podsmażamy na patelni na oleju, posypując szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund. 2. SŁODKA PAPRYKA + CHILI + KUMIN (2 min): Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzucamy 2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę kuminu mielonego i ok. 1 łyżeczkę mielonego chili (mogą być też płatki lub świeża papryczka
Nerds Kitchensałatkę. Ostatnio kupiłem ryż brązowy bo jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż ryż biały i to była podstawa. Składniki : woreczek ryżu brązowego 4-5 kawałki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe pół puszki groszku 150 g szynki np. sopockiej 1 czubata łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż brązowy gotuję w osolonej wodzie, ma on nieusuniętą otoczkę(...)gotuje się go ok 30 minut. Paprykę, ogórka i szynkę kroję w kosteczkę i z groszkiem dodaję do ostudzonego ryżu. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem z 1 łyżką majonezu. Wyszło naprawdę dobrze i smacznie. Ryż brązowy - drobne informacje W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest dużo bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej
Mechanik w kuchnipszennej tortowej 80g maki razowej typ 2000 100g masła jajko szczypta soli łyżka zimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść(...)rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy
Pyry na Gazwieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem kierunku włókien mięsa, odrobina soli(...)pieprzu i rozklepuję względnie cieńko po czym smaruję musztardą. Paprykę, ogórka i boczek kroję w paski a cebulę w piórka i po trochu każdego układam na mięsie. podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę
Mechanik w kuchnimnie tak goni.. Odparłam że muszę wrzucić klopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem ziół) 3 łyżki mąki tłuszcz woda Majeranek, bazylia, pieprz, sól, listek laurowy Sposób wykonania: Mięso zmielić ( mieliłam dwukrotnie), bułki namoczyć(...)takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy i gotować przez godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pomidory i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Pogotować jeszcze 10 minut i po tym czasie dodać mąkę rozrobioną z zimną wodą. Można tez dodać łyżkę śmietany. Po dodaniu mąki gotować jeszcze
Na słodko lub wytrawnieŚwietny pomysł na wykorzystanie lodówkowych resztek. Użyłam ugotowanego ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam charakterystyczne w smaku - paprykę i por. Pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki, w połączeniu ze świeżymi/gotowanymi warzywami stanowią bardzo smaczną i pełnowartościową opcję na obiad,kolację , czy nawet śniadanie ;) Składniki(...)pół torebki przed ugotowaniem)' - 200 g serka wiejskiego (może być twarożek grani, wtedy go uprzednio nie miksujemy) - 3-4 łyżki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) - małe jajko - kawałek pora i papryki - łyżka koncentratu i ketchupu - odrobina czosnku w proszku i pieprzu - olej do smażenia Przygotowanie: Serek wiejski zmiksować na gładki twarożek. Połączyć w misce z jajkiem, mąką i ryżem. Dodać
Kuchnia ElliePyszna, szybka - bardzo prosta w przygotowaniu sałatka - samo zdrowie :) Dla mnie - miłośniczki rukoli - rewelacja :) SKŁADNIKI 2 garście rukoli 150g tartej mozzarelli 1 żółta papryka kilkanaście pomidorki cherry kilkanaście czarnych oliwek oliwa ziołowa (przepis tutaj ) sól, pieprz 6-8 paluszków grissini (u mnie z oliwkami) 6-8 plasterków szynki serrano PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy(...)papierowym ręczniku. Paprykę kroimy w paseczki, oliwki na połówki, a pomidorki w ćwiartki. W misce łączymy składniki, posypujemy startą mozzarellą,przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką serrano. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi. Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy(...)tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych
mojewypiekiinietylkotalerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam! Wspomagałam się tym przepisem składniki 2 porcje 400 g jagnięciny ( u mnie łopatka) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 1 papryka czerwona pokrojona w kawałki ok 1,5cm x 3cm 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki musztardy - dałam Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano(...)papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny, dodać musztardą, cebulę, paprykę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić
Stare Garywołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób): 3 duże policzki wołowe 1 żółta papryka 2 papryczki chilli 2 cebule 2 główki czosnku sól, pieprz olej + woda CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Policzki wołowe myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry(...)błon. Kroimy na cienkie plastry (o grubości ok 1 cm) równolegle do ścięgien. Wkładamy do naczynia do zapiekania. Paprykę kroimy w paski, papryczki chilli kroimy w krążki i pozbawiamy pestek. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku w plasterki. Mięso polewamy olejem "od serca", żeby dokładnie przykrył mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa, mieszamy i wstawiamy do piekarnika
My Culinary ArtSKŁADNIKI 6 kiełbasek np. frankfurterki, parówki 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków sera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około
Zofianatych, którzy lubią paluszki krabowe - inaczej surimi- przygotowałam 1 z moich wielu wersji sałatki z tym pysznym dodatkiem. SKŁADNIKI 1 opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek
Zofianamięsem lub nie. Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej(...)ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć. Pod koniec
Zofianaświetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku. SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy czosnek granulowany sól olej wykałaczki WYKONANIE Każdy plaster schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i nacieramy pieprzem ziołowym, czosnkiem, solą i odstawiamy na jakiś czas. Kroimy oscypki na paluszki następnie(...)smarujemy każdy plaster musztardą, kładziemy po oscypku i posypujemy suszonymi płatkami papryki, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na oleju, aż mięso lekko zrumieni się. Lubicie oscypki
Zofianaczosnkułyżka musztardysok z połowy cytryny5 łyżek oliwy z oliweksól i pieprz do smaku garść pistacjiPrzygotowanie:Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję do sałaty.Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników.Cukinię obieram i w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki
Magiczna kuchnia Darii