papryka - 32566 przepisów (strona:650/2172)

Warzywna zapiekanka z frankfurterkami i sosem 74

się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka. Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto(...)kapusty grubości około 2 cm każda 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki Siekany szczypiorek Sól Pieprz Sos 6 łyżek jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej) 1 starty ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik

Niedzielny kucharz
Kotlety z pieczarkami i cebulką 105

smażenia ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany 12% ·        1 łyżeczka papryki ostrej ·        Sól ·        1 łyżka majeranku ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso(...)mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 2.    Pieczarki kroimy w plastry, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach. 3.    Cebule

Kulinarna Chwila
SMAŻONY KALAFIOR. PANIEROWANY JAK SCHABOWY. 158

fajne w smaku. Urozmaicenie klasycznie gotowanego kalafiora. Ja zajadałam samego, a mąż w towarzystwie ziemniaków i schabowego 😃 Polecam gorąco! Składniki: kalafior 2 jajka sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki bułka tarta do panierowania Wykonanie: Kalafiora gotujemy około 10-15 minut w lekko osolonej wodzie. Gotujemy do momentu, kiedy widelec będzie nam w niego wchodził stawiając lekki opór.  Lekko(...)studzimy, po czym kroimy na 1 cm plastry. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, obie papryki. Plastry kalafiora moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Omlet imprezowy z waflami kukurydzianymi i parmezanem 75

sposób w omlecie ukryjesz pół kilograma warzyw! -wafle kukurydziane jagła i pieprz KUPIEC  - pokrusz wszystkie - 100 g łososia wędzonego na zimno- pokrój w kawałeczki - pół czerwonej papryki- pokrój w drobną kosteczkę - pół pęczka natki pietruszki- drobno posiekaj - opakowanie serka ricotta - pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki -kiełki jarmużu ( bo mają dużo witamin) - ogórek kiszony w cienkich plasterkach - kilka(...)wrzuć dwa opakowania mixu, dosmacz solą, pieprzem i duś pod przykryciem ,aż zmiękną. Jaja zmiksuj , dosmacz solą i pieprzem oraz wsyp parmezan. Do dużej miski przełóż warzywa, dodaj paprykę, natkę pietruszki , pokruszone wafle kukurydziane oraz masę jajeczną. Wafle sprawią, że całość fajnie napuchnie i nabierze objętości. Nie będziesz też sięgać po chleb. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę na gorącą

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsza pizza 125

drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz

prawdziwe jedzenie
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 73

liście tymianku, pokrojoną w plasterki dymkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni. Podobne przepisy: Kuskus z papryką, cukinią i fetą Sałatka z kuskusem, papryką i granatem Kuskus z fasolą, fetą i suszonymi pomidorami Soczewica z pieczonymi burakami Artykuł Sałatka z burakami, kuskusem i fetą pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Czosnek marynowany 75

polskiej i międzynarodowej. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań głównych. Bardzo często spotyka się go także w daniach kuchni azjatyckiej, podając łącznie z pikantną pastą z ostrej papryki. Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na sałatkę z pieczonym batatem oraz buraczkiem, które słodycz warzyw przełamałam właśnie pikantnymi ząbkami marynowanego czosnku. Jeśli masz pod ręką marakuję dodaj ją jako(...)samodzielnie, będzie dawała ciekawy smak i kwaśny posmak. Sałatkę polej sosem vinegret, idealnym do tego typu sałatek. „ Moc Polskich Warzyw”  to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok  ZPPRP , które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie

nietylkopasta.pl
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 76

bulionu warzywnego 150 g piersi z indyka ze skórą 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki oregano 1//2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz i sól do smaku łyżeczka soku z cytryny masło klarowane lub olej do smażenia Jak zrobić zupę warzywną z piersią z indyka? Indyka pokroić w kostkę i przyprawić solą(...)pieprzem i papryką. Warzywa obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem oregano i tymianku. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Indyka obsmażyć na małej ilości oleju i również dodać do bulionu. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 10 minut, aż indyk i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem

