młynków Kamis Specialite i okazuje się,że najszybsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Składniki: 30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska ( Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki,jajek,żółtek,oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne,elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie(...)zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość
Wielki apetytprzyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo - drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki domowego majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Jaja, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kabanosa w talarki
MamaOskarkaryżu do sushi 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru szczypta soli płaty nori wasabi serek Philadelphia łosoś wędzony w kawałku paluszki surimi awokado ogórek czerwona papryka Przygotowanie: Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu. Na samym początku płuczemy go na sitku pod bieżącą wodą. Początkowo woda ma kolor mleczny, więc płuczemy go do momentu(...)Dobór składników zależy od naszej fantazji i inwencji twórczej :) Ja zdecydowałam się na następujące połączenia: *** wasabi - ogórek - łosoś *** *** serek Philadelphia - łosoś - awokado *** *** wasabi- paluszki surimi - ogórek *** *** wasabi - paluszki surimi - papryka - ogórek *** No i oczywiście efekt końcowy :) Do Sushi obowiązkowo podajemy sos sojowy, wasabi, oraz marynowany imbir
Taste Therapydzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję: Składniki: Quesadilla: opakowanie tortilli pszennych 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka ziół prowansalskich(...)przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę w kostkę i dodajemy na patelnię. Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy i dodajemy do farszu. Dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i przesmażamy przez
Taste Therapymarchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego czosnku Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pasternak, por, cebulę oraz seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie(...)słońcu, następnie skruszyć je. Ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu. Wysuszoną marchew, pietruszkę, pasternak, por, cebulę, seler, pietruszkę, lubczyk połączyć z solą, pieprzem, gałką, papryką i czosnkiem. Wymieszać i gotowe;) Smacznego
Krakowskie smaki AniWolnowar..super pomysł...gulasz gotowany bez żadnego mieszania.. 70 dkg mięsa wieprzowego 1- 2 marchewki 1 cebula kawałek pora kawałek papryki czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę , wymieszać z przyprawami.Odstawić do lodówki, a następnie podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru .Cebulę,czosnek, marchewkę , por i paprykę pokroić i podsmażyć.Dodać do mięsa
Moje domowe kucharzeniecieście francuskim. Tutaj akurat używałam francuskiego (kupiłam gotowe ciasto). Spód: ciasto francuskie (zanim wyłożymy na nie nadzienie, koniecznie trzeba je podpiec w piekarniku) Nadzienie: 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 papryczka pepperoni oliwa z oliwek Warzywa kroimy w kosteczkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy
kuchcikowniałykowate nóżki Portobello odrzucamy. Składniki: 4 pieczarki Portobello 125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml) bulion warzywny -2 szklanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 op. sera feta sól pieprz z młynka 1 łyżka masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W(...)myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z pieczarek ogonki i drobno posiekać obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić
Moje domowe kucharzenieProsto , szybko i smacznie...ilość składników dowolna.. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieprostu na kanapki:) Tym razem u nas gościła prażona cebulka, a przepis zaczerpnięty z bloga Anyżkowo . Składniki : 4 duże cebule, 6 płaskich łyżek mąki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, olej do smażenia. Przygotowanie : Cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski. Wsyp sól i dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw miskę na godzinę. Wsyp do cebuli trzy łyżki mąki(...)papryką. Potrząsaj miska aż mąka pokryje całą cebulę. Odstaw na 30 minut. Ponownie wsyp trzy łyżki mąki i pokryj nią całą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż aż będzie złota często mieszając. ( olej powinien zakrywać cebulę oraz nie może być bardzo mocno rozgrzany wtedy cebula się spali). Cebulkę odcedź z tłuszczu i przełóż na ręcznik papierowy
dom-agi.plSkładniki: 6-8 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kolendry 1 ½ łyżki curry w proszku 3 łyżki octu jabłkowego 1 ½ łyżki cukru 2 pomidory, posiekane 3 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry 2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby(...)Olej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na
w mojej kuchnibardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;) Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu pieprz do oprószenia sól do oprószenia 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy Wykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso
Krakowskie smaki Aniłyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 do 2 papryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami i posiekane w drobną kostkę (dodaj(...)włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez
karmelowyzgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć
Stare Gary