wody zimnej, 15 dag soli, duża łyżka soli peklowej. 3 posiekane ząbki czosnku, kilka listków laurowych. po kilka ziarenek zmiażdżonych : pieprzu, ziela angielskiego i kolendry. Składniki do pieczenia : słodka papryka, olej, Przygotowanie : Składniki solanki dokładnie mieszamy w dużym naczyniu i wkładamy do niej umytego i oczyszczonego kurczaka, Pozostawiamy go najlepiej na noc . Po tym czasie ( wielogodzinnym moczeniu ) wyjmujemy z solanki(...)spłukujemy zimną wodą i osuszamy. Związujemy go , żeby się nie zdeformował. Nacieramy go olejem i posypujemy papryką. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do rękawa foliowego , związujemy z obu stron i nakłuwamy wielokrotnie z wierzchu. Układamy na blaszce, bądź innym naczyniu ( ja dolewam na blaszkę ok. szklanki wody ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na ok. 2 godziny
Pysznosci Babci Basikapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka liści laurowych, (2-3 szt. ) pieprz ziołowy Appetita, lub inny. vegeta w opakowaniu czerwonymPODRAVKA, papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy(...)pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy je ok. 15 min. Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy
Pysznosci Babci Basimojego dzieciństwa, kiedy nie było zamrażarek i mama mięsa peklowała i ten smak pozostał do dzisiaj dla mnie Składniki : kurczak ok. 2 kg. Składniki do pieczenia : olej, słodka papryka, Składniki na solankę : 3 l. wody zimnej, 15 dag soli, duża łyżka soli peklowej. 3 posiekane ząbki czosnku, kilka listków laurowych. po kilka ziarenek zmiażdżonych : pieprzu, ziela angielskiego i kolendry(...)godziny do przygotowanej solanki. Po tym czasie płuczemy go , osuszamy i obwiązujemy , żeby się nie zdeformował. ( związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek) Następnie smarujemy olejem i posypujemy papryką słodką . Tak przygotowanego kurczaka nakładamy na stojak lub wkładamy na blaszkę z rusztem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st. C z termoobiegiem na 90 min. W między
Pysznosci Babci Basisałatkę z mięsem mielonym: 500g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego) 1/3 kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy mięso mielone i przeciśnięte przez(...)czosnku. Całość podsmażamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy. 1/3 kapusty pekińskiej drobno siekamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy odsączoną kukurydzę. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowym. Przygotowanie sosu majonezowego: 1 łyżkę jogurtu naturalnego mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Całość doprawiamy do smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: pół szklanki kaszy pęczak około 13 dag sera typu feta (pół opakowania) 1 ogórek 2 pomidory pół cebuli cukrowej 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek, pomidory,paprykę i fetę kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Warzywa i ser dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą,dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostuprzygotować pęczak ) czy ziemniakami. Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - składniki: ok. 1,5 kg karkówki 400g sera żółtego 2 cebule 500g pieczarek majonez sól pieprz majeranek słodka papryka Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem - przygotowanie: Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, lekko rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę smarujemy majonezem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę(...)bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam! Dla 4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy
Kuchnia PROzdrowotnapikanterii w sałatce dodaje por, który podkreśli smak pozostałych składników :) Chyba nie pozostaje Wam nic innego, jak jej spróbować :) Sałatka z zielonego groszku - składniki: 1 puszka zielonego groszku 1/2 papryki 1/2 pora 150g sera żółtego (w kostce) 2 jajka 1-2 łyżki majonezu sól np. sól z trawą cytrynową pieprz Sałatka z zielonego groszku - przepis: Jajka gotujemy na twardo(...)odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy z zalewy. Pora kroimy w półplasterki. Ser kroimy w paseczki o długości 1-2 cm. Paprykę kroimy w paseczki o długości 1-2 cm. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka gotowa, smacznego! Inne przepisy na SZYBKIE SAŁATKI: Sałatka makaronowa z wędzonym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Początkowo robiłam go na słodko, dodając do ciasta owoce. Później zaczęłam eksperymentować i dodawałam startą cukinię, dynię, kukurydzę, zioła oraz ostre przyprawy. Do gustu przypadł mi również gulasz z papryki (piments au aioli) , zaprezentowany przez Hajduczek Naturalnie: klik . Smak warzyw dopełniony jest jogurtowym sosem. PONIEDZIAŁEK Placki z płatków jaglanych z jabłkiem, surówka z marchwii. WTOREK Placek z płatków jaglanych(...)cukinii, pomidory, szpinak. ŚRODA Ciecierzyca z warzywami w oliwie, kawałki kalarepy CZWARTEK Gulasz z papryki z kremowym sosem PIĄTEK Smażone tofu, kasza, surowka z jarmużu Jeśli macie jakieś swoje hity do pudełka ( które nie sa kanapkami ;) ), podzielcie się pomysłami
Kasia Sarnatego kolorowa. Świetnie nadaje się jako dodatek przy grillowaniu lub na wszelkie imprezy. Składniki: opakowanie rukoli 5 - 6 łyżek łuskanego słonecznika ok. 10 pomidorów koktajlowych ½ ogórka zielonego ½ czerwonej papryki ok 100 g żółtego sera oliwa np. cytrynowa sól, pieprz Wykonanie: Słonecznik uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyć i osuszyć, pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, ogórek, paprykę
Mama GotujeUwielbiacie pieczoną paprykę? Jeśli tak to PEPERONATA będzie dla Was... Artykuł Peperonata pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki na jedną dużą porcję: 2 jajka rozmiar L 300 g kalafiora 1/2 dużego pomidora (ok. 100g) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 20 g) 1/5 małej papryki czerwonej (ok. 35 g) 75 g jogurt naturalny 1 płaska łyżka majonezu (ok. 15 g) sól, pieprz, kurkuma 1. Kalafior podzieliłam na małe różyczki i gotowałam na parze(...)się rozpadać). 2. Jajka wsadziłam do małego garnuszka z wodą i gotowałam 4 min od momentu zagotowania wody. Następnie obrałam i pokroiłam na 8 części. 3. Pomidor i paprykę pokroiłam w kostkę. Z pomidora usunęłam pestki. 4. W misce zmieszałam wszystkie wyżej wymienione składniki z jogurtem, majonezem, 2 łyżkami natki pietruszki i przyprawami. Resztą pietruszki
Vroblewska-fitlifePrzepis na szybką sałatkę z selerem konserwowym i naciowym. Składniki: słoik selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler konserwowy odsączamy na sitku i kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę, seler naciowy i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarneMarynujemy. Dzisiaj w roli głównej papryka w swojej klasycznej odsłonie czyli papryka marynowana. Niezastąpiona na każdym stole podczas spotkań, przyjęć, imprez. Warto zrobić sobie na zimę kilka słoiczków i korzystać gdy tylko mamy ochotę. Prosty przepis, proste wykonanie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej bazylii 1 łyżka natki pietruszki 30 g parmezanu 30 g płatków migdałowych 3 łyżki soku z limonki/cytryny 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy(...)instrukcją na opakowaniu. ( Posolić wodę ) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec można włączyć funkcję grilla. Pesto bazyliowe
Jaglusia