czerwonych ziemniaków, 2 średnie marchewki, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru, 2 ząbki czosnku, 3-4 liście czosnku niedźwiedziego, garść świeżego lubczyku (2 gałązki), ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej, mielony pieprz cayenne do smaku, sól do smaku, ponadto: mieszanka przypraw - suszone pomidory z chili. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę(...)czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyciągamy lubczyk, czosnek niedźwiedzi i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopiero teraz dodajemy paprykę słodką i wędzoną, sól, mieszamy blenderem, a na sam koniec doprawiamy pieprzem cayenne. Rada: jeśli wolicie rzadszą zupę wystarczy dolać przegotowanej gorącej wody i połączyć za pomocą blendera. Jednak zupa najlepiej
Moniki SmakołykiDawno nie było, a bardzo lubimy, przy okazji przetestowaliśmy kolejną marynatę Kujawski. Tym razem słodka papryka z ziołami. Jak poprzednia idealna i do mięsa i do warzyw. Szaszłyki były bardzo aromatyczne i smaczne. Polecam i udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 300 g filetu z indyka marynata słodka papryka z ziołami 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 większa czerwona cebula oliwki
kruche babeczkidanie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 300g małych pieczarek 3 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku 3 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 1/2 łyżki przyprawy Maggi 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki suszona natka pietruszki pieprz sól Udka umyć, osuszyć i każde podzielić na dwie części. W niewielkim naczyniu połączyć olej, przyprawę Maggi, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie(...)papryki, pieprz i sól do smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem
kuchnia doskibiałej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju lub smalcu tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera gorgonzola 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% garść ostrych kiełków sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś kurczaka gotujemy w wywarze warzywnym. Paprykę kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i fasolą(...)plastry. Sałatę kroimy w kostkę. W osobnym naczyniu ucieramy ser ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na spód miski wykładamy sałatę, na nią wymieszaną paprykę z kukurydzą i fasolą. Na wierzch układamy plastry kurczaka, polewamy sosem i posypujemy kiełkami
Qchnia po prostusię przepyszna. Śniadanie, obiad lub kolacja mistrzów. Sprawdzi się o każdej porze dnia (i nocy). Shakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem na patelni. Sama nazwa w języku arabskim oznacza „bałagan” i słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory(...)mała cebulka, pół papryki, 1 ząbek czosnku, inne ulubione dodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki
Gar Zdrowiaproducent tłuszczów roślinnych.Co jakiś czas wprowadza na rynek nowe produkty..tym razem mam przyjemność przetestować marynaty, dostępne są 4 rodzaje.Ja na początek wykorzystałam kurczaka i marynatę ze słodką papryką i ziołami.Taką marynatę można wykorzystać nie tylko do kurczaka ale także do mięsa wieprzowego lub wołowego.Mięsko z marynaty można usmażyć, udusić lub upiec. "Marynaty Kujawski to połączenie naturalnych(...)składników, takich jak słodka papryka, bazylia, cząber, jałowiec z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Nie zawiera substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, aromaty czy barwniki. Bazuje wyłącznie na dobrze znanych składnikach, połączonych ze sobą w odpowiedniej proporcji, dzięki czemu jest produktem gotowym do użycia, nie wymagającym dodatkowego przygotowania. Nadaje wspaniały smak i aromat pieczonym, smażonym, duszonym i grillowanym potrawom mięsnym
Moje domowe kucharzenieworku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda(...)niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić
Obiad gotowyDelikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla, bardzo łatwo się robi, a efekt jest niesamowity. Najpierw marynujemy mięso w soli, pieprzu, papryce, czosnku z dodatkiem oleju. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, można na cała noc. Następnie przygotowujemy paprykę, cebulę, cukinię
chleba naszegooleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który ma złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa(...)Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie w paski. Kupując cukinię zawsze wybierajcie warzywa średniej wielkości, o błyszczącej skórze, koloru ciemnozielonego, bez żadnych uszkodzeń, im większa cukinia tym bardziej
Moja smaczna kuchniałyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w grube półplasterki. Zeszklić i przełożyć go garnka, zalać 200 ml gorącej(...)wody i gotować na małym ogniu. Na patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić
Ze smakiem bez glutenukoniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Marynata : 150 ml jogurtu gęstego 2 łyżki oleju 1 jajo tymianek suszony - dwie szczypty 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki dwie szczypty mielonej papryki ostrej sól, pieprz Bułka tarta lub mielone płatki kukurydziane do panierowania Kurczaka oczyścić, pokroić na paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Muszą być mnie więcej(...)upiekły. Przygotować marynatę. Do jogurtu dodać wszystkie składniki oraz roztrzepane jajo. Dokładnie wymieszać całość do połączenia składników. W zależności od ostrości, którą chcemy uzyskać możemy dodać więcej ostrej papryki. Ilość podana w przepisie zapewnia tylko lekkie podkreślenie smaku. Kawałki kurczaka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut w praktyce może stać nawet kilka godzin
Ze smakiem bez glutenuruszt. Jeśli pogoda nie sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków(...)Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchnisuchych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru przyprawy do ciasta: szczypta (większa) soli, pieprz i duża szczypta suszonej bazylii 3 kiełbasy sycylijskie wieprzowo-drobiowe Duda 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 małe cebulki żółty ser na spód kawałek sera korycińskiego (około 200-220 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec kawałeczek margaryny ketchup na spód(...)rękę mąką podczas wyrabiania (nie dodajemy zbyt dużo mąki do ciasta, można jedynie delikatnie obsypać rękę mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe misce do wyrośnięcia. Cebulki drobno kroimy, papryki kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę na małej ilości margaryny. Kiełbasę kroimy w większą kostkę, mieszamy z resztą składników na farsz. Gdy ciasto do pizzy wyrośnie (czas oczekiwania jest różny, ciasto
Słodkie okruszkipietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu 15-20 dag koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz słodka papryka sproszkowana ostra papryka sproszkowana WYKONANIE: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej mięso mielone i obsmażyć rozdzielając na dość duże grudki. Kapustę opłukać, wyciąć(...)ogniu 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i dodać jeszcze tyle, aby doprawić zupę według upodobania. Zupę jeszcze razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia
Kuchenne zapiski Edyty