paski – 2 bułki do hamburgerów (bez konserwantów) – 6 plastry sera koziego w roladzie – 4 małe korniszony – 2 garście kiełków groszku cukrowego – przyprawy (sól, pieprz, papryka) – łyżka ketchupu Przygotowanie : Mięso z piersi z kurczaka kroimy na grubsze paski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Grillujemy kilka minut z każdej strony np. na patelni grillowej
I LOVE LIFEnajpopularniejszych dodatków są ziemniaki pieczone w folii na grillu lub sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem szczypiorku. Świetnym uzupełnieniem będą również świeże warzywa grillowane, takie jak cukinia, bakłażan czy papryka. Wszystko to można podać z lekkim, domowym sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-cytrynowym, które doskonale podkreślą smak ryby. Warto również pomyśleć o dodaniu cytryny, która oprócz swoich zdrowotnych właściwości, doskonale(...)białka i możemy je przyrządzić w podobny sposób jak pstrąga, na przykład marynując w oliwie z oliwek, czosnku, cytrynie i ziołach. Na grilla możemy także wrzucić warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula czy nawet awokado, które są sycące i pełne wartości odżywczych. Inne popularne wegetariańskie i wegańskie opcje to grillowany ser halloumi, seitan czy roślinne kiełbaski i burgery. Grillowane
e-PrzepisyKulinarnedrobno-mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka kajzerka 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 pełna łyżeczka soli 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 i 1/2 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczka mielonego kminu 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 400 ml bulionu warzywnego 100 ml wody 1 łyżka mąki pszennej Kalarepa(...)każdej z kalarep należy usunąć jak najwięcej miąższu. Do dużej miski włożyć mięso mielone , namoczoną bułkę kajzerkę, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki natki pietruszki, kmin, słodką paprykę, po czym wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Z mięsa formować kulki, którymi wypełniać każdą wydrążoną kalarepę. Mięso mielone układać także na wierzchu kalarep, formując w półokrągły kształt. Do garnka włożyć
MeCookszalewę do ogórków z octem jabłkowym: 2 szklanki octu jabłkowego 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego przygotowanie Jak zrobić ogórki kanapkowe w occie do słoików? Ogórki umyj i odkrój końce. Następnie pokrój(...)plastrów obranej czerwonej cebuli i trochę koperku. Dodałam również po 3 ziarna jałowca do każdego ze słoików. Następnie przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem, solą i przyprawami – ostrą papryką, harissą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Następnie dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Gotową, gorącą zalewą zalej ogórki. Ogórki powinny być w całości zalane zalewą. Jeśli braknie Ci trochę zalewy, dolej
Via Gustomarynowaną cebulą, i tak będzie sztos! Składniki (na 6-8 porcji): 1200g łopatki wieprzowej 100ml octu jabłkowego 1 duża cebula 3 łyżki oleju Na marynatę: 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka suszonej cebuli, mielonej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodatki: ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się
Smaczna Stronamożna np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek, sery pleśniowe oczywiście są zabronione). Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty(...)nadal spotykam się ze sprzecznymi informacjami, jeżeli chodzi o dozwolone produkty. To dotyczy nabiału (niektórzy mówią, że jest kategorycznie zabroniony, inni piją kefiry, zsiadłe mleka, jogurty), warzyw pokroju czerwona papryka, burak, pomidor, mąki orkiszowej, owoców, itp. I bądź tu mądry. Ja inspiracje czerpię z książki „Leczenie dietą. Wygraj z candidą” Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje , sugeruję się także
Kardamonovysłodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Kapustę, która została nam po gołąbkach drobno siekamy, odstawiamy. Boczek kroimy w małą kostkę, smażymy do lekkiego(...)niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną kapustę, smażymy całość na wolnym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszamy. Do boczku i kapusty dodajemy mieloną paprykę, wrzucamy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, mieszamy, chwilę smażymy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przed podaniem posypujemy
Kardamonovyziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie keczupowym, składniki: 500 - 600 g piersi karkówki, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek na sos: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: ok. 3-4 szklanek wody, ok. 8 czubatych łyżek pikantnego keczupu, ok. 2-3 łyżek sosu sojowego lub teriyaki(...)odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie: Karkówkę oprószyć przyprawami i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę
Lekcje w kuchniśrednie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy sól olej rzepakowy Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia, na wolnym(...)ogniu. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy, dodajemy wędzoną paprykę, przesmażamy ją jakieś 20 sekund. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę, dodajemy sól i konfiturę z pomarańczy. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często
Kardamonovytartego paremezanu i trochę do podania 3 łyżki soku z cytryny 200ml śmietanki kremówki 30% 200ml bulionu – użyłam drobiowego z kostki pieprz cytrynowy do opruszenia mięsa mielona czerwona papryka do opruszenia mięsa sól i pieprz do smaku kilka plasterków cytryny do podania – opcjonalnie Zaczynamy od przygotowania kurczaka – myjemy filety, oczyszczamy z błonek i przecinamy każdy(...)poprzek aby utworzyć 4 podobnej wielkości, cienkie kotlety. Każdy z nich doprawiamy z obu stron odrobiną słodkiej papryki, solą oraz pieprzem cytrynowym – uwaga z nim, mój był grubomielony i stąd dość pikantny, więc opruszyłam tylko jedną strone – patrz opis – jadły dzieci Przygotowujemy cebule – obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce
Smaczna StronaSkładniki: Sałata masłowa 1/2 główki Sałata rzymska mini 1 ( można zastąpić 1/2 sałaty masłowej) Papryka czerwona mała kukurydza konserwowa 1/2 puszki Koperek pęczek Majonez płaska łyżka Śmietana 18 % kopiasta łyżka Sól Pieprz Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Posypać całość posiekanym koperkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać majonez
Kulinarne przygodytofu naturalnego 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka) 650-700 g passaty pomidorowej (jeden duży słoik) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżeczki papryki mielonej (jeśli lubisz wędzoną paprykę, możesz użyć wędzonej) 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli sól (około 2 płaskie łyżeczki) pieprz 80 g sera żółtego
Via Gustowoda 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 2 litry, ziemniaki 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kiełbasa śląska 4 sztuki, majeranek 2 łyżki Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać(...)minut. Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut. Do wywaru wlać ugotowaną fasolę, dodać kiełbaski śląskie, paprykę ostrą, czosnek granulowany i gotować z 10 minut, na koniec wsypać majeranek, przed podaniem kiełbaski pokroić na porcje - zupa z kolorowej fasoli jest bardzo pożywna, smaczna, rozgrzewająca, z dodatkiem kiełbasy idealny
W Mojej Kuchni LubięCebula 1sztuka Czosnek 3-5 Ziemniaki 1 kg Roszponka dużo Oliwa z oliwek 1-3 łyżki Miód 1 łyżka Ocet jabłkowy 1 łyżka Sól Pieprz świeżo zmielony do Wędzoną papryka 1-2 łyżeczki Liście laurowe 3-5 sztuk Ziele angielskie kilka kulek Mąka ryżowa 2-3 łyżki Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Wołowina Przede wszystkim(...)rondelka i podgrzewaj na średniej temperaturze. W międzyczasie mąkę ryżowa wymieszaj z odrobiną wody i dodawaj stopniowo do rondelka, często mieszając, aż sos zacznie gęstnieć, dopraw solą, pieprzem i papryką i gotowe. Złóż obiad w całość Nałóż kawałki miękkiej, rozpadającej się wołowiny, kilka ziemniaków, dużo roszponki i całość polej sosem, zajadaj. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych
RafalCook