tofu są oczywiście mieszkańcy Azji. Cżesto przygotowuje się je z trawą cytrynową, słodko-ostrym sosem, pomidorami lub z curry. W Korei prawie zawsze łączy się tofu z lokalną ostrą papryką gochugaru i sosem sojowym. Tofu po koreańsku dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, więc świetnie się sprawdzi na obiad jak i lunch, lub piknik gdy nie ma możliwości(...)łyżki oleju 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku ziarna sezamu olej z prażonych ziaren sezamu Sos 0,5 szklanki wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżeczki papryki gochugaru 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta soli Instructions Tofu kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu przez 2-3 minuty do zrumienienia się, a następnie obrócić
PanGotujeużywam angielskiej musztardy Colmans (jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata ) 1-2 łyżki mąki pszennej do oprószenia zrazów 3-4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz i ostra papryka do smaku 2 szklanki wody lub bulionu wołowego lub warzywnego przyprawy do sosu: 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. opcjonalnie kilka suszonych grzybów, namoczonych wcześniej(...)sosu: 1 czubata łyżka mąki lub kromka razowego chleba i pół szklanki wody. Zrazy wołowe zawijane przepis 1. Każdy plaster rozbijam tłuczkiem na cienki płat. Oprószam go pieprzem i papryką, smaruję z jednej strony musztardą i odstawiam na minimum godzinę do lodówki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka, a ogórki kiszone i boczek w cienkie paski. Mięso kładę
Cztery Fajerykrakersa lub świeży chlebek z aromatyczną pasta. Spróbujcie. Składniki: • 1 słoik lub puszka ciecierzycy w zalewie • 1 słoik suszonych pomidorów • przecier pomidorowy • przyprawa uniwersalna, papryka słodka, papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą. 2. Ciecierzycę włożyć do blendera lub Thermomixa. 3. Dodać pomidory, może to być cały słoiczek
W mojej kuchniosób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki. Sposób przygotowania Najpierw wymieszaj mięso z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie z powstałej masy uformuj
Natka PietruszkiJeśli lubicie mocniej spieczoną skórkę można pod koniec włączyć na chwilę termoobieg. Smacznego Jak zrobić domową złocistą przyprawę do kurczaka? Składniki: 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kolendrę i goździki rozcieramy
Słodkie okruszkimodyfikować pod własny gust i smak Składniki: około 1,5 ziemniaków 3 łyżki oleju lub delikatnej oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki około 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta majeranku 1 łyżeczka soli (można dać ciut więcej lub dosolić ziemniaki wg gustu przed podaniem) Przygotowanie: Przygotowujemy szybką „marynatę” do ziemniaków(...)małej miseczki wlewamy olej lub delikatną oliwę z oliwek. Dodajemy wybrane przyprawy, tu: granulowany czosnek, słodką czerwoną paprykę, czarny mielony pieprz, majeranek i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza „marynata” do ziemniaków jest gotowa. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy w zimniej wodzie. Przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki polewamy naszą „marynatą
Słodkie okruszkiczosnkiem i pietruszką Składniki: krewetki świeże lub mrożone: 400 g czosnek: 3 – 4 ząbki szalotka: 1 szt. masło: 4 łyżki oliwa z oliwek: 1 łyżka płatki czerwonej papryki: 1/2 łyżeczki świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 3 – 4 łyżki posiekana natka pietruszki: 1/4 szklanki sól do smaku Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką – przepis Przygotowanie: Jeśli będziesz(...)również wspomnieć o tym, aby nie przepełniać krewetkami patelni. Lepiej smażyć je partiami. Szybciej i lepiej się usmażą oraz dużo łatwiej je wówczas obracać. Dodaj posiekany czosnek, płatki czerwonej papryki i smaż na średnim ogniu przez ok. pół minuty. Na koniec dodaj resztę masła, sok z cytryny, dopraw do smaku morską solą i dokładnie wymieszaj. Wyłącz palnik, a krewetki posyp
Kuchnia Na Wypasiesłodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Jeżeli chodzi o warzywa typu burak, marchew, pomidor czy czerwona papryka (które były dla mnie dość wątpliwe) można sobie pozwolić na nie od czasu do czasu. To samo z nabiałem. Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa(...)glikemicznym. W ogóle jestem zachwycona panią Martą, była bardzo otwarta, merytoryczna, rozwiała mi masę wątpliwości. Dokładnie z kimś takim potrzebowałam porozmawiać. Nie zrezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory, passaty (o jak dooobrze). Musimy tylko czytać składy i z automatu wyrzucać produkty, w których
KardamonovyProste składniki oraz łatwe przygotowanie, to największe atuty tego dania. Zapraszamy na przepis! Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem Składniki: kalafior: 800 – 1000 g filet z kurczaka: 600 g papryka słodka: 1 łyżeczka mleko: 125 ml śmietana 18 %: 120 g starty żółty ser: 1 szklanka suszone oregano: 1/2 łyżeczki suszona bazylia: 1/2 łyżeczki bułka tarta: 2 – 3 łyżki masło(...)smaku odrobina oleju do smażenia Zapiekanka z kalafiorem i kurczakiem Przygotowanie: Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy kurczaka. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko miękki
Kuchnia Na Wypasiepracy, z rozmaitymi dodatkami. Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków . Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę albo połowę cukinii (przesmaż je razem z cebulą i czosnkiem, dalej postępuj zgodnie z przepisem). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bitki wieprzowe, które przygotujesz z dowolnego mięsa wieprzowego(...)wołowiny. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa wieprzowego, np. schab, karczek, szynka 4 łyżki oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 l bulionu 2 czubate łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE: Schab myję i kroję w plastry. Możesz także poprosić o pokrojenie mięsa w plastry w sklepie bądź kupić gotowe
Zasmakuj Kuchni