papryka - 32566 przepisów (strona:642/2172)

Kasza orkiszowa jak gotować ? 35

Grzybami Składniki: 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 200 g pieczarek lub innych ulubionych grzybów, pokrojonych 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 cukinia, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju roślinnego Sól i pieprz do smaku Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji Instrukcje: Przygotowanie Kaszy Orkiszowej: Wypłucz kaszę(...)Przygotowanie Warzyw: W tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj posiekany czosnek, paprykę i cukinię. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość. Podanie: Na talerzu ułóż gotowaną kaszę orkiszową. Na kaszy ułóż smażone grzyby i warzywa. Posyp danie

Podstawy Gotowania
Kiełbasa biała surowa jak gotować ? 37

Pieczona Surowa Biała Kiełbasa z Warzywami Składniki: 4-6 kawałków surowej białej kiełbasy 2 ziemniaki, pokrojone w plastry 2 marchewki, pokrojone w plastry 1 cebula, pokrojona w piórka 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 2 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku Instrukcje: Przygotowanie Warzyw: Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, marchewki(...)cebulę i paprykę z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Pieczenie: Ułóż warzywa na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Obok warzyw umieść surowe kawałki białej kiełbasy. Pieczenie w Piekarniku: Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a kiełbasa będzie dobrze upieczona i lekko zrumieniona. Podanie: Wyjmij blachę z piekarnika

Podstawy Gotowania
Kasza gryczana biała jak gotować 35

pożywne danie. Oto prosty przepis, który możesz wypróbować: Składniki: 1 szklanka białej kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu warzywnego 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 ząbek czosnku, posiekany Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie: W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, aż staną się(...)miękkie i lekko złociste. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj białą kaszę gryczaną i smaż przez chwilę, mieszając, aż ziarna staną się lekko chrupiące. Zalej wszystko bulionem warzywnym, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie płyn. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Posyp potrawę

Podstawy Gotowania
Jak długo piec żeberka? 40

miodem i sosem sojowym. Składniki: 1 kg żeber wieprzowych 3 łyżki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej papryki Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, czosnek, imbir, paprykę, sól i pieprz. Marynuj żeberka w przygotowanej marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez

Podstawy Gotowania
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 52

Spowodowało to przenikanie się różnych kultur, języków, religii i tradycji, a w konsekwencji powstanie ciekawej mozaiki kulinarnej. W większości krajów bałkańskich w potrawach znajdziesz takie produkty jak: pomidor, czerwona papryka, cebula, biały ser, mięso oraz kajmak. Na wschodzie zaznacza się wyraźniej wpływ Orientu, a na zachodzie kuchnia nawiązuje do środkowoeuropejskiego stylu. Na północy popularne są domowe produkty spożywcze(...)wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć po sałatkę szopską, która jest pełna warzyw, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza słonemu serowi owczemu. Bałkańskie sery zdecydowanie zasługują

Pasja Smaku
Soczewica jak gotować? 40

minut. Przepis na soczewicę z warzywami Składniki: 1 filiżanka soczewicy (np. zielonej lub czerwonej) 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kuminu Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i szkliste. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż zaczną się mięknąć. Wsyp soczewicę do garnka, dodaj pomidory krojone, suszony tymianek i kumin. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej do garnka wodę (lub bulion warzywny) w proporcji 2:1 w stosunku

Podstawy Gotowania
Amarantus jak gotować ? 39

nasiona staną się miękkie i wchłoną płyn. Przepis na sałatkę z gotowanym amarantusem Składniki: 1 filiżanka amarantusa ziarnistego 2 szklanki bulionu warzywnego 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 cebula czerwona, drobno posiekana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)bulionu, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż nasiona staną się miękkie. Odsącz amarantus, jeśli pozostał nadmiar płynu. W dużej misce połącz gotowany amarantus, pokrojonego ogórka, paprykę, cebulę oraz czerwoną fasolę. W osobnej misce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i posyp natką pietruszki. Amarantus

Podstawy Gotowania
Jak gotować quinoa? 36

ziarna quinoa. To pomoże uniknąć ich sklejania się w jedną masę. Przepis na sałatkę z quinoa Składniki: 1 filiżanka quinoa 2 filiżanki wody 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz(...)garnku zagotuj wodę, dodaj quinoa i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Odstaw na 5 minut, a następnie delikatnie rozdzieli ziarna widelcem. Przygotowanie warzyw: Pokrój ogórek i paprykę w kostkę. Odsącz i opłucz czerwoną fasolę. Dressing: W miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Połączenie składników: W dużej misce połącz ugotowaną quinoa

