty w witaminę C: kawałek czerwonej papryki, trochę natki pietruszki, melon, truskawki, liściaste warzywa, kapusta kiszona, jarmuż, kiwi, owoce jagodowe. Trzeba jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, więc produkty te dodajemy do posiłków(...)dopiero po ich przyrządzeniu (ugotowaniu, upieczeniu itp.). Już 50 g papryki zwiększa wchłanianie żelaza, a to przecież tylko ćwiartka tego warzywa! Należy uważać z nadmiarem nabiału, który jest źródłem wapnia i kazeiny, ponieważ oba te składniki hamują wchłanianie żelaza. Jeśli wasza dieta składa się głównie z kanapek z serem, to nie tędy droga. Przechodząc z redukcją mięsa należy zadbać

Fleksitarianizm.pl
Karkówka duszona w sosie 84

karkówki wieprzowej?  Zapraszam na przepis! 🙂 Karkówka duszona w sosie przepis 5 plastrów karkówki Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego  0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu  Oraz: 1 łyżka smalcu duża cebula 300 ml wody lub bulionu 100 ml śmietany(...)smaku Jak przygotować karkówkę  duszoną w sosie? Plastry karkówki  powinny być grubości około 1, 5 - 2 cm. Takie czyste i suche mięso lekko rozbijamy.  Z pieprzu, papryki, soli i czosnku robimy marynatę, którą nacieramy dość mocno mięso. Następnie karkówkę przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej

Dieta moja pasja
Fava - pikantne puree z grochu 85

Fava - pikantne PUREE z grochu  przepis 0,5 kg żółty łuskany groch 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie ostra papryka  kawałek boczku lub słoniny 1 cebula  Jak przygotować pikantne PUREE z grochu  Groch wykładamy na sito i przepłukujemy pod kranem. Następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)dodawać wody z gotowania aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję.  Na koniec doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. Kto lubi bardziej wyraziste potrawy może dodać więcej czosnku  lub ostrej papryki. Podajemy na ciepło lub jako zimny dip czy przystawka.  Takie puree z grochu znakomicie zastąpi ziemniaki, makaron czy inne dodatki do drugiego dania. Dodając do niego koperek lub bazylię

Dieta moja pasja
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem / Creamy Chicken with Mushrooms and Spinach 66

pieczarkowy świetnie komponuje się ze świeżymi listkami szpinaku, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie pominąć go w daniu albo zastąpić innym warzywem, na przykład pokrojoną w kostkę papryką.  Aby otrzymać sos serowy , wystarczy dodać pod koniec kilka łyżek startego żółtego sera, sprawdzi się również odrobina sera pleśniowego. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem świetnie smakuje(...)bulionu drobiowego, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być

Lekcje w kuchni
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 272

małe: 0,3 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki pasty Ajwar lub Pindżur w zależności od upodobań 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, ostra papryka do smaku Twaróg przełóż do miseczki, rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę, wyciśnięty praską czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Na koniec starty żółty ser i wymieszaj, tak żeby składniki równo się(...)farsz z mięsem mielonym. Cebulę posiekaj drobniutko , podsmaż, dodaj mięso, ponownie smaż aż się zezłoci. Na koniec wlej Ajwar lub Pinżdżur i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą i ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś aż odparuje sos, a mięso stanie się kleiste Wystudź. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć

Ogrodnik w podróży
Pasztet z warzyw 72

czosnku to świetna i całoroczna propozycja na dodatek do śniadań lub kolacji. Pasztet wychodzi soczysty i miękki w środku. Podasz go na kanapce z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora, papryki lub warzyw konserwowych. Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ zrobiony z włoszczyzny mrożonej. Nie potrzebujesz także maszynki do mielenia, wystarczy blender, w którym zmiksujesz wszystkie połączone składniki. SKŁADNIKI: 450 g mrożonej włoszczyzny(...)cebule – 210 g 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny ¾ szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki oleju gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cynamon, słodka i ostra papryka, rozmaryn, majeranek, lubczyk 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Mrożoną włoszczyznę wyjmuję 5 minut wcześniej przed przygotowaniem. Przepis

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z frankfurterkami i sosem 67

się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto(...)kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Siekany szczypiorek Sól Pieprz Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik

Niedzielny kucharz
Warzywna zapiekanka z frankfurterkami i sosem 74

się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto(...)kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Siekany szczypiorek Sól Pieprz Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik

Niedzielny kucharz
Kotlety z pieczarkami i cebulką 105

smażenia ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany 12% ·        1 łyżeczka papryki ostrej ·        Sól ·        1 łyżka majeranku ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso(...)mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2.    Pieczarki kroimy w plastry, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach. 3.    Cebule

Kulinarna Chwila
SMAŻONY KALAFIOR. PANIEROWANY JAK SCHABOWY. 158

fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃 Polecam gorąco! Składniki: kalafior 2 jajka sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór.  Lekko(...)studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Omlet imprezowy z waflami kukurydzianymi i parmezanem 75

sposób w omlecie ukryjesz pół kilograma warzyw! -wafle kukurydziane jagła i pieprz KUPIEC  - pokrusz wszystkie - 100 g łososia wędzonego na zimno- pokrój w kawałeczki - pół czerwonej papryki- pokrój w drobną kosteczkę - pół pęczka natki pietruszki- drobno posiekaj - opakowanie serka ricotta - pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki -kiełki jarmużu ( bo mają dużo witamin) - ogórek kiszony w cienkich plasterkach - kilka(...)wrzuć dwa opakowania mixu, dosmacz solą, pieprzem i duś pod przykryciem ,aż zmiękną. Jaja zmiksuj , dosmacz solą i pieprzem oraz wsyp parmezan. Do dużej miski przełóż warzywa, dodaj paprykę, natkę pietruszki , pokruszone wafle kukurydziane oraz masę jajeczną. Wafle sprawią, że całość fajnie napuchnie i nabierze objętości. Nie będziesz też sięgać po chleb. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę na gorącą

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsza pizza 125

drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania