papryka - 32566 przepisów (strona:415/2172)

Pasta z wędzonej makreli 147

Składniki: -1 wędzona makrela    -100 g masła -2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku -2 łyżki gęstej śmietany -papryka słodka  Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości i drobno posiekać. Miękkie masło rozetrzeć w misce ze śmietaną ( powinny mieć temperaturę pokojową ). Dodać posiekaną makrelę i szczypiorek, utrzeć na jednolitą masę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę pieprzu. Podawać do kanapek(...)dodatkiem np. sałaty, pomidora czy świeżej papryki

Kulinarne przemyslenia
Pieczona karkówka, pieczony schab karkowy z mangalicy 200

płowej (żółtej lub blond), czarnej oraz „jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet)...  schab karkowy (u mnie z mangalicy), sól, łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, łyżeczka kolendry w nasionach, łyżka papryki słodkiej, 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej, Przyprawy zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. W mięso wbić

królestwo garów
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 174

masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra musztarda (może być jakaś ostra, chyba, że nie lubicie dajcie zwykłą:) ) szynka (tyle plastrów ile wyjdzie wam plastrów z fileta) 3-4 pomidory 3 łyżki wody(...)myjemy, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości, a następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka

Gotuj z Mąką
Faszerowane udka 142

także doskonale smakują na gorąco jak  na zimno na kanapki , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  15 pałek z kurczaka  2 łyżki wegety  1 łyżka papryki czerwonej  Farsz do udek  200 dag mięsa mielonego wieprzowego  10 sztuk pieczarek  1 mała szalotka  1 cebula  1 łyżeczka papryki czerwonej  1 łyżeczka(...)napełniam taki rękaw i zaczynam napełniać udko mięsem mielonym do samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek .  Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką czerwoną , i układamy do formy , następnie wstawiamy do piekarnika na 160 stopni pod przykryciem na 2 godzinki . Po tym czasie nasze udka są gotowe do podania

Mój Smak
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem - pomysł na smaczny i szybki obiad :) 418

czyli filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki: -2 połówki fileta z kurczaka -sos słodko - kwaśny ( u mnie gotowy akurat z biedronki) -1 torebka ryżu -przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i odrobina ostrej - sypiemy ile kto woli, wg preferencji smakowych, każdy doprawia jak lubi :) Przygotowanie: Fileta myjemy, odsączamy w ręczniku papierowym. Następnie kroimy fileta na paski, a potem(...)mniejsze kawałki, wrzucamy pokrojone już do miski, i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, papryką słodką - do smaku wg uznania. Następnie wrzucamy kawałki fileta na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy do zrumienienia: Do małego garnka wlewamy odrobinę wody na dno, doprowadzamy do żeby lekko ta woda się zagotowała. Następnie dodajemy z patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy

Gotuj z Mąką
Duszony schab w sosie własnym z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka 293

marchewki z jabłkiem. Składniki: 5 plastrów schabu 2 marchewki do sosu 2 marchewki do surówki 1 jabłko 0,5 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% przyprawy: papryka słodka, curry, sól, pieprz Przygotowanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy rękoma. obsypujemy solą, pieprzem, przyprawą curry i papryką słodką. Tak obsypany schab smażymy na patelni(...)mięsem oaz dodajemy pokrojną w kostkę cebulę. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut. Na koniec sos doprawiamy do smaku według uznania solą, pieprzem i słodką papryką. Zagęszczamy wodą wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Do miski ścieramy marchewkę na tarce o drobnych oczkach, a jabłka obrane ścieramy na tarce o grubszych oczkach, dodajemy następnie 2-3 łyżki jogurtu

Gotuj z Mąką
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 188

zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano makaron Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy, myjemy. Cebule kroimy w kostke, a czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie(...)oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie sos wlewamy passatę (przecier) pomidorową, dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory

Gotuj z Mąką
Domowe burgery 155

łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około 5 listków drobno posiekanych) 1-2 pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy.  Formujemy kotlety

Gotuj z Mąką
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 158

KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy

Gotowanie Patki
Surówka z białej rzodkwi 207

warzywem w sklepach i na targach. Bar dzo smaczna i niskokaloryczna smacznie komponuje się jako do datek do obia du. Spróbujcie :) Sła dniki: 1 biała rzo dkiew 1 czerwona papryka 1 jabłko 1/2 cebuli 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz       Przygotowanie: Rzo dkiew, jabłko i cebulę obieramy. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniaz do nasienne(...)grubych oczkach tarki ścieramy rzo dkiew oraz jabłko. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystkie skła dniki mieszamy w miseczce, doprawiamy jogurtem oraz solą i pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Krokiety z parówką, papryką i ogórkiem 182

naleśniki przygotowałam według mojego przepisu na idealne naleśniki . Pychotka Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik papryki konserwowej mały słoik ogórków konserwowych 20 dag sera żółtego Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Parówki kroimy wzdłuż na pół, paprykę i ogórki kroimy(...)słupki, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na naleśnika nakładamy pół parówki, po 2 słupki ogórka i papryki, posypujemy serem żółtym. Takiego naleśnika zwijamy i moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumieniania. Podajemy z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego

Cukiernia Pychotki
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 180

podzielę ; ) Składniki na 3-4 osoby : opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek,  ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego olej/oliwa do smażenia Sos beszamelowy : około(...)masła 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki

Gotowanie...to proste !
Makaron szpinakowy z warzywami 214

miłością chcę zarazić każdego mojego czytelnika! Skusisz się na dzisiejszy przepis? Makaron szpinakowy z warzywami / 2 porcje Składniki: 2 porcje makaronu z dodatkiem szpinaku 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 bakłażana 1/2 szklanki różyczek brokuła 1 ząbek czosnku 5 łyżek konserwowego groszku 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(...)gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę, poza różyczkami brokuła. Na oleju rzepakowym smażymy wszystkie warzywa, aż będą miękkie. Dodajemy suszony tymianek, odsączony groszek i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Gasimy płomień. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Makaron polecam posypać startym parmezanem lub grana padano. Można użyć innego, średniej wielkości makaronu. Duży

Moja smaczna kuchnia
POMIDORÓWKA Z DORSZEM I RYŻEM 144

cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej ok. 250 g fileta z dorsza 200 g ryżu (2 woreczki) sól, pieprz 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie:  Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy(...)około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
FRANCUSKIE " E "CIASTECZKO 186

zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!.    1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania ciasta 6 pl.szynki  pomidorki cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem(...)dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym ciastkiem kawałek szynki , a na niej farsz że szpinaku z papryką.Posypać odrobiną rozmarynu każde ciasteczko,brzegi posmarować żółtkiem i posypać sezamem.Pieczemy w 200stopniach na złoty kolor.Podajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki