papryka - 32566 przepisów (strona:670/2172)

Wieprzowina orientalna 141

puszcze, pewnej znanej firmy. Uwielbiam dania jednogarnkowe więc spróbowałam i wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina orientalna Składniki 40 dag chudej wieprzowiny bez kości puszka brzoskwiń 2 cebule 2 pomidory czerwona papryka różyczki brokułu pół szkl bulionu łyżeczka soku z cytryny curry chili marynowane cebulki Mięso, cebulę, paprykę, pomidory i brzoskwinie pokroić w paski. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć

Pieguskowa Kuchnia
Duszone żołądki 117

mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liść laurowy Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić do garnka, dodać olej i udusić na małym ogniu do miękkości. Do marchewki(...)dodać paprykę i resztę przypraw wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. W brytfance układać warstwowo żołądki i marchew aż do wyczerpania składników. Piec 45 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)) Artykuł Duszone żołądki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku 127

rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko one – ogórki po żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka(...)soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części, ale nie do końca tak aby utworzyły się kwiatuszki. Ja jednak tego nie robię, po prostu

Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 138

Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól(...)większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 111

kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i poddusić przez około(...)chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 84

smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z ryżem ale tym razem podałam z zapiekanymi ziemniakami :). Polędwiczka w warzywach polędwiczka papryka najlepiej kolorowa 30 dag pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy na maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu(...)podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki dyniowo-serowe i pasta dyniowa z kurkumą 103

usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek dyni olej z pestek dyni Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pokrojoną szalotkę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy dynię(...)dusimy do miękkości. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Dodajemy sok z cytryny i posiekany lubczyk. Miksujemy na gładką masę, dodajemy resztę masła i uprażone, na suchej patelni pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy do pieczywa skropioną olejem z pestek dyni.   Artykuł Naleśniki dyniowo-serowe i pasta dyniowa z kurkumą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z paluszków krabowych 113

zakładam, że ją znacie, ale może podobnie do mnie, zapomnieliście o niej. Polecam Sałatka z paluszków krabowych paluszki krabowe 6-7 sztuk 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 mała papryka czerwona 1 mały ogórek świeży szczypiorek majonez czosnek (dałam dwa ząbki) sól, pieprz makaron ryżowy sok z cytryny Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu, pokroić dość drobno. Paluszki krabowe skropić(...)sokiem z cytryny i pokroić na grubsze plastry. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Do majonezu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą. Doprawić do smaku wedle własnego uznania. Najsmaczniejsza po schłodzeniu. Smacznego. Artykuł Sałatka z paluszków krabowych pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Makaron penne zapiekany z cukinią i salami 106

posmarowania formy sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Sos beszamelowy 50 g solonego masła 50 g mąki pszennej 500 ml zimnego pełnotłustego mleka 0,5 łyżeczki papryki słodkiej szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem(...)podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min., stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dodaj paprykę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, by nieco ostygł. Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Odcedź i przełóż do dużej miski z cukinią

Pieguskowa Kuchnia
Kartofelki z indykiem fetą i warzywami 122

stołu:) Kartofelki z indykiem, fetą i warzywami 60 dag młodych ziemniaków 40 dag fileta z indyka 1 biała cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 3 papryki 4 łyżki czarnych oliwek 15 dag sera feta sól, pieprz, tymianek, inne ulubione zioła Wyszorowane albo obrane ziemniaki (zależy jakie wolimy) pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić(...)odrobiną pieprzu i soli. Obrane cebule i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zrumienić ziemniaki i mięso. Papryki pokroić w paski i wrzucić na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Smażyć około 10 minut delikatnie mieszając aby się nie przypaliło. Gotowe danie przyprawić do smaku ziołami i ewentualnie pieprzem. Posypać pokruszoną fetą i oliwkami. Smacznego! Artykuł Kartofelki

Pieguskowa Kuchnia
KARKÓWKA Z POŃCZOCHY 101

karkówki (najlepiej wąski kawałek) 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli gruboziarnistej (użyłam morskiej) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzy czarnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej 6 ząbków czosnku (można użyć suszonego) 3 ziarenka zmielonego ziela angielskiego 2 pokruszone listki laurowe Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 121

nadziewam ciasto francuskie dosłownie na chwilkę przed przyjściem gości. Pieczenie trwa chwilkę, więc podaję jeszcze gorące z ciągnącym się serem:) PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO FARSZ pierś z kurczaka kolorowa papryka pieczarki mała cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa pokroić

Pieguskowa Kuchnia
ROLOWANA LAZANIA ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KARCZOCHAMI 119

sera ricotta 1 jajko 2 ząbki czosnku op. mrożonego szpinaku 1 słoiczek marynowanych karczochów 1/4 szkl parmezanu 1/4 łyżeczki suszonej bazylii szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki słodkiej op. tartej mozzarelli sól, pieprz SOS POMIDOROWY 2 puszki pomidorów w kawałkach 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru masło do wysmarowania naczynia do zapiekania(...)Odsączyć i delikatnie poukładać na papierze do pieczenia. W średniej misce wymieszać ser ricotta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmrożony i dokładnie odsączony szpinak, drobno pokrojone karczochy, parmezan, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową,.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos pomidorowy: na dużej patelni podsmażyć czosnek i cebulkę, dodać pomidory i chwilkę pogotować. Doprawić do smaku cukrem, ew. solą

Pieguskowa Kuchnia
KECZUP Z CUKINII 105

CUKINII 1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii 0,5 kg cebuli 2 łyżki soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka papryki ostrej mielonej 400 g koncentratu pomidorowego Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny. Po upływie

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ 886

lekko octowa, słodka i kwaskowa. Polecam! SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ /porcja na ok 15 słoiczków 3 kg cukinii bez miąższu ( cukinię z twardą skórką obrać ) 4 duże czerwone papryki 0,5 kg cebuli 1 duża główka czosnku ZALEWA 1,5 łyżki soli kamiennej 3 łyżki kurkumy 4 łyżeczki gorczycy białej 2 szkl cukru 2 szkl wody 1 szkl octu(...)Cukinię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem w resztą warzyw wymieszać w dużej misce. Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz. Po upływie danego czasu przełożyć

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania