papryka - 32566 przepisów (strona:618/2172)

Omlet z boczniakiem 119

Ostatnio obrodziły mi boczniaki więc kilka potraw z boczniaka z pewnością się pojawi. 100 g boczniaka 1/4 czerwonej papryki 1 mała cebulka sól pieprz 2 jajka natka pietruszki, listki bazylii klarowane masło Boczniaka posiekać na paseczki, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, lekko przyrumienić , dodać boczniaka i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Smażyć aż do odparowania wytworzonego płynu. Zalać

Gotowanie jest łatwe
Kurczak z pieczonymi warzywami 256

Prosto, smacznie, zdrowo :) SKŁADNIKI 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką 149

Składniki: 5   plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso

Pobite gary Barbary
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem 210

Pyszna i prosta sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 200 g papryki konserwowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny oregano przyprawa do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy, posypujemy solą i ugniatamy rękami. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z brokułami i serem pleśniowym w sosie czosnkowym 155

rozpoznać. Jak się okazało idealnie pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła.   Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych  pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz(...)oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.     Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 8 minut do osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami. Ser dzielimy na grube plastry. łączymy z sałatką, posypujemy ziarnami i grzankami.  Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżo zmielonym

ChilliJemy
Wieprzowina w pięciu smakach 137

kilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie. 2-3 łyżki oleju do smażenia pół łyżeczk startego imbiru 2 ząbki czosnku kilka łodyg grubego szczypioru 1 zielona papryka 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków" pół laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu pół opakowania makaronu jajecznego łyżka ziaren sezamu Makaron ugotować wg instrukcji(...)odsączyć. Na patlni rozgrzać olej i przesmażyć przyprawy: cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę w pięciu smakach, dodać sos sojowy i miód, poczekać aż się zagotuje, dodać szczypior i paprykę. Gdy warzywa pokryją się mieszanką przypraw dodać mięso. Smażyć często mieszając, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać sosu sojowego i/lub miodu. Gdy mięso będzie usmażone dodać makaron, dobrze wymieszać

Codzienne Gotowanie
Zielone gazpacho 158

ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni!  Składniki :  2 ogórki wężowe 1 zielona papryka 3 łodygi dymki 2 ząbki czosnku pół zielonej papryczki chilli sok z połowy cytryny garstka listków bazylii garstka listków mięty garstka listków pietruszki sól, pieprz oliwa extra virgin Przygotowanie(...)Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić, dymkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził, na około 2-4 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać w niewielkich miseczkach

Codzienne Gotowanie
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 158

dziś przekonałam się jaka jest smaczna :) Dynię dostałam od pewnej Agi z Bielska Białej, podpowiedziała mi też jak ją przyrządzić, ale trochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka  1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól(...)pomocą widelca wyjąć miąższ ( utworzą się fajne nitki ). Doprawić go łyżeczką masła i solą morską. NA patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, grubo pokrojoną paprykę i czosnek. Chwilę podsmażać i podlać wywarem.  Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać.  Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni

Jemy Pijemy
Jesienny gulasz z dynią 140

Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki(...)zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś 15 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Sajgonki warzywne na parze 171

pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy. Składniki :  1/2 marchewki żółtek  1/2 marchewki pomarańczowej  kilka różyczek kalafiora fioletowego  1/3 ogórka  1/2 papryki czerwonej  szczypiorek  kilka listków sałaty batawia  8 szt papieru ryżowego   Przyprawy :   pieprz czarny  Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki. Paprykę myjemy, oczyszczamy

Parowar Faceta
Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 187

ziemniaków (3-5 szt.) 6 dużych (L) jajek 150g średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia cebula (150g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego olej rzepakowy do głębokiego smażenia kilka łyżek oliwy Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry (maksymalnie 5mm). Boczek oraz obraną cebulę(...)połowie tego czasu, gdy wytopi się już dużo tłuszczu, wrzucamy również cebulę i smażymy razem z boczkiem. Jajka rozbijamy w misce trzepaczką, dodając sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Następnie dodajemy ziemniaki, oraz boczek i cebulę (ale bez nadmiaru tłuszczu), mieszając składniki. Na średnim ogniu rozgrzewamy ponownie tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczek – razem z 1-2 łyżkami pozostałego

Kulinarna Pokusa
Pierś indyka na ziemniakach z parowaru 198

Kolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych. Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości

Parowar Faceta
Lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym (wegańska) 150

krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki(...)czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku

Be Fit Be Strong
Sałatka z buraczków na zimę. 1258

bezpośrednio przed podaniem). Bardzo polecam! Składniki na sałatkę z buraczków na zimę: 4 kg umytych, ugotowanych ze skórką buraków (najlepiej z własnego ogródka lub z zaufanego źródła) 1 kg papryki 250 ml octu 10% 250 ml oleju 1 łyżka soli 3 łyżki cukru pieprz do smaku      Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę

Rozpustne gotowanie
Domowa vegeta 1285

Jeśli kupujesz gotową mieszankę wybierz tą z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki: 100 g suszonych warzyw 4 łyżeczki soli(...)kamiennej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej Wykonanie: suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksować dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!