Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów(...)użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić
Stare Garyząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić
Stare Garyżeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką(...)paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce
Stare Garyskładników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutajskładniki4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok(...)kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około
Stare Garypowtórzę :)!Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:opakowanie sera halloumi 250g1 czerwona papryka1 gruszka1 czerwona cebuladowolna sałatanatka pietruszki-opcjonalniezioła prowansalskie2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki miodu1 łyżka oleju rzepakowego1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa
UgotujmyTo.plcurry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe! Na samą myśl cieknie mi ślinka :-)Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anitylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!Spróbujecie? SKŁADNIKI:( 4 porcje )- cukinia – 2 szt- mięso mielone – 400 g- jajko – 1 szt- ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek – 1 ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.Przekładamy na blachę / lub do dużej
Ostra na Słodkoimprezowe danie!Polecam!SKŁADNIKI:- skrzydełka z kurczaka – 6 szt- sos sojowy – 1 łyżka- olej dobrej jakości – 2 łyżki- sezam – 4 łyżki- imbir – 1 łyżeczka- papryka chili – 2 szt- miód – 1 łyżeczka- musztarda ostra – 1 łyżka- mąka ziemniaczana – 1 łyżka- słodkie wino – 50 ml- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka(...)winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy
Ostra na Słodkopół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Oliwki kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę, a sałatę lodową w paski. Kapary bardzo drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy ok. łyżeczką majonezu i rozsmarowujemy. Na każdą tortillkę
Słodka Stronawięc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj.Potrzebujemy:średnią wędzoną makrelę,średnią cebulę,pół papryki,2 jajka,sól, pieprz, majonez.Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennaRacletteAura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette. Składniki.50 dag sera raclette50 dag polędwicy2 papryki1 cukinia1
Kulinarny karnet Christopherastudzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól
Food Squarecukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki (czerwona, żółta, zielona)1 batat1 cebula4 ząbki czosnku w łupinkach1 marchewka3 łyżki oliwy1 litr bulionu1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz Przygotowanie:Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek(...)listków bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarny