pierwszy i nie spodziewałam się, aż takiego smacznego efektu. Wydawało mi się, że placki będą dość mdłe, ze względu na słodki smak dyni. Dodałam jednak do nich mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz, aby wyostrzyć ich smak. Podziałało! Wszystko doskonale się ze sobą łączy. Placuszki podajcie z kwaśną śmietaną, bądź jogurtem naturalnym. Podczas tegorocznej jesieni, na pewno będę robiła(...)placuszki z dyni Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut Składniki dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu) 2 jajka szklanka mąki łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli dwie szczypty pieprzu olej do smażenia Przepis 1 Dynię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o grubych
Kuchnia Bazyliiwierzchu podczas pieczenia polewałam cydrem. Wyszło soczyste, kruche mięsko, aż się chce jeść. Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 duże jabłka 1 szklanka cydru sól, pieprz, ostra papryka Wykonanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i ostra papryką , przyprawy dajemy tez do środka kurczaka.Odstawiamy na min 4 godz, żeby przeszedł przyprawami. 2 jabłka kroimy w ćwiartki, wkładamy do środka. Kurczaka
Z Majeczką w kuchnipomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem smażymy. Usmażone(...)pieczarki przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą cebulę również kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z łuszczem, dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Majonez Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Pomidory kroimy w kostkę. Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy
Domowy Smak Jedzeniaposiłek. Tak przygotowane warzywa można też podać jako dodatek do mięsa. Proste i pyszne. składniki: 1 duży brokuł 1 średni kalafior 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur słodka papryka masło do posmarowania formy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku(...)smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni
Monia miesza i gotujeporowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki masła klarowanego 250 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Podudzia oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać
O kuchni z uczuciemKofta to danie popularne w Turcji, na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem(...)stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą
Kuchnia MagdaLenypolecam filet z kurczaka z pieczarkami i parmezanem a do tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C - opcja grill. Ziemniaki(...)wody. W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj mięso. Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie obtocz w bułce tartej. Odcedź ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego - dopraw pieprzem i tymiankiem, zapiekaj (bez przykrycia) 15-20 min. Na patelni rozgrzej olej
Alutka-Gotujeprzyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego ajwaru 4 duże korniszony 200 g sera halloumi łyżeczka oliwy Przygotowujemy(...)bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około
Mienta blogoraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach Składniki: 4 jajka 150 g zielonego groszku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku świeża kolendra, koper, pietruszka sól, pieprz, ostra papryka olej Przygotowanie: Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Dodajemy groszek i chwilę smażymy razem z cebulą i czosnkiem. Jajka ubijamy na puszystą masę, doprawiamy(...)solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy na patelnię i smażymy pod przykryciem. Siekamy drobno zioła i dodajemy do omletu na wierzchu, pod koniec smażenia. Kiedy spód omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy na niego od góry patelnię i odwracamy talerz – dzięki temu omlet się nie rozpadnie i usmażymy dokładnie drugą stronę. Omlet podajemy posypany
Taste and Cookkaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony w piekarniku. Składniki : 1 kalafior 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu 100 ml oliwy z oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy(...)garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty
Kulinarne Fantazje Mariolilekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku odrobina musztardy- też(...)uznania Wykonanie: * Soczewicę, bulgur i pęczak gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut. Studzimy. * Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki, kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy ostudzone kasze. *Wszystkie składniki dressingu dokładanie mieszamy, polewamy sałatkę. Dobrze mieszamy. Serem feta posypujemy sałatkę, delikatnie mieszamy. #MyVictorinox
Z Majeczką w kuchniberberysem. Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne(...)porcje 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 4 łyżki suszonego berberysu 0,5 g zmielonego szafranu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli lub wedle smaku Do podania ryż z bobem i koprem Udka z kurczka osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj przyprawy solą i natrzyj nimi
codojedzeniaprzygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Świetnie nadaje się też do karkówki z grila Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej kilka plasterków szynki wieprzowej wędzonej 2 średnie owoce papryki czerwonej 10 dag sera żółtego 3 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2-3 ząbki czosnku Kapustę umyć, osączyć i poszatkować. Paprykę
Praktyczna pldziałającego piekarnika :) polecam serdecznie! Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 2 ziemniaki łyżka oliwy sól, pieprz, kilka listków rozmarynu 100 ml zielonego groszku pół małej cebulki 1/4 czerwonej papryki sos: po łyżeczce musztardy, oliwy i soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, myjemy. Polewamy oliwa, posypujemy sola i pieprzem, dodajemy kilka listków rozmarynu(...)pieczemy w 220 st.C ok 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w paseczki. Groszek blanszujemy 3-4 minuty w wodzie ze szczypta soli i cukru. Odcedzamy. Mieszamy składniki sosu. Gdy ziemniaki się upieką odstawiamy je by troszkę ostygły. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki. Polewamy sosem i zjadamy
Dzieje kuchennej Wiewióry