cukinii obranej i oczyszczonej z nasion ok 1 kg. cebuli 1,5 kg pomidorów 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 małe papryczki chili lub 1 łyżeczka sproszkowanek 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki soli 3-4 łyżki cukru ok 6-8 ząbków czosnku gałązka oregano gałązka natki pietruszki kilka nasion gorczycy WYKONANIE Cukinię ścieramy na tarce(...)krzyż, sparzamy wrzątkiem na ok. 2 -3 minuty. Zalewamy zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę dodajemy do cukinii, następnie wrzucamy rozdrobnione lub sproszkowane chili, gorczycę i paprykę słodką. Gotujemy, aż pomidory będą się rozpadać. Garnek odstawiamy z ognia i wszystko dobrze blendujemy. Tak przygotowaną pulpę ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, dodajemy ocet, gałązkę, oregano, natkę pietruszki
W kuchennym oknie Ewyziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu olej do smażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa: 2 pomidory malinowe 1 papryka żółta szczypta soli i pieprzu kilka listków bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek Sos jogurtowy: 100 gram jogurtu naturalnego garść świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu(...)patelni rozgrzewam olej i smażę na nim niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry. Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą
Mango Papajapassaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego świeża natka pietruszki 1. Wcześniej przygotowujemy wywar z warzyw. Dynię obieramy, kroimy w kostkę(...)masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny. Przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, sól, pieprz i oregano. Gotujemy. 2. Soczewicę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Jak dynia i ziemniaki zaczną robić się miękkie, wrzucamy soczewicę. Gotujemy
kruche babeczkiwyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis na karkówkę w sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia sól i pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę(...)kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy na dużym ogniu z obu stron na oleju, aby karkówka była mocno podsmażona. 4 Dodajemy do całości pokrojoną w plastry cebulkę, delikatnie zmiażdżone ząbki czosnku w łupinach, liścia laurowego oraz ziele angielskie. 5 Zalewamy wszystko wodą i dusimy
Kuchnia Bazyliiobiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. kotlety z mięsa gotowanego
O kuchni z uczuciemPrzygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku
Smakołyki Asiobiad przez 2 dni – z przyjemnością. Tak samo działa na mnie bigos Składniki: 1 kg mięsa mielonego 3 torebki ryżu 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu 1 cebula 1 duża kapusta 2 marchewki 1 pietruszka – korzeń 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka rosołowa kawałek selera 2 łyżki śmietany 3 łyżki mąki(...)miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku i startą na tarce cebulę. Mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie. W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką, selerem. Gdy liście są miękkie wyjmuję
MojaQchnia.plśrednie cebule (ok. 300g) 50g smalcu do smażenia 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750ml wody (lub bulionu) 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu teriyaki) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól , pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć(...)pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę). Gdy mięso i cebula
Kulinarne Przebojepizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 butelka passaty pomidorowej Jamar sól szczypta lub dwie chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu
Życie zaczyna się w kuchniUlubione danie mojej najmłodszej pociechy. Jest życzenie – jest realizacja Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól pieprz mąka olej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli śmietana ok 2 łyżki 1/3 łyżeczki musztardy Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie(...)paprykę, sól, pieprz. Mieszam, formuję kulki. Kulki obtaczam w mące i smażę z każdej strony na oleju. W rondelku gotuję wodę z dodatkiem 1 pietruszki – korzeń, 1 marchewki – pokrojonej w małe kawałki i kawałka selera, dodaję także 1 obrany ząbek czosnku i 1/2 małej cebuli. Gotuję wywar warzywny, dodaje trochę soli i pieprzu do smaku. Obsmażone klopsiki przekładam
MojaQchnia.plróżnego rodzaju dań. Składniki 1 duża cukinia 2 średnie cebule 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego 1-2 małe papryczki pepperoni – w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżki […] Artykuł Keczup z cukinii i ostrej papryki pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plWieprzowina na ostro to idealne mięso nie tylko na obiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo(...)jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków. Wieprzowina na ostro Składniki: na 8-10 kanapek 1,5 g karkówki bez kości 200 wędzonego boczku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 czosnek solo 100 ml koncentratu jabłkowego 15 suszonych śliwek
codojedzeniaSkładniki: 250 g paluszków surimi 5 średnich ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 5 jajek 400 g kukurydzy z puszki pęczek koperku pęczek grubego szczypiorku 3 - 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotowane na twardo jajka, paluszki surimi, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Koperek i szczypior szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy
Qchnia po prostutrochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej(...)wrzątek, gotujemy od wypłynięcia ok. 1 minuty, wyjmujemy cedzakiem. Ostudzone lub na drugi dzień (kiedy odpoczną) smażę na gorącym oleju, naprawdę niewielkiej ilości. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i obiema paprykami. Smażę na chrupko z obu stron. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikomentarzu. Składniki 1 średni kalafior Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Do miski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę
O kuchni z uczuciem