powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku! 0,5 szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzątku 5 rzodkiewek 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 2 łyżki natki pietruszki 1 ogórek szklarniowy 100 g sera korycińskiego Sól Pieprz Kaszę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Wszystkie warzywa myjemy. Rzodkiewki kroimy(...)cienkie plasterki. Ser oraz żółtą i czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dosypujemy posiekaną świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzeniesamodzielne danie na obiad lub kolację oraz do zabrania do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 500 g makaronu kolorowego 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 awokado garść listków bazylii 1 pęczek szczypiorku 1 puszka 400 g kukurydzy około 20 oliwek czarnych lub zielonych na sos: 3 łyżki oliwy lub oleju (około(...)wystudzonego makaronu dodaję odsączoną kukurydzę, umyty szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie nie za długie paseczki (paprykę możemy również pokroić w kostkę) i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki
Uwaga Babcia Gotujesmaku. Zielona jest idealna do surówek, z białej przygotujcie zupę, do której dodajcie też cukinię. Będzie delikatna w smaku i o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki, ale możecie też podać ją z grzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem. Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła i szklimy drobno pokrojoną cebulę. Białą część pora i seler naciowy kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut
Smakowity Blog Kulinarnywędlin, serów lub pasztetu. Makaron w kokosowym sosie curry z mango Składniki: 400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru (1cm) przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego makaron Czaniecki spaghetti(...)Wykonanie: Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem, curry, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Mango kroimy w grubą kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek
Smak mojej kuchniPyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam! Tarta z mięsem mielonym Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody(...)farsz: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego) puszka krojonych pomidorów pół żółtej papryki przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, pół łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko Wykonanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy
Smak mojej kuchnirazem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)szczypta pieprzu pół łyżeczki bazylii 6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę 50g startego żółtego sera 3 suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi
Smak mojej kuchnisosie karmelowym Składniki na 4 porcje: 600g filetów z udźca kurczaka (bez skóry i kości) 2 cebule 4 łyżki cukru 2 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 papryki ostrej 50ml sosu sojowego ciemnego łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (2x2cm), oprószamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką i ostrą i łyżkę oliwy, dokładnie
Smak mojej kuchniBanalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka(...)ryż i smażymy, aż się zeszkli. Następnie stopniowo partiami wlewamy bulion, kolejną porcję wlewamy dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Gdy ryż jest prawie miękki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Na końcu do ryżu dodajemy tuńczyka, pokrojone na pół oliwki, masło oraz parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano. Całość mieszamy
Smak mojej kuchnisklepach możemy użyć tuńczyka z puszki w sosie własnym. Polecam! Tortilla z grillowanym tuńczykiem Składniki na 4 szt: 4 tortille pszenne lub kukurydziane 1 stek z tuńczyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką(...)skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy około 15 minut. Następnie stek grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Gotowy stek dzielimy widelcem na mniejsze części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, a mozzarellę w kostkę. Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni, na środku rozsmarowujemy łyżkę sosu. Następnie układamy po kilka paseczków papryki, oliwek, kilka
Smak mojej kuchniSkładniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka(...)osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy do ryżu z kaszą i cebulą,mieszamy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty
Swojskie jedzonkoprosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Oprószona słodką czerwoną ( opcjonalnie także wędzoną) papryką w proszku, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą suszonego lubczyku. Przed podaniem skropiona dobrej jakości oliwą lub olejem. Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką, a po opieczeniu(...)duży pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce 1 mała czerwona cebula garść listków natki pietruszki 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu sól, pieprz, suszony lubczyk, słodka czerwona papryka w proszku oliwa WYKONANIE Pomidora kroimy w grube plastry, cebulkę w cienkie krążki, a natkę pietruszki grubo siekamy lub pozostawiamy w całości. Ciabatty kroimy poziomo i opcjonalnie, jeśli są duże
cool and mintysezonie, kiedy mamy dostępne świeże składniki, ale równie dobrze możemy przygotować go z warzyw dostępnych przez cały rok. Warzywne leczo – składniki (na 3-4 porcje) 10 pieczarek 3 papryki cebula 5 marchewek 2 pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek olej kokosowy szklanka zielonego groszku (mrożony) Warzywne leczo – przepis Marchewkę i pietruszkę obieramy i dowolnie kroimy(...)kosteczkę albo półplasterki). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni, na odrobinie oleju kokosowego szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy następnie paprykę, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Dodajemy groszek, przecier pomidorowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wdzięczne danie. Egzotyczny smak, nieco odmienny od tradycyjnych polskich dań i smaku polskich przypraw z pewnością wprowadzi powiew świeżości w nasz kulinarny świat:). 400g filetów z kurczaka 2 papryki czerwone 2 cebule 1 puszka ananasa 1/2 szklani soku z puszki ananasa 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie: sól, pieprz, imbir, kolendra(...)kurkuma, kumin, czosnek granulowany 1. Filety kroimy w cienkie paski. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę, cebulę drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet z kurczaka do zarumienienia. Dodajemy warzywa i ananasa, chwilę podsmażamy. Do soku z puszki dolewamy 1/4 zimnej wody i mąkę - dokładnie mieszamy. Przelewamy na patelnie, dusimy przez 10 minut
Szefowa kuchniPyszna odmiana tradycyjnych sadzonych jajek. Wzbogacone o pieczarki, paprykę i ciągnący ser są bardzo smaczne i syte. 6 jajek 5 pieczarek 1/3 czerwonej papryki ½ natki pietruszki 50 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Gdy zmiękną kolejno i delikatnie wbijamy po jednym jajku. Smażymy
VioletoweKucharzenieJestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki(...)cebulę, paprykę oczyścić, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorem. Kotlety posmarować bardzo cienko masłem, nakładać przygotowany farsz i zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami Następnie maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzany oleju z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchnia