papryka - 32566 przepisów (strona:632/2172)

Sałatka pomidorowa z granatem 167

Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów(...)użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić

Stare Gary
Pierś gęsia pieczona w majeranku 137

ząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek  zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić

Stare Gary
Domowy sos barbecue 163

żeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać   posiekane ząbki czosnku,  słodką(...)paprykę, pieprz cayenne  wymieszać i krótko przesmażyć.  Dodać pozostałe składniki, wymieszać  dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.  Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić.  Taki sos możemy przechowywać w  w lodówce

Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 174

składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.  Przepis znalazłam tutajskładniki4  plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała papryczka  jalapeno, posiekana, nasiona  usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok(...)kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą  miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około

Stare Gary
Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami 149

powtórzę :)!Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:opakowanie sera halloumi 250g1 czerwona papryka1 gruszka1 czerwona cebuladowolna sałatanatka pietruszki-opcjonalniezioła prowansalskie2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki miodu1 łyżka oleju rzepakowego1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa

UgotujmyTo.pl
Sałatka z makaronu z zupek chińskich 1098

curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy do makaronu. Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe! Na samą myśl cieknie mi ślinka :-)Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Cukinia faszerowana po meksykańsku 326

tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące!Spróbujecie?              SKŁADNIKI:( 4 porcje )- cukinia – 2 szt- mięso mielone – 400 g- jajko – 1 szt- ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek – 1 ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.Przekładamy na blachę / lub do dużej

Ostra na Słodko
Skrzydełka na ostro 204

imprezowe danie!Polecam!SKŁADNIKI:- skrzydełka z kurczaka – 6 szt- sos sojowy – 1 łyżka- olej dobrej jakości – 2 łyżki- sezam – 4 łyżki- imbir – 1 łyżeczka- papryka chili – 2 szt- miód – 1 łyżeczka- musztarda ostra – 1 łyżka- mąka ziemniaczana – 1 łyżka- słodkie wino – 50 ml- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka(...)winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy

Ostra na Słodko
Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami 214

pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Oliwki kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę, a sałatę lodową w paski. Kapary bardzo drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy ok. łyżeczką majonezu i rozsmarowujemy. Na każdą tortillkę

Słodka Strona
Sałatka-pasta z wędzonej makreli 282

więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj.Potrzebujemy:średnią wędzoną makrelę,średnią cebulę,pół papryki,2 jajka,sól, pieprz, majonez.Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 161

RacletteAura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette. Składniki.50 dag sera raclette50 dag polędwicy2 papryki1 cukinia1

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 208

studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól

Food Square
Zupa krem z pieczonych warzyw 254

cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy podawać z grzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki (czerwona, żółta, zielona)1 batat1 cebula4 ząbki czosnku w łupinkach1 marchewka3 łyżki oliwy1 litr bulionu1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz Przygotowanie:Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Toskańska sałatka z grzankami 143

Składniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek(...)listków bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy oraz ocet. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego dressingu, doprawiamy go do smaku i przelewamy do dużej salaterki. Do dressingu wrzucamy kapary i niedbale pokrojone papryki. Tosty rwiemy na kawałki i dodajemy do salaterki. Pozostałe pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i dodajemy je do sałatki, po czym posypujemy ją cienko pokrojonymi dymkami oraz listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania