Danie jest niezwykle popularne w Izraelu oraz państwach Bliskiego Wschodu, a także niektórych krajach Północnej Afryki. Shakshuka to nic innego, jak sadzone jajka na delitanie pikantnym sosie z pomidorów, papryki oraz innych aromatycznych warzyw. Można ją również przyrządzać z dodatkiem fety lub mięsa. Nam się ten „wielki bałagan” bardzo spodobał, dlatego potanowiliśmy podzieli się przepisem. Do przygotowania porcji(...)700g pomidorów – 1 papryczkę chilli – 4 jajka – 1 cebulę – 2 ząbki czosnku – odrobinę oliwy z oliwek – sól, pieprz – szczypta słodkiej papryki Przygodę z shakshuką rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kroimy cebulę i czosnek, a papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i siekamy w nieduże kawałki. Pomidory z kolei kroimyw grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy na petelni
Szybko Tanio Smaczniepierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka Szczypta soli czosnkowej Sposób przygotowania: Do małej miseczki dodajemy zioła prowansalskie, słodka paprykę, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli czosnkowej, ocet balsamiczny oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka(...)twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować. Ja zaczynam od batatów, po jakichś 5 min dodaję bakłażany, po kolejnych 3-5 min dodaję paprykę i okrę. Za chwilę grzyby i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe
Jemy Pijemypudrem . Trochę jednak pożonglowałam składnikami w stosunku do oryginału i dodałam swoje własne triki ;) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 250ml - w tym jeden niepełny: 1,5 kg czerwonej papryki - waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 1 główka czosnku 2 cebule - średnie 2 pomidory suszone z oleju - duże 200 gramów koncentratu pomidorowego 30% 1/2 szkl. soku pomidorowego(...)łyżeczka chili 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same listki bez łodyżek; drobno posiekać Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć
Grunt to przepis!pestki dyni – co prawda nie będzie to już grecka sałatka… ale zróbcie ją tak jak lubicie. Sałatka grecka z kaparami – składniki (na 2 porcje) 1 zielona papryka 1/2 zielonego ogórka 1/2 kostki fety 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych 20 oliwek 2 łyżki kaparów szczypta oregano oliwa z oliwek Sałatka grecka z kaparami – przepis Ogórka zielonego(...)paprykę, fetę kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w cienie półplasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy na talerze, dodajemy kapary, doprawiamy do smaku oregano i całość skraplamy oliwą z oliwek. Smacznego! Post Sałatka grecka z kaparami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na smaczną sałatkę, która nie wymaga wielu składników. Składniki: por 5 jajek puszka kukurydzy ok 100 g papryki konserwowej 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy
e-PrzepisyKulinarnesmaczne. Dodatkowo można je przygotować na szybko i doskonale się wpisuje w kategorię opróżniamy lodówkę . Z podanych ilości można otrzymać 3-4 porcje. 120 gram makaronu 3 papryki 1 szklanka passaty 2 małe marchewki 1 pomidor 3 łyżki groszku konserwowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć(...)obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę. Pomidora pokroić w ósemki, a każdą jeszcze na 3 części. Dodać
Czerwony Gupikimprezki. Kolorowa i łatwa do zrobienia. Składniki: 100 g czerwonego ryżu (u mnie Skworcu ) wędzona pierś z kurczaka (około 250 g - 300 g) 10 dag sera żółtego 1 papryka czerwona puszka kukurydzy 3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)około 20 minut). Odcedzamy i studzimy. Jeśli nie macie czerwonego ryżu, możecie użyć zwykłego ryżu białego. Pierś z kurczaka, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domupyszną sałatkę makaronową z szynką, zapraszam do lektury :) Sałatka makaronowa z szynką – składniki 2,5 szklanki makaronu (użyliśmy makaronu „kokardki”) puszka kukurydzy 200g szynki 1 czerwona papryka 150g sera żółtego 1/2 pora sól pieprz 4-5 łyżek majonezu Sałatka makaronowa z szynką – przepis: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę i szynkę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeszcze grillujemy, w ogrodach i na działkach, dopóki śnieg nie spadnie. Wykorzystajmy jesień do ostatniej chwili. Tym razem pyszne mięso, zdrowy mega pyszny czosnek grillowany i papryka, polecam szybkie danie. Grillowana karkówka z pieczonym czosnkiem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDoskonała na kanapki lub jako dodatek do obiadu 2 kg ogórków 2 czerwone papryki Ogórki należy porządnie umyć i zetrzeć bez obierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody
Kolorowa kuchnia Elki/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki. 2 kg białej kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag) 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej Ogórki porządnie umyć i wraz ze skórką poszatkować w plastry(...)Marchewki obrać ,poszatkować w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka, paprykę również poszatkować w cienkie paski. Wszystkie warzywa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny . zalewa: 2 szkl. cukru 2 szkl. octu 10% 1 szkl. oleju 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
Kolorowa kuchnia ElkiMoja propozycja na sałatkę z użyciem makaronu tortellini 1 op. 250g tortellini ( użyłam LA COLLORE PASTANI ) 1 biała papryka 2 łodygi selera naciowego 1 świeży ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w kostkę. Seler naciowy
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki) 2 duże ziemniaki 1 l bulionu 40 g masła 1/2 łyżeczki startego drobno imbiru sól, pieprz 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy 3 łyżki śmietany 18% AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku obieramy kolby kukurydzy z ziaren. Ziarna kukurydzy dusimy na patelni z masłem przez(...)już miękkie, całość blendujemy na jednolita masę. Dodajemy 2 łyżki śmietany i całość ponownie mieszamy. Zupę krem rozlewamy na talerze, dodajemy łyżkę śmietany na środek i posypujemy odrobina słodkiej papryki. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3R'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('BP') Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekminku oliwa z oliwek 7 szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia(...)minut. Odcedzić, odstawić. W wysokim garnku usmażyć na złoto z dodatkiem oliwy 6 posiekanych cebul z czosnkiem, kurkumą, papryką, kozieradką i kminkiem. Do garnka z cebulą dodać soczewicę, rosół i wodę. Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku. Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem
Weekendy w domu i ogrodzie