papryka - 32566 przepisów (strona:643/2172)

Sałatka Panzanella z fetą 32

ciabatty oliwa z oliwek 1 szalotka bazylia – kilka listków do sosu + do dekoracji 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ząbek czosnku – opcjonalnie szczypta mielonej ostrej papryki sól, pieprz Ciabattę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Rumienimy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 210-220 stopni(...)szklanki oliwy oraz ocet z czerwonego wina. Dokładnie potrząsamy, do połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), posiekane drobno listki bazylii oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę mielonej papryki. Mieszamy. Pomidory malinowe nacinamy z wierzchu na krzyż i zalewamy na kilka minut wrzącą wodą. Odcedzamy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy na cząstki lub w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe

Smaki Na Talerzu
Sos tysiąca wysp – oryginalny przepis 33

wysp Składniki: dobrej jakości, najlepiej domowej roboty majonez: 3/4 szklanki przecier pomidorowy lub dobrej jakości, gęsty ketchup: 1/4 szklanki ocet jabłkowy: 1/4 łyżeczki drobno posiekana cebula: 1 łyżka słodka papryka w proszku: 1/4 łyżeczki jajko ugotowane na twardo: 1 szt. drobno posiekane pikle ogórkowe: 2 łyżki kilka kropel sosu Tabasco lub Hot Souce Luisiana sól i pieprz do smaku opcjonalnie(...)sosie. Jeśli wolisz, możesz je również zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Do miseczki przełóż majonez oraz ketchup lub przecier pomidorowy. Dodaj pokrojone warzywa, a także ocet i paprykę w proszku. Następnie przez drobne sitko dodaj ugotowane na twardo jajko. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj kilka kropel Tabasco zgodnie z tym, jaki poziom ostrości sosu wybierzesz. Dopraw ewentualnie solą

Kuchnia Na Wypasie
Ogórki krokodylki z chili 67

zlewam słoną wodę i przyprawiam Gdy po minimum 6 godzinach ogórki puszczą sok (widać na zdjęciu powyżej), wylewam ją i pozostawiam w misce mokre ogóreczki. Ogórki posypuję papryką chili, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko oczywiście mieszam ze sobą. Jeśli nie jesteś fanem za ostrych smaków, to daj mniejszą ilość chili (pół łyżeczki na każde(...)słoika w oka mgnieniu :-). Smacznego! Zobacz również kanapkowe ogórki w curry Jeśli chcesz, aby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące, to polecam przepis na ogórki konserwowe . Wystarczy do słoików dodać paprykę chili (w proszku lub małą ilość pokrojonych kawałków świeżej). Artykuł Ogórki krokodylki z chili pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Kalafior pieczony z jarmużem 37

Sól i pieprz do smaku 5 łyżek mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kuminu ¼ łyżeczki papryki chili wiórki kokosowe do dekoracji owoc granatu do dekoracji Kilka listków świeżej mięty do dekoracji Wykonanie Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe(...)opłukany kalafior podzielony na kilka mniejszych kawałków. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i imbir na oliwie aż będą miękkie i lekko zeszklone. Następnie dodać curry, cynamon, kumin i paprykę chili, smażyć przez około 1-2 minuty, aby uwolnić aromaty przypraw. Wlać mleczko kokosowe do patelni z przyprawami i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować

Apetyt na Zielone
Gulasz z grzybami, czyli przepis pełen aromatu 48

przyprawy: 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, pół łyżeczki ziaren jałowca 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła olej do podsmażenia mięsa słodka mielona papryka, majeranek, sól i pieprz do smaku Nie masz grzybów leśnych? Możesz je z powodzeniem zastąpić podsmażonymi pieczarkami – gulasz z grzybami w takim wydaniu także będzie smakować wyśmienicie! Sprawdź też: Tagliatelle(...)przykryciem aż do miękkości mięsa. Teraz pora na doprawienie potrawy. Jakie przypraw podkreślą smak gulaszu z grzybami leśnymi? Poza dodanymi wcześniej przyprawami ziarnistymi warto doprawić gulasz majerankiem, słodką mieloną papryką, solą i pieprzem . Nie podam konkretnej ilości przypraw, gdyż najlepiej dodawać je stopniowo i próbować potrawę, by uchwycić swój ulubiony poziom doprawienia dania. Jeśli Twój gulasz ma sporo płynu, warto

Rozdomowiona
Burger z kurczakiem i pastą z bobu. 38

paski – 2 bułki do hamburgerów (bez konserwantów) – 6 plastry sera koziego w roladzie – 4 małe korniszony – 2 garście kiełków groszku cukrowego – przyprawy (sól, pieprz, papryka) – łyżka ketchupu Przygotowanie : Mięso z piersi z kurczaka kroimy na grubsze paski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Grillujemy kilka minut z każdej strony np. na patelni grillowej

I LOVE LIFE
Jak przyrządzić pstrąga z grilla 33

najpopularniejszych dodatków są ziemniaki pieczone w folii na grillu lub sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem szczypiorku. Świetnym uzupełnieniem będą również świeże warzywa grillowane, takie jak cukinia, bakłażan czy papryka. Wszystko to można podać z lekkim, domowym sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-cytrynowym, które doskonale podkreślą smak ryby. Warto również pomyśleć o dodaniu cytryny, która oprócz swoich zdrowotnych właściwości, doskonale(...)białka i możemy je przyrządzić w podobny sposób jak pstrąga, na przykład marynując w oliwie z oliwek, czosnku, cytrynie i ziołach. Na grilla możemy także wrzucić warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula czy nawet awokado, które są sycące i pełne wartości odżywczych. Inne popularne wegetariańskie i wegańskie opcje to grillowany ser halloumi, seitan czy roślinne kiełbaski i burgery. Grillowane

e-PrzepisyKulinarne
Faszerowana kalarepa 53

drobno-mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka kajzerka 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 pełna łyżeczka soli 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 i 1/2 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczka mielonego kminu 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 400 ml bulionu warzywnego 100 ml wody 1 łyżka mąki pszennej Kalarepa(...)każdej z kalarep należy usunąć jak najwięcej miąższu. Do dużej miski włożyć mięso mielone , namoczoną bułkę kajzerkę, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki natki pietruszki, kmin, słodką paprykę, po czym wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Z mięsa formować kulki, którymi wypełniać każdą wydrążoną kalarepę. Mięso mielone układać także na wierzchu kalarep, formując w półokrągły kształt. Do garnka włożyć

MeCooks
Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe w occie na ostro 47

zalewę do ogórków z octem jabłkowym: 2 szklanki octu jabłkowego 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego przygotowanie Jak zrobić ogórki kanapkowe w occie do słoików? Ogórki umyj i odkrój końce. Następnie pokrój(...)plastrów obranej czerwonej cebuli i trochę koperku. Dodałam również po 3 ziarna jałowca do każdego ze słoików. Następnie przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem, solą i przyprawami – ostrą papryką, harissą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Następnie dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Gotową, gorącą zalewą zalej ogórki. Ogórki powinny być w całości zalane zalewą. Jeśli braknie Ci trochę zalewy, dolej

Via Gusto
Szarpana wieprzowina z dodatkami 49

marynowaną cebulą, i tak będzie sztos! Składniki (na 6-8 porcji): 1200g łopatki wieprzowej 100ml octu jabłkowego 1 duża cebula 3 łyżki oleju Na marynatę: 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka suszonej cebuli, mielonej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodatki: ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się

Smaczna Strona
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 29

można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek, sery pleśniowe oczywiście są zabronione). Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można. Oczywiście wszystko będziemy jeść z umiarem. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty(...)nadal spotykam się ze sprzecznymi informacjami, jeżeli chodzi o dozwolone produkty. To dotyczy nabiału (niektórzy mówią, że jest kategorycznie zabroniony, inni piją kefiry, zsiadłe mleka, jogurty), warzyw pokroju czerwona papryka, burak, pomidor, mąki orkiszowej, owoców, itp. I bądź tu mądry. Ja inspiracje czerpię z książki „Leczenie dietą. Wygraj z candidą” Marka Zaręby, z bloga  qchenne-inspiracje , sugeruję się także

Kardamonovy
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 36

słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Kapustę, która została nam po gołąbkach drobno siekamy, odstawiamy. Boczek kroimy w małą kostkę, smażymy do lekkiego(...)niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną kapustę, smażymy całość na wolnym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszamy. Do boczku i kapusty dodajemy mieloną paprykę, wrzucamy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, mieszamy, chwilę smażymy. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przed podaniem posypujemy

Kardamonovy
Karkówka w sosie keczupowym 50

ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie keczupowym, składniki: 500 - 600 g piersi karkówki, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek na sos:  do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: ok. 3-4 szklanek wody, ok. 8 czubatych łyżek pikantnego keczupu, ok. 2-3 łyżek sosu sojowego lub teriyaki(...)odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie:  Karkówkę oprószyć przyprawami i  podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę

Lekcje w kuchni
Sos barbecue z konfiturą z pomarańczy 51

średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy sól olej rzepakowy Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy w garnku z grubym dnem (lub teflonową powłoką) do zrumienienia, na wolnym(...)ogniu. Rozdrobniony czosnek dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy, dodajemy wędzoną paprykę, przesmażamy ją jakieś 20 sekund. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę, dodajemy sól i konfiturę z pomarańczy. Dokładamy jeszcze jeden liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania