robiłam na kolację, świetnie się sprawdziła i Wam mogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka 4 jajka 1 duży brokuł przyprawa gyros Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka oczyścić(...)usmażyć na odrobinie oleju i pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, najlepiej na parze. Paprykę umyć, pokroić w słupki, sałatę porwać na małe kawałki. Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki (ilość pietruszki zależy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepojemności 250 ml około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru 1 słoik(...)łyżek stołowych sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki 2-3 łyżki płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym) 1 płaska łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałopatki wieprzowej ) - 1 jajko - 2 łyżki cebulki prażonej Fanex - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej Na kapustę - 1 główka młodej kapusty - 1 cebula - 1 papryka czerwona - łyżka masła - pół pęczka koperku - pół łyżeczki czosnku mielonego - szczypta majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę(...)formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę pulpeciki na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce. Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody
Kuchnia z widokiem na ogródczerwonych ziemniaków, 2 średnie marchewki, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru, 2 ząbki czosnku, 3-4 liście czosnku niedźwiedziego, garść świeżego lubczyku (2 gałązki), ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka mielonej papryki wędzonej, mielony pieprz cayenne do smaku, sól do smaku, ponadto: mieszanka przypraw - suszone pomidory z chili. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, ziemniaki i marchew w kostkę(...)czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyciągamy lubczyk, czosnek niedźwiedzi i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopiero teraz dodajemy paprykę słodką i wędzoną, sól, mieszamy blenderem, a na sam koniec doprawiamy pieprzem cayenne. Rada: jeśli wolicie rzadszą zupę wystarczy dolać przegotowanej gorącej wody i połączyć za pomocą blendera. Jednak zupa najlepiej
Moniki SmakołykiDawno nie było, a bardzo lubimy, przy okazji przetestowaliśmy kolejną marynatę Kujawski. Tym razem słodka papryka z ziołami. Jak poprzednia idealna i do mięsa i do warzyw. Szaszłyki były bardzo aromatyczne i smaczne. Polecam i udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 300 g filetu z indyka marynata słodka papryka z ziołami 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 większa czerwona cebula oliwki
kruche babeczkidanie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 300g małych pieczarek 3 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku 3 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 1/2 łyżki przyprawy Maggi 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki suszona natka pietruszki pieprz sól Udka umyć, osuszyć i każde podzielić na dwie części. W niewielkim naczyniu połączyć olej, przyprawę Maggi, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie(...)papryki, pieprz i sól do smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc). Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem
kuchnia doskibiałej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju lub smalcu tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki Na patelni rozgrzać olej lub smalec i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera gorgonzola 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% garść ostrych kiełków sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś kurczaka gotujemy w wywarze warzywnym. Paprykę kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i fasolą(...)plastry. Sałatę kroimy w kostkę. W osobnym naczyniu ucieramy ser ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na spód miski wykładamy sałatę, na nią wymieszaną paprykę z kukurydzą i fasolą. Na wierzch układamy plastry kurczaka, polewamy sosem i posypujemy kiełkami
Qchnia po prostusię przepyszna. Śniadanie, obiad lub kolacja mistrzów. Sprawdzi się o każdej porze dnia (i nocy). Shakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem na patelni. Sama nazwa w języku arabskim oznacza „bałagan” i słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory(...)mała cebulka, pół papryki, 1 ząbek czosnku, inne ulubione dodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki
Gar Zdrowiaproducent tłuszczów roślinnych.Co jakiś czas wprowadza na rynek nowe produkty..tym razem mam przyjemność przetestować marynaty, dostępne są 4 rodzaje.Ja na początek wykorzystałam kurczaka i marynatę ze słodką papryką i ziołami.Taką marynatę można wykorzystać nie tylko do kurczaka ale także do mięsa wieprzowego lub wołowego.Mięsko z marynaty można usmażyć, udusić lub upiec. "Marynaty Kujawski to połączenie naturalnych(...)składników, takich jak słodka papryka, bazylia, cząber, jałowiec z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Nie zawiera substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, aromaty czy barwniki. Bazuje wyłącznie na dobrze znanych składnikach, połączonych ze sobą w odpowiedniej proporcji, dzięki czemu jest produktem gotowym do użycia, nie wymagającym dodatkowego przygotowania. Nadaje wspaniały smak i aromat pieczonym, smażonym, duszonym i grillowanym potrawom mięsnym
Moje domowe kucharzenieworku do pieczenia. Danie niby proste, ale wyszło tak smaczne, że postanowiłam podzielić się przepisem. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Oczywiście chuda(...)niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić
Obiad gotowyDelikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla, bardzo łatwo się robi, a efekt jest niesamowity. Najpierw marynujemy mięso w soli, pieprzu, papryce, czosnku z dodatkiem oleju. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, można na cała noc. Następnie przygotowujemy paprykę, cebulę, cukinię
chleba naszegooleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który ma złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa(...)Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie w paski. Kupując cukinię zawsze wybierajcie warzywa średniej wielkości, o błyszczącej skórze, koloru ciemnozielonego, bez żadnych uszkodzeń, im większa cukinia tym bardziej
Moja smaczna kuchniałyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w grube półplasterki. Zeszklić i przełożyć go garnka, zalać 200 ml gorącej(...)wody i gotować na małym ogniu. Na patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę), można ewentualnie obrać i pokroić
Ze smakiem bez glutenu