gotowy gulasz ❤ Polecam ten sklep raz jeszcze 💚 ➡️ Składniki (2 porcje): słoik wege gulaszu w tajskim stylu, 100 g żytniego makaronu, kostka wędzonego tofu, 1 łyżka oleju, słodka papryka wędzona + czarny pieprz, natka pietruszki ➡️ Przygotowanie : tofu pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmażaj przez około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Do tofu(...)piersi z kurczaka, średniej wielkości dynia, pesto z cukinii, ulubione przyprawy, olej rzepakowy ➡️ Przygotowanie : dynię oczyszczam z wnętrza, kroję w kostkę i mieszam z olejem, solą, papryką słodką, pieprzem i chili. Z kurczakiem robię podobnie (tylko tutaj dodaję jeszcze curry i kurkumę). Wrzucam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 200°C przez 30 minut
Zdrowie na języku :Pfileta z kurczaka 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1 białko 1 żółtko zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto: W śmietanie rozprowadzamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy(...)osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy
Kuchnia MagdaLenyfileta z kurczaka 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1 białko 1 żółtko zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto: W śmietanie rozprowadzamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy(...)osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy
Kuchnia MagdaLenycebula, 4 ząbki czosnku, 400g passaty pomidorowej (można zastąpić zblendowanymi 4 pomidorami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego), około 50g tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję w kostkę i wrzucam go do miski. Dodaję do mięsa około pół łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy. Mieszam i odstawiam(...)patelni przesmażam pieczarki oraz cukinię do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję do nich ponownie kurczaka i zalewam wszystko passatą pomidorową. Doprawiam wedle uznania szczyptą soli, pieprzem i ostrą papryką. Duszę przez około 3 minuty. Na koniec dodaję do całości ugotowany makaron i wszystko razem mieszam. Przekładam danie do naczynia żaroodpornego i posypuję startym parmezanem. Zapiekam przez około 15 minut
Natka Pietruszkicebule pokrojone w talarki ✅ 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ 5-7 łyżek pasty Harissa ✅ 3-5 łyżek koncetratu pomidorowego ✅ 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego ✅ 1-2 łyżeczki słodkiej papryki ✅ 3-5 łyżek kurkumy ✅ Świeży tymianek ✅ Świeża pietruszka ✅ Liście laurowe ✅ 1-2 konserwowe cytryny ✅ Kilka łyżek jogurtu greckiego ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trzy łyżki masła(...)Wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, chwilę podsmaż. 🛠️ Teraz dodaj kumin, kurkumę, paprykę, wymieszaj, chwilę smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj Harissę z koncentratem i kubkiem ciepłej wody. 🛠️ Wlej mieszankę do warzyw, dodaj liście, gałązki tymianku i posiekaną pietruszkę, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ Możesz użyć suszonej fasoli, którą trzeba by było dodać
RafalCookpysznego. Składniki: 6 kawałków dorsza cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz świeża bazylia ,ewentualnie suszona 1 łyżeczka papryki słodkiej Dorsza kroimy na 6 kawałków,solimy i posypujemy pieprzem. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą(...)bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje. Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut
Niespełnione zdolności kulinarnemusztardy 1½ łyżki masła klarowanego 450 ml bulionu warzywnego lub wołowego 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany min. 18% garść natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki Kroki Polędwiczkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż plastry polędwiczki. Smaż przez 3-4 minut z każdej strony(...)obróceniu polędwiczek posyp je solą, pieprzem i słodką papryką). Zdejmij podsmażone polędwiczki z patelni i przełóż na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Podsmaż, aż zmięknie. Jeśli używasz mrożonych grzybów, przełóż je na patelnię i podsmaż z cebulą, a dopiero gdy się nieco rozmrożą, zalej całość gorącym bulionem. Jeśli używasz świeżych grzybów, najpierw wlej
Na-talerzu.pluwielbiamy Jeśli znasz lepszą markę, pisz w komentarzach, chętnie spróbuję. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół toskańskich (chili, suszone pomidory, oregano, rozmaryn itp. opcjonalnie gotowiec z Kamis ) 2 łyżeczki miodu sól do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % klarowane masło do smażenia pęczek(...)dowolnych, świeżych ziół do posypania dania Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę w piórka. Oba składniki zrumień na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem i słodką papryką. Następnie wlej pomidory z puszki, miód, śmietanę, sól do smaku i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko się połączy , a sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli użyłeś kremówki
Ogrodnik w podróżyzrobiłam z pikantnym chorizo, które nadało im niepowtarzalnego smaku...😍😎 Użyłam: bagietkę na grzanki 1 cebulę 1 laskę chorizo ser typu mozzarella (starkowany) 1 ząbek czosnku pieprz słodką i ostrą paprykę odrobinę oleju Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i pokrojoną dowolnie kiełbasę. Posypujemy pieprzem, obiema paprykami i smażymy całość chwilę. Bagietkę kroimy po skosie
Walijskie PichcenieWaszych upodobań, ja dodaję całe 120 g sera typu gorgonzola. Sos z sera pleśniowego nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do niego kawałeczki podsmażonej papryki lub cukinii, połówki pomidorków koktajlowych albo garść świeżego szpinaku. Kurczak w sosie z sera pleśniowego świetnie smakuje z makaronem ryżem, kaszą lub ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich(...)szklanki mleka lub słodkiej śmietanki, 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, mały por, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie z sera pleśniowego, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę
Lekcje w kuchniodsączonej połowa papryczki chilli 2 łyżki oleju 2 całe gałązki świeżej bazylii łyżka listków świeżego tymianku przyprawy: łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cukru sól i pieprz do smaku Czas przygotowania 30 minut Czas pieczenia 25 minut Liczba porcji 6 burgerów (ok. 120 g każdy) Wartości odżywcze
Analiza Smakukarkówki wieprzowe łyżka musztardy stołowej łyżka ketchupu łagodnego 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju roślinnego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą(...)łyżka ketchupu łagodnego, obranego i przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum
Smaki Nataliiczerwona cebulka, 200g pieczarek, 2 średnie ziemniaki, 6 łyżek zielonej soczewicy, 1 duży pomidor malinowy, litr wywaru warzywnego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki masła klarowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Zupa z soczewicy i pieczarek – sposób przygotowania Najpierw siekam w kostkę cebulkę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie w garnuszku
Natka Pietruszkiskładniki: 250g czerwonej fasoli z zalewy (masa po odsączeniu), pół czerwonej cebulki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki (można zastąpić słodką papryką), szczypta soli i pieprzu. Pasta z czerwonej fasoli – sposób przygotowania Najpierw czerwoną fasolę dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Następnie wrzucam ją do miski i blenduję ręcznym
Natka Pietruszkiwina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa z obu stron posypujemy solą, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Przygotowujemy patelnię i garnek. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Plastry mięsa przesmażamy z obu stron przez 1-1,5 minuty na dużym ogniu i przekładamy do garnka. Dolewamy łyżkę oleju na patelnię i przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką
Poezja smaku