papryka - 32566 przepisów (strona:658/2172)

Szyneczka w sosie jabłkowo musztadowym z dodatkami 135

znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest. Składniki: szynka 1/1/2 kg sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek pieczarki 6 szt papryka czerwona 1 szt ser żółty tyle plastrów ile mamy pokrojonych pasków pieprz i sól do smaku Wykonanie: Szynkę myjemy i osuszamy wycinamy błonki. Kroimy w centymetrowe paski lecz nie do końca(...)przecinamy.Sosem smarujemy każde nacięcie dokładnie aby pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii

Różowa kuchnia
Zupa fasolowa. 154

zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu ziele angielskie i liście laurowe Skworcu   1 łyżka śmietany koperek   Przygotowanie; Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed(...)tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką lub pikantną. Kiedy wszystkie składniki są miękkie zupę zabielamy śmietaną. (nie koniecznie) Posypujemy koperkiem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa z zielonego groszku 86

jesienną chandrę ;-) Składniki -40 dag zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki) -pęczek natki pietruszki -cebula -ząbek czosnku -2 łyżki masła -litr buliony warzywnego -sól, biały pierz, słodka mielona papryka -1/2 szkl. śmietany -duży ziemniak Przygotowanie Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie. Groszek z puszki osączyć z zalewy. Mrożony rozmrozić, osączyć. Natkę umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać(...)pieprzem. Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Brukselka z kurczakiem po prowansalsku 155

brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu) -2 łyżki ziół prowansalskich -3 łyżki oliwy -sól, pieprz, ostra papryka -zielona pietruszka do przybrania Przygotowanie Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić(...)małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Źródło: Hortex Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym 159

majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki -2 łyżki majonezu -20 dag sera pleśniowego (np. lazur) -suszona papryka w płatkach Przygotowanie Filet umyć, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki, czosnek i ogórki w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera), a następnie płatkami suszonej papryki i natką pietruszki. Piec ok. godziny w 210st. Źródło: Przyślij przepis! z moimi małymi zmianami Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa krem z dyni 139

dostarczam organizmowi dawkę witamin. Od razu trochę lepiej. Tylko za długimi spacerami tęskno... Składniki: -1 kg dyni -2 jabłka -duża cebula -2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki ostrej papryki -5 szklanek bulionu warzywnego -3 łyżki masła -tortelini -opcjonalnie: kilka świeżych listków szałwi Przygotowanie Dynię pokroić na kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże(...)kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka. Oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić

Zielona Kuchnia
Delikatny gulasz wieprzowy 149

dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej -sól i pierz -3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około

Zielona Kuchnia
Gołabki bez zawijania 134

łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej słodkiej i ostrej -2 puszki pomidorów -szczypta chilli -2 liście laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego - 3 łyżeczki oliwy Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie. kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą(...)minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej posiekaną pozostałą cebulę i czosnek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, i zmiksowane

Zielona Kuchnia
PIKANTNE KOTLETY Z MOZZARELLĄ 175

smak) to staram się jednak, by jakoś to wyglądało😅 Danie jakże proste,tanie i w miarę wyglądające (goście nie narzekali😄) Składniki na 4 porcje: -400 g mięsa +papryka słodka, chili -2 kulki mozzarelli  -200 g brązowego ryżu -2 łyżki oleju  -400 g fasolki zielonej ciętej Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso dzielimy i tłuczemy na kotlety. Przyprawiamy(...)intensywnie papryką słodką i chili. Smażymy z obu stron na koniec kładąc po plastrze mozzarelli na kotlet aby się rozpuściła. 3. Fasolka jeśli mrożona to gotujemy do miękkości, świeżą blanszujemy i podajemy wszystko na talerz posypując koperkiem. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartość odżywcza 1 porcji

Zdrowie i pysznie na talerzu
Potrawka z kukurydzy i pomidorów 216

być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów 2 dowolne prprayku cebula łyżka cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego łyżeczka papryki łyżeczka kuminu 3 łyżki oleju do smażenia sól Przygotowanie: Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. W dużym garnku podsmaż na złoto(...)pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj 5 minut. Gdy kukurydza będzie już gotowa obierz ją z nasion

greenscarf
Schab podsuszany w piekarniku 666

Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia. Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,  2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu. Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem(...)kilku minutach schab zwilgotnieje. Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym. -- Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec. -- -- Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków. Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę. Gdy na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie

chleba naszego
Paprykarz domowy 181

szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy 2 razy przez maszynkę . Pietruszkę, kapustę i seler ścieramy  na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę, pora w paski. Wszystko łączymy

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekane tartinki wg Aleex 184

powstały zapiekane tartinki, które okazały się tak pyszne, że, rzeczywiście, stały się hitem spotkania. Składniki: • 2 bagietki z masłem czosnkowym • kilka plasterków szynki • 2 duże pieczarki • ½ czerwonej słodkiej papryki • kilka plasterków żółtego sera • masło czosnkowe • szalotka • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 2. Bagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym(...)każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego

W mojej kuchni
Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu 197

kurczaka (moja ważyła 500 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano  1 płaska łyżeczka majeranku  2 łyżki

Smak mojego domu
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z FARSZEM GYROS 302

opakowania kukurydzy, dwie większe garści posiekanej kapusty pekińskiej, 3 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki majonezu, mała garść tartego sera żółtego, mała cebula, łyżka oleju, papryka słodka, mała garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w większą kostkę, podsmażam przez chwilę na oleju z dodatkiem przyprawy. Osączam na ręczniku papierowym. Ogórki i cebulę kroję w kostkę, kukurydzę(...)osączam na sicie. Warzywa mieszam z ketchupem i majonezem. Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia, wykładam warzywa, posypuję słodką papryką i serem żółtym, wykładam kurczaka, posypuję natką pietruszki. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach

JejKuchnia