pożywne danie. Oto prosty przepis, który możesz wypróbować: Składniki: 1 szklanka białej kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu warzywnego 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 ząbek czosnku, posiekany Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie: W rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, aż staną się(...)miękkie i lekko złociste. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj białą kaszę gryczaną i smaż przez chwilę, mieszając, aż ziarna staną się lekko chrupiące. Zalej wszystko bulionem warzywnym, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie płyn. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku. Posyp potrawę
Podstawy Gotowaniamiodem i sosem sojowym. Składniki: 1 kg żeber wieprzowych 3 łyżki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka mielonej papryki Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, czosnek, imbir, paprykę, sól i pieprz. Marynuj żeberka w przygotowanej marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez
Podstawy GotowaniaSpowodowało to przenikanie się różnych kultur, języków, religii i tradycji, a w konsekwencji powstanie ciekawej mozaiki kulinarnej. W większości krajów bałkańskich w potrawach znajdziesz takie produkty jak: pomidor, czerwona papryka, cebula, biały ser, mięso oraz kajmak. Na wschodzie zaznacza się wyraźniej wpływ Orientu, a na zachodzie kuchnia nawiązuje do środkowoeuropejskiego stylu. Na północy popularne są domowe produkty spożywcze(...)wołowego lub wieprzowego, a często z ich obu. Częsty dodatek stanowią pomidory. Za to tradycyjnym macedońskim daniem jest tavče gravče, czyli gulasz z fasolą. Fasolę gotuje się razem z papryką, cebulą, pomidorami, czosnkiem i odpowiednio przyprawia. Z dań bezmięsnych warto sięgnąć po sałatkę szopską, która jest pełna warzyw, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza słonemu serowi owczemu. Bałkańskie sery zdecydowanie zasługują
Pasja Smakuminut. Przepis na soczewicę z warzywami Składniki: 1 filiżanka soczewicy (np. zielonej lub czerwonej) 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kuminu Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i szkliste. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż warzywa przez około 5 minut, aż zaczną się mięknąć. Wsyp soczewicę do garnka, dodaj pomidory krojone, suszony tymianek i kumin. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej do garnka wodę (lub bulion warzywny) w proporcji 2:1 w stosunku
Podstawy Gotowanianasiona staną się miękkie i wchłoną płyn. Przepis na sałatkę z gotowanym amarantusem Składniki: 1 filiżanka amarantusa ziarnistego 2 szklanki bulionu warzywnego 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 cebula czerwona, drobno posiekana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek(...)bulionu, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż nasiona staną się miękkie. Odsącz amarantus, jeśli pozostał nadmiar płynu. W dużej misce połącz gotowany amarantus, pokrojonego ogórka, paprykę, cebulę oraz czerwoną fasolę. W osobnej misce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Polej sałatkę dressingiem, delikatnie wymieszaj i posyp natką pietruszki. Amarantus
Podstawy Gotowaniaziarna quinoa. To pomoże uniknąć ich sklejania się w jedną masę. Przepis na sałatkę z quinoa Składniki: 1 filiżanka quinoa 2 filiżanki wody 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz(...)garnku zagotuj wodę, dodaj quinoa i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Odstaw na 5 minut, a następnie delikatnie rozdzieli ziarna widelcem. Przygotowanie warzyw: Pokrój ogórek i paprykę w kostkę. Odsącz i opłucz czerwoną fasolę. Dressing: W miseczce przygotuj dressing, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Połączenie składników: W dużej misce połącz ugotowaną quinoa
Podstawy Gotowaniamielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody lub bulionu sól, młotkowany pieprz z kolendrą lub grubo mielony pieprz + roztarte ziarna kolendry dodatkowo: majonez, ulubiona sałata, pomidor, ser, cebula, sos bbq, ogórki konserwowe lub awokado(...)sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Pieczemy ok. 18-20 minut. Gdy wystygną, przekrawamy na połówki. Burgery: Do mięsa dodajemy sos Worcestershire, musztardę dijon, wędzoną paprykę, oraz przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy wodę lub bulion i wyrabiamy ręką do połączenia składników. Formujemy dłonią 6 burgerów (lub 4 bardzo duże), spłaszczamy i chowamy do lodówki
Poezja smakupyszną kaszę. Szczegółowy przepis na Kaszę jęczmienną z warzywami: Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 cebula, posiekana 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Na początek przepłucz kaszę(...)rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i szklista. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż uwalni swój aromat. Dodaj do rondla marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Wsyp kaszę jęczmienną i chwilę smaż, mieszając, aby kasza się podsmażyła. Zalej kaszę 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i doprowadź
Podstawy GotowaniaŚledzi po Kołobrzesku Kapitan Navi – 1 jajko – kilka łyżek bułki tartej – 3 łyżki opisy z oliwek – przyprawy do ziemniaków: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano – dodatki do gyrosa: rzymska sałata, marynowana cebula (możesz użyć cebuli z opakowania Śledzi po Kołobrzesku, ewentualnie pomidorki
nietylkopasta.plciabatty oliwa z oliwek 1 szalotka bazylia – kilka listków do sosu + do dekoracji 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ząbek czosnku – opcjonalnie szczypta mielonej ostrej papryki sól, pieprz Ciabattę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Rumienimy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 210-220 stopni(...)szklanki oliwy oraz ocet z czerwonego wina. Dokładnie potrząsamy, do połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), posiekane drobno listki bazylii oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę mielonej papryki. Mieszamy. Pomidory malinowe nacinamy z wierzchu na krzyż i zalewamy na kilka minut wrzącą wodą. Odcedzamy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy na cząstki lub w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe
Smaki Na Talerzuwysp Składniki: dobrej jakości, najlepiej domowej roboty majonez: 3/4 szklanki przecier pomidorowy lub dobrej jakości, gęsty ketchup: 1/4 szklanki ocet jabłkowy: 1/4 łyżeczki drobno posiekana cebula: 1 łyżka słodka papryka w proszku: 1/4 łyżeczki jajko ugotowane na twardo: 1 szt. drobno posiekane pikle ogórkowe: 2 łyżki kilka kropel sosu Tabasco lub Hot Souce Luisiana sól i pieprz do smaku opcjonalnie(...)sosie. Jeśli wolisz, możesz je również zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do miseczki przełóż majonez oraz ketchup lub przecier pomidorowy. Dodaj pokrojone warzywa, a także ocet i paprykę w proszku. Następnie przez drobne sitko dodaj ugotowane na twardo jajko. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj kilka kropel Tabasco zgodnie z tym, jaki poziom ostrości sosu wybierzesz. Dopraw ewentualnie solą
Kuchnia Na Wypasiezlewam słoną wodę i przyprawiam Gdy po minimum 6 godzinach ogórki puszczą sok (widać na zdjęciu powyżej), wylewam ją i pozostawiam w misce mokre ogóreczki. Ogórki posypuję papryką chili, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko oczywiście mieszam ze sobą. Jeśli nie jesteś fanem za ostrych smaków, to daj mniejszą ilość chili (pół łyżeczki na każde(...)słoika w oka mgnieniu :-). Smacznego! Zobacz również kanapkowe ogórki w curry Jeśli chcesz, aby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące, to polecam przepis na ogórki konserwowe . Wystarczy do słoików dodać paprykę chili (w proszku lub małą ilość pokrojonych kawałków świeżej). Artykuł Ogórki krokodylki z chili pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujeSól i pieprz do smaku 5 łyżek mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kuminu ¼ łyżeczki papryki chili wiórki kokosowe do dekoracji owoc granatu do dekoracji Kilka listków świeżej mięty do dekoracji Wykonanie Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe(...)opłukany kalafior podzielony na kilka mniejszych kawałków. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na oliwie aż będą miękkie i lekko zeszklone. Następnie dodać curry, cynamon, kumin i paprykę chili, smażyć przez około 1-2 minuty, aby uwolnić aromaty przypraw. Wlać mleczko kokosowe do patelni z przyprawami i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować
Apetyt na Zieloneprzyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren jałowca 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła olej do podsmażenia mięsa słodka mielona papryka, majeranek, sól i pieprz do smaku Nie masz grzybów leśnych? Możesz je z powodzeniem zastąpić podsmażonymi pieczarkami – gulasz z grzybami w takim wydaniu także będzie smakować wyśmienicie! Sprawdź też: Tagliatelle(...)przykryciem aż do miękkości mięsa. Teraz pora na doprawienie potrawy. Jakie przypraw podkreślą smak gulaszu z grzybami leśnymi? Poza dodanymi wcześniej przyprawami ziarnistymi warto doprawić gulasz majerankiem, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem . Nie podam konkretnej ilości przypraw, gdyż najlepiej dodawać je stopniowo i próbować potrawę, by uchwycić swój ulubiony poziom doprawienia dania. Jeśli Twój gulasz ma sporo płynu, warto
Rozdomowiona