Składniki 2-3 kwaśne jabłka 1 kg papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka zmielonego imbiru 2 łyżeczki soli 3 pomidory 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 6-8 goździków zmielonych 3 duże łyżki miodu 5 -6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie Umyć paprykę , usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na kawałki ,czosnek ze skórka
w mojej kuchniporcje: jeden pęczek szparagów zielonych (12-15 sztuk) ok. 150-200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego pieprz czarny papryka wędzona 50 g żółtego sera Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, zawijamy każdy szparag w cienki plasterek boczku, układamy w blasze wyłożonej papierem, lekko doprawiamy pieprzem, papryką, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi w boczku SMACZNEGO
peggiwkuchnimąki pszennej 1 łyżeczka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g kaszy jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 młodego ogórka zielonego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski(...)napuszenia. W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku. Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć
Nastoletnie Wypiekaniesosem beszamel, no po prostu delicje! Porcja na 4 osoby. Uwaga, zdjęcie zawiera lokowanie produktu ;) 12 rurek cannelloni 400 gram mielonego mięsa wieprzowego 300 gram przecieru pomidorowego 2/3 papryki zołtej 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku oregano, bazylia, majeranek, sól sos beszamel : 3 szklanki mleka 4 1/2 łyżki masła 3 łyżki mąki gałka muszkatołowa sól Chilli(...)zeszkli wyłożyć mięso. Podsmażać je aż całkiem zmieni kolor. Przykryć i zostawić na chwilę. Dodać 2/3 przecieru pomidorowego, zmniejszyć ciepło na prawie minimum i poddusić. W tym czasie pokroić paprykę w bardzo drobna kostkę. Całość dodać do sosu, wymieszać i wciąż pozostawić na chwilę pod przykryciem. Dodać resztę przecieru, przyprawy i pozostawić jeszcze na 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Przygotować
Czerwony GupikŚniadaniowe muffinki jajeczne, zapiekane z odrobiną chleba i warzywami. Bardzo sycące! Proporcje dla 2-3 osób. 3 jajka 5 plastrów szynki 30 dag sera żółtego 1/2 papryki 1 pomidor 1/2 cebuli czerwonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1-2 kromki chleba Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko(...)masło. Cebulę drobno posiekać, pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić na małe plasterki. Warzywa i wędlinę wymieszać razem. Chleb pokroić na kawałki o grubości ok 1/3 wysokości foremek do muffinek. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Foremki wyłożyć papilotkami. Na dno włożyć kawałek chleba, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Na wierzch wsypać farsz
Czerwony Gupikkontrowersyjna. Nie dość, że kilogram cukru, to jeszcze zero wody! Ale postanowiłam zaryzykować i udało się! Jest naprawdę niezła:) -4 kg cukinii -1 kg cebuli -1,5 kg papryki czerwonej Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Zalewa: -1,5 szklanki octu 10% -1 kg cukru -8 łyżeczek soli -4 łyżeczki musztardy (nie ostrej) -3 łyżeczki curry
Kulinarne przemysleniawzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi(...)słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić w grubsze plastry 4 kolorowe papryki - wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski średniej długości 4 cebule - obrać i pokroić w średniej długości paski 4 łyżki soli Powyższe składniki wymieszać i pozostawić w misce ok. 3 godziny. Po upływie 3 godzin, wyciągamy garnek i wlewamy/ wsypujemy do niego, co następuje: 3/4 litra
Kuchnia smakówsię w tę stronę. Po trzecie - turecka jajecznica jest trochę inna od tych jedzonych w naszym kraju i na pewno warta rozpropagowania! Jest pyszna :) Składniki: 4 jajka 1 zielona papryka 1 średni pomidor (dojrzały i mięsisty) 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oliwa Wykonanie: Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oliwie
zadanie-gotowaniezupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki : Kość na zupę lub bulion( około 2 litry) duża marchewka 300-350 g batata czerwona papryka 200-250 g nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)pieprz. Na tym etapie dodaję też około łyżeczkę soli. Gotuję około 10-15 minut. Dodaję batata i gotuję około 10 minut lub do czasu aż zmięknie. Następnie dodaję paprykę oraz cukinię. Gotuję kolejne 10 – 15 minut. Doprawiam czubricami oraz pieprzem cytrynowym. Dodaję pokrojonego pomidora, doprawiam ketchupami. Chwilę gotuję i gotowe. Makaron: W rondlu zagotowuję wodę, solę. Dodaję około
Niebieski kubek z kawaBardzo smaczna i szybka do przyrządzenia surówka z selerem naciowym i warzywami. Jest lekka i niskokaloryczna, idealna do wiosennego grillowania lub obiadu. Składniki: 1 seler naciowy 3 pomidory 1 papryka czerwona 3-4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona Pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, selera naciowego kroimy w plasterki, ogórki(...)kroimy w pół plasterki. Pomidora, paprykę i cebulę kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej lniany, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniazgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki 100 g szynki po 1/3 strąka kolorowej papryki 2 małe pomidory pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy świeże listki oregano 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)pozostałe składniki i wymieszałam. Makaron ugotowałam wg przepisu z dodatkiem odrobiny oliwy. Odsączyłam i wystudziłam. Na półmisku ułożyłam makaron i dodawałam po kolei pozostałe składniki sałatki: paseczki kolorowej papryki, kukurydzę i pomidory pokrojone w ósemki. Szynkę skręcałam dekoracyjnie i również rozłożyłam na półmisku. Całość polałam sosem a na koniec wszystko oprószyłam suszonym oregano i tymiankiem. Udekorowałam listkami
Kuchnia u Krysiszynki (duże) Marynata: 1/2 szklanki mleka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem(...)czasie kotlety wyjąć z marynaty mlecznej i delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Każdą porcję posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie obtoczyć w mleku, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i średnim ogniu - z każdej strony. (Powinny być zarumienione
Di gotujewpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki ). Pieczona kasza jaglana z warzywami - jak przygotować: Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Marynata: - 4 pokrojone suszone pomidory - 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę - 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - sok z 1 plastra cytryny - 2 łyżki oleju Dodatkowo: - masło - sól morska - papryka pieczona - natka pietruszki Makrele pozbawiamy głów, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą wnętrze i wierzch. Skórę na wierzchu (tylko z jednej strony – górnej) nacinamy ostrym nożem w trzech(...)piekarnika nagrzanego do 180 º C na 30 minut. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia zdjęłam folię, aby lekko podrumienić ryby. Gotowe makrele podałam z pokrojoną pieczoną papryką wymieszaną z natką pietruszki. Nie jestem wybredna, uwielbiam wszystkie ryby, pod każdą postacią, ale świeża makrela pieczona wybitnie ujęła mnie swoim subtelnym i aromatycznym smakiem. Inspirację znalazłam na blogu Kulinarne SzaleŃstwa
mojewypiekiinietylkoodrobinę oliwy i ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Peperonata Składniki : 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, jak delikatnie zmięknie dodajemy pokrojonego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!