nimi,, gdy wróciłam do domu z pływalni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój mały sposób na szybki obiad.Marchewkowe placuszki (porcja dla 2 osób)jedna duża marchewka, połowa papryki,połowa cebuli,2 jajka3 łyżki mąkiodrobina natki pietruszki(można dodać szynkę lub kiełbasę)pieprz, sólolej do smażeniaZaczynamy! Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę
Kuchnia moimi oczamiłyżeczka chilli pieprz cayenne2 łyżeczki soli1 łyżeczka czarnego pieprzupozostałe składniki3 połówki piersi z kurczaka (lub 5-6 udek *)1 grubo posiekana w kostkę cebula2 posiekane drobno ząbki czosnku1 czerwona papryka pokrojona w kostkę ok. 2cm400g pokrojonych pomidorów1 puszka czerwonej fasoli3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1,5 szklanki buliony drobiowegoolej do smażenia Sposób przygotowania:Wymieszać razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny(...)dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić
W kuchni wieczoremomletów:4 jajka1 mała czerwona paprykagarść umytego świeżego szpinaku1/4 małej czerwonej cebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka
W kuchni wieczoremskładniki* 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową)* 3 papryki czerwone* 50 dag cienkiej kiełbasy* 1 cebula* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* kostka bulionowa mięsna* sól, pieprz cayenne* 1 płaska łyżka mąki prażonej* olejSposób wykonaniaKiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić
Mix smakugotowanej lub smażonego filetu z kurczaka1 nieduża cebula50-70 g serka kanapkowego4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie)4 łuskane orzechy włoskieróżne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... )Przygotowanie :Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam doprawiając(...)solą i pieprzem. Powstałą pastę chłodzę w lodówce ok 1h. Formuję nieduże kuleczki i obtaczam je w lubianych dodatkach np. zmielonych orzechach, sezamie, papryce ale słodkiej, drobno poszatkowanym koperku lub szczypiorku, ....Kuleczki można nadziać na wykałaczki i tak również podać
Mechanik w kuchnitradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy(...)tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper
mojewypiekiinietylkoziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano, dolać pół szklanki wody. Wymieszać i dusić aż większość wody wyparuje
Stare Garycebuli ( włożyłam też wyciśnięte kawałki cebuli). Odstawić na 1 - 2 godziny. Mięso nadziać na szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5 kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw i mięsa do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem
Stare GaryMoja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań.składniki6 sporych dojrzałych pomidorów3 papryki (2 czerwone i 1 żółta)3 - 4 ząbki czosnku1 spora cebula8 ogórków gruntowychparę łyżek oliwy z oliweksól, pieprzocet winny do smakuprzygotowanieWarzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry
Stare Garybyły również znakomite ( po upieczeniu ostrość zmalała) jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu - na grill faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne!składniki6 małych papryczek (miałam 3 małe(...)gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 -30 minut. Jeżeli pieczemy na grillu, najlepiej ułożyć papryki na specjalnej tacy i obserwować stopień upieczenia. Smacznego
Stare GaryKumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów(...)użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić
Stare Garyząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz.Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić
Stare Garyżeberek . Polecam!Składniki:1 średniej wielkości czerwona cebula3 ząbki czosnku4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości4 łyżki musztardy miodowej6 łyżek octu balsamicznego2 łyżki miodu - nie użyłam2 łyżki oleju3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuprzygotowanieW rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką(...)paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce
Stare Garyskładników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutajskładniki4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok(...)kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około
Stare Garypowtórzę :)!Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:opakowanie sera halloumi 250g1 czerwona papryka1 gruszka1 czerwona cebuladowolna sałatanatka pietruszki-opcjonalniezioła prowansalskie2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki miodu1 łyżka oleju rzepakowego1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa
UgotujmyTo.pl