Podstawy Gotowania
Burgery w czarnej bułce 52

mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody lub bulionu sól, młotkowany pieprz z kolendrą lub grubo mielony pieprz + roztarte ziarna kolendry dodatkowo: majonez, ulubiona sałata, pomidor, ser, cebula, sos bbq, ogórki konserwowe lub awokado(...)sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Pieczemy ok. 18-20 minut. Gdy wystygną, przekrawamy na połówki. Burgery: Do mięsa dodajemy sos Worcestershire, musztardę dijon, wędzoną paprykę, oraz przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy wodę lub bulion i wyrabiamy ręką do połączenia składników. Formujemy dłonią 6 burgerów (lub 4 bardzo duże), spłaszczamy i chowamy do lodówki

Poezja smaku
Kasza jęczmienna jak gotować ? 45

pyszną kaszę. Szczegółowy przepis na Kaszę jęczmienną z warzywami: Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Na początek przepłucz kaszę(...)rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwalni swój aromat. Dodaj do rondla marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Wsyp kaszę jęczmienną i chwilę smaż, mieszając, aby kasza się podsmażyła. Zalej kaszę 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i doprowadź

Podstawy Gotowania
Gyros z grilla ze śledziem 31

Śledzi po Kołobrzesku Kapitan Navi – 1 jajko – kilka łyżek bułki tartej – 3 łyżki opisy z oliwek – przyprawy do ziemniaków: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano – dodatki do gyrosa: rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki

nietylkopasta.pl
Sałatka Panzanella z fetą 32

ciabatty oliwa z oliwek 1 szalotka bazylia – kilka listków do sosu + do dekoracji 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ząbek czosnku – opcjonalnie szczypta mielonej ostrej papryki sól, pieprz Ciabattę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Rumienimy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 210-220 stopni(...)szklanki oliwy oraz ocet z czerwonego wina. Dokładnie potrząsamy, do połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), posiekane drobno listki bazylii oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę mielonej papryki. Mieszamy. Pomidory malinowe nacinamy z wierzchu na krzyż i zalewamy na kilka minut wrzącą wodą. Odcedzamy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy na cząstki lub w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Sos tysiąca wysp – oryginalny przepis 33

wysp Składniki: dobrej jakości, najlepiej domowej roboty majonez: 3/4 szklanki przecier pomidorowy lub dobrej jakości, gęsty ketchup: 1/4 szklanki ocet jabłkowy: 1/4 łyżeczki drobno posiekana cebula: 1 łyżka słodka papryka w proszku: 1/4 łyżeczki jajko ugotowane na twardo: 1 szt. drobno posiekane pikle ogórkowe: 2 łyżki kilka kropel sosu Tabasco lub Hot Souce Luisiana sól i pieprz do smaku opcjonalnie(...)sosie. Jeśli wolisz, możesz je również zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do miseczki przełóż majonez oraz ketchup lub przecier pomidorowy. Dodaj pokrojone warzywa, a także ocet i paprykę w proszku. Następnie przez drobne sitko dodaj ugotowane na twardo jajko. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj kilka kropel Tabasco zgodnie z tym, jaki poziom ostrości sosu wybierzesz. Dopraw ewentualnie solą

Kuchnia Na Wypasie
Ogórki krokodylki z chili 67

zlewam słoną wodę i przyprawiam Gdy po minimum 6 godzinach ogórki puszczą sok (widać na zdjęciu powyżej), wylewam ją i pozostawiam w misce mokre ogóreczki. Ogórki posypuję papryką chili, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko oczywiście mieszam ze sobą. Jeśli nie jesteś fanem za ostrych smaków, to daj mniejszą ilość chili (pół łyżeczki na każde(...)słoika w oka mgnieniu :-). Smacznego! Zobacz również kanapkowe ogórki w curry Jeśli chcesz, aby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące, to polecam przepis na ogórki konserwowe . Wystarczy do słoików dodać paprykę chili (w proszku lub małą ilość pokrojonych kawałków świeżej). Artykuł Ogórki krokodylki z chili pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania