papryka - 32566 przepisów (strona:644/2172)

Kasza bulgur z czerwonymi warzywami 71

obiad.  kasza bulgur z warzywami Składniki: - woreczek   kaszy bulgur Kupiec - jeden długi bakłażan - jeden słodki ziemniak (batat ) - jedna marchewka  - mięsisty i dojrzały pomidor - wędzona papryka - dwie łyżki fasoli czerwonej z puszki - pół łyżeczki pasty z chili - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża pietruszka - świeży tymianek - olio evo - jedna łyżeczka kurkumy - 1 czerwona cebula - łyżka zielonego groszku z puszki(...)układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy olejem, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W międzyczasie w rondelku podsmażamy batata i paprykę, odkładamy na bok, następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy koncentrat,  przyprawy oraz sól. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy upieczone warzywa, groszek, fasolkę, mieszamy. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. 65

puszka krojonych pomidorów – 4 pojedyncze piersi z kurczaka – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki octu jabłkowego – 1 łyżeczka imbiru – sól, pieprz – 2 łyżeczki słodkiej papryki – 1 łyżeczka cukru – 2 łyżki oleju Pomidory w puszce przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, paprykę, imbir, czosnek, cukier, ocet jabłkowy i zmiksuj na gładką masę

Zdrowy Styl Joanny
Pstrąg w sezamie z warzywnym "risotto" i lekką sałatką 56

łyżki czarnego sezamu  szczypta soli, pieprzu, kopru i sok z cytryny  olej do smażenia i odrobina masła  8 łyżek brązowego ryżu  papryka mała  1/2 cukinii  1 cebula  ząbek czosnku  pęczek kopru  mix sałat  pomidorki koktajlowe ok.8 szt rzodkiewka ok 4 szt dressing miodowo - musztardowy, użyłam: łyżkę musztardy gruszkowej, może być(...)ręcznika i posyp sezamem wierzch ryby. Skórę pozostaw bez warstwy z sezamu. Odstaw. Ugotuj ryż do miękkości al dente (około 15 minut). Na patelni podsmaż posiekaną drobno: cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany ryż i posiekany drobno koperek. Mix sałat wymieszaj z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi drobno pomidorkami i polej przygotowanym dressingiem (jego składniki

Mango Papaja
Pomidorowy makaron z kalmarami i natką pietruszki 64

porcje): 6 kalmarów  120 g makaronu spaghetti  300 g passaty pomidorowej  150 g pomidorków koktajlowych  1 cebula  1 ząbek czosnku  1/2 papryki czerwonej  pęczek natki pietruszki  łyżka oliwy z oliwek  parmezan  cytryna, sól, pieprz, szczypta cukru Kalmary umyj, wciągnij głowę z wnętrzem oraz pozostałe twardsze elementy, które kryją się(...)oliwą z oliwek. Następnie kalmary należy smażyć na rozgrzanej patelni dosłownie minutę a następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmaż od razu posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę lub paski i pomidorki koktajlowe.Wlej passatę pomidorową i gotuj sos około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron wedle przepisu na opakowaniu na sposób

Mango Papaja
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym 71

żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście laurowe 4 ziela angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka masła Sól i pieprz do smaku Mąka pszenna do obtoczenia roladek 3 łyżki oleju do obsmażenia roladek Natka pietruszki do posypania     Sposób przygotowania:   Cebulę obrać pokroić w drobną(...)smaku solą i pieprzem dodać połowę pokrojonego pora. Wymieszać. Świeży schab pokroić na 8 grubszych równych plastrów, rozbić cienko. Każdy plaster mięsa oprószyć delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką, rozłożyć po łyżce lub dwie nadzienia z pieczarek, posypać porcją startego żółtego sera i zawinąć ciasno w roladki. Można spiąć wykałaczkami.  Roladki panierować w mące pszennej.  W głębokim rondlu

Wanilia i Kardamon
Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z oliwkami (tagine) 72

jest tak pyszne. Do sosu dodajcie tyle miodu i soku z cytryny, by całość była wyraźnie słodka i lekko kwaśna. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie doprawić mięso odrobiną ostrej papryki. Jeśli nie lubicie rodzynek, możecie zastąpić je suszonymi śliwkami albo morelami, w ostateczności można tez zupełnie pominąć dodatek suszonych owoców - wtedy warto dodać więcej miodu. Tagine z kurczaka wspaniale smakuje(...)słodko - kwaśnym z oliwkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka przyprawy do mięsa: ok. 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka granulowanego imbiru, szczypta pieprzu, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego - nie mylić z kminkiem!), opcjonalnie szczypta chili cebula, 2 duże ząbki czosnku, puszka pomidorów, garść rodzynek (można zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami

Lekcje w kuchni
Najlepsze przepisy na szparagi 64

cebule dymki pół szklanki kaszy pęczak pół średniego selera ćwierć kilo ugotowanego bobu mały jogurt lub jogurt wegański 2 łyżki ziaren kuminu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz oliwa z oliwek Przepis na szparagi z pęczakiem i skwarkami z selera Seler kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę wędzonej papryki, marynujemy około godziny

Ugotowane pozamiatane
Tofu smażone po koreańsku 61

tofu są oczywiście mieszkańcy Azji. Cżesto przygotowuje się je z trawą cytrynową, słodko-ostrym sosem, pomidorami lub z curry. W Korei prawie zawsze łączy się tofu z lokalną ostrą papryką gochugaru i sosem sojowym. Tofu po koreańsku dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, więc świetnie się sprawdzi na obiad jak i lunch, lub piknik gdy nie ma możliwości(...)łyżki oleju 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku pęczek szczypiorku ziarna sezamu olej z prażonych ziaren sezamu Sos 0,5 szklanki wody 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżeczki papryki gochugaru 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta soli Instructions Tofu kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu przez 2-3 minuty do zrumienienia się, a następnie obrócić

PanGotuje
Zrazy wołowe zawijane 75

używam angielskiej musztardy Colmans (jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata ) 1-2 łyżki mąki pszennej do oprószenia zrazów 3-4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz i ostra papryka do smaku 2 szklanki wody lub bulionu wołowego lub warzywnego przyprawy do sosu: 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. opcjonalnie kilka suszonych grzybów, namoczonych wcześniej(...)sosu: 1 czubata łyżka mąki lub kromka razowego chleba i pół szklanki wody. Zrazy wołowe zawijane przepis 1. Każdy plaster rozbijam tłuczkiem na cienki płat. Oprószam go pieprzem i papryką, smaruję z jednej strony musztardą i odstawiam na minimum godzinę do lodówki. 2. Cebulę obieram i kroję w piórka, a ogórki kiszone i boczek w cienkie paski. Mięso kładę

Cztery Fajery
Pasta z ciecierzycy wg Aleex 69

krakersa lub świeży chlebek z aromatyczną pasta. Spróbujcie.   Składniki:   • 1 słoik lub puszka ciecierzycy w zalewie  • 1 słoik suszonych pomidorów  • przecier pomidorowy  • przyprawa uniwersalna, papryka słodka, papryka ostra  Sposób przygotowania:  1. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą. 2. Ciecierzycę włożyć do blendera lub Thermomixa. 3. Dodać pomidory, może to być cały słoiczek

W mojej kuchni
Burger wołowy z warzywami bez buły 60

osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki. Sposób przygotowania Najpierw wymieszaj mięso z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie z powstałej masy uformuj

Natka Pietruszki