Kuchcik gotuje
Karkówka z pieczarkami i cebulą 200

pieczarkami? Zapraszamy na przepis! Karkówka z pieczarkami i cebulą Składniki: karkówka: 1 kg pieczarki: 0,5 kg ryż: 1,5 szklanki cebula: 3 – 4 szt. rosół: 3 szklanki papryka słodka: 1 łyżka majeranek: 1 łyżka imbir: 1/3 łyżeczki czosnek: 5 ząbków sól: 1 łyżka pieprz czarny: 1 łyżeczka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka Karkówka z pieczarkami i cebulą Przygotowanie: Karkówkę(...)kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Z majeranku, papryki słodkiej, imbiru, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, łyżeczki soli oraz 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku szykujemy suchą marynatę. Następnie nacieramy dokładnie plastry karkówki i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Na dno naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, który lekko oprószamy solą oraz pieprzem. Na ryżu układamy pokrojoną pokrojoną

Kuchnia Na Wypasie
Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami 78

delikatne mięso. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie dodany do Waszych „ulubionych” Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami Składniki: udziec z kurczaka: 8 szt. słodka papryka: 1 łyżeczka czosnek: 2 ząbki sól: 0,5 łyżeczki czarny pieprz: 0,5 łyżeczki masło do smażenia: 2 łyżki oraz: pieczarki: 300 g cebula: 1 duża masło: 1 łyżka pieprz(...)samego kręgosłupa. Odcinamy od stawów i zaczynając od stanu kolanowego zsuwamy mięso z kości. Uważając, aby nie ponacinać skóry. Tak przygotowane mięso nacieramy od środka mieszanką słodkiej papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Odkładamy na 30 minut. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy 10 minut

Kuchnia Na Wypasie
Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis 4475

wyjątkową ucztą. Czego rzecz jasna wszystkim serdecznie życzymy Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis Składniki: Na 4 osoby: ziemniaki: 1kg olej: 5 łyżek czosnek: 3 ząbki oregano: 1 łyżka ostra papryka mielona: 0,5 łyżeczki soda: 1 płaska łyżeczka sól: 1 łyżka woda: 2 litry posiekany świeży koperek: 1 łyżka Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój(...)zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki. Do rondelka wlej wymieszany olej, dodaj oregano, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ostrą paprykę. Podsmaż na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Zdejmij z palnika i przecedź. Zioła wraz czosnkiem zachowaj na później. Olej wlej do głębokiej miski. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni na górną grzałkę. Między czasie

Kuchnia Na Wypasie
pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem... 65

woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu ( rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci(...)cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy. Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
LANGOSZ 107

mnóstwo jest ciekawych smaków, kolorów i zapachów. Wiadomo, na pierwszym miejscu gulasz węgierski. Jest trochę inny niż u nas, na pewno bardziej pikantny i czerwony od dodawanej dużej ilości papryki. Dobrą wiadomością jest, to że pasta paprykowa jest podawana osobno i  można sobie wg własnych kubków smakowych doprawić każdą potrawę. Złą wiadomością, bynajmniej dla mnie był fakt(...)łatwością zamówimy taki gulasz w wersji wegetariańskiej. Kolejnym przysmakiem kuchni węgierskiej jest zupa o śmiesznej nazwie Hulaszka, na którą składa się mięso z karpia, suma i oczywiście papryki i pomidorów. Warto też wspomnieć, że na Węgrzech produkuje się pasztety z gęsich wątróbek, są one bardzo popularne i miłośnicy jedzenia  kupują je nawet jako prezenty. Nie sposób wymienić wszystkich potraw

pieprzny smaczek
Zupa Króla Artura 102

filet z kurczaka ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        2 papryki czerwone ·        ½ kg ziemniaków ·        400 g groszku konserwowego ·        1 łyżka mąki pszennej(...)rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami. 3.    Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju, do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby oraz w paseczki papryki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Łączymy z ziemniakami i mięsem. 4.    Następnie dodajemy groszek odlany z zalewy i chwilkę gotujemy. 5.    Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną rozrobioną

Kulinarna Chwila
Pizza rodzinna – dwie wersje 72

właśnie ten przepis. Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde(...)przykryć ściereczką. Każdy spód smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy serem, nakładamy dodatki (pizza nr 1 pocięte na plasterki kawałki kurczaka, pizza nr 2: obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojona papryka i pokrojone na pół kawałki kiełbasy krakowskiej z kurczaka). Posypujemy resztą sera. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom i jeden poziom niżej). Pieczemy do zarumienienia około

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania