papryka - 32566 przepisów (strona:654/2172)

Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 82

musisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku   Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg jest(...)wyższych brzegach, takich żeby tłuszcz nie uciekał (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W mikrofalówce lub rondelku rozpuść kaczy lub gęsi smalec . Ma być płynny ale nie zagotowany. Polej nim ziemniaki , dopraw papryką, białym pieprzem, solą do smaku. Wymieszaj, żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem i przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 C z włączonym termoobiegiem (górna i dolna grzałka). Piecz

Ogrodnik w podróży
Piersi z kurczaka w prostym sosie – rodzinny obiad 167

smaku 3 łyżki masła 1 pełna łyżeczka przyprawy gyros 1 ząbek czosnku 3 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 średnia cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/3 szklanki wody + 1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotlety (najpierw wzdłuż, żeby były cieńsze(...)używamy suszonej cebuli po prostu dodajemy ją do mięsa po obsmażeniu czosnku. Teraz do mięsa i pozostałych składników dolewamy szklankę wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i słodką czerwoną paprykę. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec sos zagęszczamy wymieszaną w wodzie mąką pszenną. Jeszcze chwilę gotujemy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy solą lub pieprzem

Słodkie okruszki
Wegańskie curry z pieczonymi warzywami 128

średnie bakłażany 2 średnie bataty 2 średnie cebule puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki czerwonego curry po płaskiej łyżeczce sproszkowanego imbiru, kolendry, kuminu, czerwonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy łyżka oleju i trochę do polania warzyw 2 ząbki czosnku szczypta soli Do podania: ugotowany ryż – u mnie jaśminowy posiekana natka pietruszki lub kolendry jogurt(...)Batata obieramy i kroimy w podobnej wielkości kostkę, dodajemy do bakłażana. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, dorzucamy na blachę. Warzywa posypujemy przyprawami – imbirem, kolendrą, kuminem, czerwoną papryką, kurkumą oraz posypujemy szczyptą soli, a całość polewamy olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając olej i przyprawy w warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut

Smaczna Strona
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą 138

cebula 2 marchewka 3 ziemniaki 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżka masła 40 g koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego sól, pieprz, słodka papryka DODATKOWO OPCJONALNIE 4 skrzydełka z kurczaka kawałek ziołowego chlebka Sposób przygotowania: W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko(...)marchewka","3 ziemniaki","100 g czerwonej soczewicy","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a","40 g koncentratu pomidorowego","1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo - drobiowego","s\u00f3l, pieprz, s\u0142odka papryka","4 skrzyde\u0142ka z kurczaka","kawa\u0142ek zio\u0142owego chlebka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku roztop mas\u0142o i zeszklij na nim poszatkowan\u0105 cebul\u0119. Po chwili dodaj

ProstePesto.pl
Golonka w kapuście gotowana 165

wieprzowe (ok. 1 ½ kg) 1 kg kiszonej kapusty 4 ziarna ziela angielskiego 2-3 świeże listki laurowe kilka kulek czarnego pieprzu sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, trochę słodkiej papryki Przygotowanie golonki gotowanej w kapuście: Dzień przed gotowaniem można golonkę natrzeć solą peklową, zostawić na noc do lodówki i potem przepłukać, będzie miała lekko różowy kolor. W tym przepisie(...)kupujemy taką, która nie jest za kwaśna. Jeśli Wasza kapusta jest nadal bardzo kwaśna to czynność z gotowaniem kapusty powtarzamy. Kapustę przekładamy do garnka z golonką, dodajemy trochę czerwonej papryki, oraz mielonego pieprzu, można dodać dodatkowo startą na grubej tarce marchewkę. Jak ktoś chce to może dodać dodatkowo przecier pomidorowy czy przyprawę do bigosu, ale to nie jest konieczne. Całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony schab na kanapki / Baked Pork Loin 190

obiadu. Jest mięciutki i soczysty , to najlepszy zamiennik sklepowych wędlin. Ziołowa marynata do pieczonego schabu nadaje mu mnóstwo smaku. W mojej znalazł się między innymi majeranek, czosnek, słodka papryka i odrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół. Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego obsmażenia na patelni - wystarczy krótkie smażenie ze wszystkich stron, białko mięsa(...)więcej przepisów ze schabem:) Do takiej pysznej domowej wędliny polecam również domowe bułeczki cebulowe : Przepis na schab pieczony na kanapki, składniki: 700 g schabu, 1/2-3/4 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka granulowanego czosnku, czubata łyżeczka majeranku, pół łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku, łyżeczka granulowanej cebuli, opcjonalnie, 1/2 -1 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie, szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju Przepis

Lekcje w kuchni
Jesienna sałatka do słoików 80

także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików:   4 kg większych ogórków 2 cebule białe 2 cebule czerwone 2 kg cukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego    1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g) Sposób przygotowania(...)Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy

Kuchnia w czekoladzie
Gyros w zupie 101

Olej do smażenia ·        Sól ·        Cebula ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy ·        200 ml przecieru pomidorowego(...)rozgrzanym oleju 3.   Po usmażeniu łączymy z ziemiankami 4.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 5.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6.   Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7.   Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy

Kulinarna Chwila
Kurczak pieczony w sosie barbecue 76

płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka musztardy np. sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego, ale może być też inny) 1-2 ząbki czosnku łyżka oleju lub oliwy łyżeczka słodkiej papryki mielonej ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu) sól   Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę

Kulinarny S.O.S.
Sałatka tabbouleh 105

warzywa, a sałatka stanie się jeszcze lepsza. Sałatka tabbouleh – przepis Składniki – sałatka tabbouleh 300 g kuskusu perłowego 1 pomidor malinowy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka Pęczek natki pietruszki 1 duży ogórek Garść liści mięty 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz Sałatka tabbouleh – jak zrobić? Kuskus wsyp do wrzącej wody(...)następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pomidora, ogórka i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę. Zioła posiekaj drobno, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Do dużej miski przesyp odcedzony kuskus. Dodaj warzywa i zioła. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sałatka tabbouleh w zasadzie nadaje się

okolicepalnika.pl
Potrawka z kurczaka 159

rosołu !  Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Zioła prowansalskie Śmietana ( 150 ml ) 2 – 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Cebule kroję w kostkę, podsmażam i dodaję obrane i rozdrobnione

Takie tam pichcenie
Zupa Ambitna Ania 114

ziemniaków ·        Cebula ·        2 marchewki ·        3 papryki czerwone ·        3 laseczki kiełbasy śląskiej ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        Puszka pomidorów(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3.   Marchew obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do cebuli 4.   Następnie dodajemy pokrojone również w słupki papryki, solimy i chwilkę prużymy 5.   Warzywa łączymy z ziemniakami 6.   Kiełbasę kroimy w pół plasterki, podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka z zupą 7.   Pod koniec

Kulinarna Chwila
Zapiekane rożki z tortilli z mięsem 146

czosnku ok. 6 kawałków suszonych pomidorów (użyłam pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym firmy Ponti) 1 łyżka octu balsamicznego (użyłam octu firmy Ponti) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 150g tartej mozzarelli ok. 100g żółtego sera gouda Sposób przygotowania(...)cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż straciło różowy kolor. Przecier pomidorowy rozmieszałam

Waniliowe Improwizacje