Jeszcze szybciej robi się faszerowane polędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Polędwiczkę pokroić w poprzek na 3 części. Nożem zrobić dziurę wzdłuż każdego kawałka polędwiczki. Wyrobić(...)trzonkiem noża. Do każdego otworu włożyć po 5 oliwek, kawałek papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziewrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą pod kranem. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i pokroić drono. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić, chwilkę poczekać żeby się wysuszyła. Do miski wrzucić paprykę, kukurydzę, jajka, porwać plasterki szynki parmeńskiej. Majonez pomieszać razem
Kuchnia Pokoleńpuszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu barbecue) 1 łyżeczka oregano 2 (1+1) łyżeczki płatków chili oliwa(...)minut. W dużym garnku z grubym dnem (lub na patelni z pokrywką) na małym ogniu zeszklić posiekaną cebulę razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać paprykę pokrojoną w duże kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiartki i sól do smaku. Smażyć około 10 minut na średnim ogniu. Zebrać warzywa z boczkiem na brzeg patelni, zwiększyć ogień i wrzucić kawałki kurczaka
zadanie-gotowaniewykonania możemy używać dowolnie wybranych składników. Robiąc tortille samemu w domu mamy pewność, że jemy zdrowo i bez chemii. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek świeży 1 pomidor 1 cebula Sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 op. placków tortilla 250 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku Posiekany(...)lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w drobne paseczki, natomiast ogórka w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Pomidora możemy obrać ze skórki i kroimy w kosteczkę lub plasterki. Pierś z kurczaka smażymy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezdrowa sałatka łącząca różne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie. Przygotuj: Nieduża sałata lodowa Kilka liści cykorii Jeden granat Jedno mango 200g. sera halloumi Świeża kolendra Papryka: żółta, czerwona i zielona Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz. Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy w plastry
MarcinChefmięso odrywa się od kości. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 6 łyżek ketchupu 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy(...)Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę
Przepisy kulinarne babci Antoninylodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w 190 st. Nadzienie: 1 cukinia (ok 40 dag) pół papryki 3 marchewki (ok 10 dag) 3/4 szkl. śmietany kremówki 1 jajko 15 dag sera żółtego gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie szczypta imbiru Paprykę owijamy
Gotuj z AgnesSkładniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody. Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone(...)kroimy w talarki i wkładamy do miski 2. Paprykę umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l wody Sposób wykonania: Kabaczek obrać ze skóry, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę i ugotować. Paprykę oczyścić z nasion pokroić w niezbyt cienkie paski i przesmażyć na oleju. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć
Przepisy kulinarne babci AntoninyDanie jest niezwykle popularne w Izraelu oraz państwach Bliskiego Wschodu, a także niektórych krajach Północnej Afryki. Shakshuka to nic innego, jak sadzone jajka na delitanie pikantnym sosie z pomidorów, papryki oraz innych aromatycznych warzyw. Można ją również przyrządzać z dodatkiem fety lub mięsa. Nam się ten „wielki bałagan” bardzo spodobał, dlatego potanowiliśmy podzieli się przepisem. Do przygotowania porcji(...)700g pomidorów – 1 papryczkę chilli – 4 jajka – 1 cebulę – 2 ząbki czosnku – odrobinę oliwy z oliwek – sól, pieprz – szczypta słodkiej papryki Przygodę z shakshuką rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kroimy cebulę i czosnek, a papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i siekamy w nieduże kawałki. Pomidory z kolei kroimyw grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na petelni
Szybko Tanio Smaczniepierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka(...)twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować. Ja zaczynam od batatów, po jakichś 5 min dodaję bakłażany, po kolejnych 3-5 min dodaję paprykę i okrę. Za chwilę grzyby i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe
Jemy Pijemypudrem . Trochę jednak pożonglowałam składnikami w stosunku do oryginału i dodałam swoje własne triki ;) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 250ml - w tym jeden niepełny: 1,5 kg czerwonej papryki - waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 1 główka czosnku 2 cebule - średnie 2 pomidory suszone z oleju - duże 200 gramów koncentratu pomidorowego 30% 1/2 szkl. soku pomidorowego(...)łyżeczka chili 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same listki bez łodyżek; drobno posiekać Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć
Grunt to przepis!pestki dyni – co prawda nie będzie to już grecka sałatka… ale zróbcie ją tak jak lubicie. Sałatka grecka z kaparami – składniki (na 2 porcje) 1 zielona papryka 1/2 zielonego ogórka 1/2 kostki fety 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych 20 oliwek 2 łyżki kaparów szczypta oregano oliwa z oliwek Sałatka grecka z kaparami – przepis Ogórka zielonego(...)paprykę, fetę kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w cienie półplasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy na talerze, dodajemy kapary, doprawiamy do smaku oregano i całość skraplamy oliwą z oliwek. Smacznego! Post Sałatka grecka z kaparami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!