brukselki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu garść orzechów 60 gr. startego parmezanu 1 jabłko pokrojone w kostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl. soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny 5-6 łyżek oliwy z oliwek u mnie mrożona ,obgotowana chwilke 5 minut we wrzątku i od razu wrzucona(...)zimnej wody,następnie na sito . Wykonanie Ostudzoną brukselkę pokroić w plastry,nożem ,lub Mandoliną .Jabłko pokroić w kostkę – u mnie ze skórka ,bo nie jadam obranego jabłka. Paprykę pokroić w kostkę. W osobnej misce dać oliwę ,skórkę z cytryny,sok z cytryny i miód, sól i pieprz ,dokładnie wymieszać do połączenia składników . Przełożyć plastry brukselki do miski, dodać paprykę,jabłko
w mojej kuchniSałatka, która idealnie pasuje do świątecznych wędlin. Polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek(...)pół godzinie obrać, pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Kukurydzę odcedzić, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na grubej tarce. Umyte i bez ogonków rzodkiewki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą
Czerwień i błękitTakie tortille możemy przygotować na szybką kolację lub zabrać do pracy. Składniki: 4 placki tortilli 1 słoiczek pasty warzywnej o smaku paprykowym Rolnik 200 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 50 gram rukoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki Sos meksykański Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na mniejsze(...)kawałki, oprószamy przyprawą do indyka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odstawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Placki tortilli smarujemy pasta paprykową, na brzegu tortilli układamy rukolę, kawałki mięsa, papryki oraz kukurydzę i fasolę, polewamy sosem meksykańskim. Tortille zwijamy składając boki do środka, opiekamy
Bajeczna Kuchnialunch w pracy. Składniki (7-8 sztuki): 7-8 płatów papieru ryżowego 50 gram makaronu ryżowego garść suszonych glonów Wakame kilka grzybów Shitake 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 200 gram piersi kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego łyżka soku(...)odstawiam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier
Mango Papajapierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce(...)kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w wodzie, aby się
Kulinarne przygody Gatitymięciutkie i niezwykle aromatyczne. Po prostu pycha! 😋 Składniki (4 toritlle): 2 garści świeżego szpinaku 1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego awokado 1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk) 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, pieprz cayenne(...)tortilla warzywna bezglutenowa "złota" (Polski Koszyk) Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Kolejno dodaj przyprawy, fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli występuję nadmiar wody podkręć
Zdrowie na języku :Pteż pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki 100 g ugotowanej fasoli azuki łyżeczka sosu sojowego wymieszana ze szczyptą papryki(...)dnia gotujemy fasolę. Jak przygotować sałatkę z kiełkami kaszy gryczanej i fasolką adzuki? Na talerzu ułóż sałatę. Sos sojowy wymieszaj z przyprawami. Następnie ułuż warstwami kiełki kaszy, kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę i fasolę. Polej kiełki sosem sojowym. Posyp całość szczypiorkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki
Ugotowane pozamiatanewędlina, świeża, z przepyyyszną, aromatyczną galaretką, krojona w grube lub cienkie plastry- jak kto lubi ☺️ W 100% z chudej piersi z indyka, pachnąca i smakująca majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną czosnku- zamiast mom, konserwantów, wypełniaczy, glutaminianu i innych 'cudów' 😉 Do jej przygotowania użyłam szynkowaru, choć i bez niego można sobie świetnie poradzić- wystarczy mięso w folii zwinąć(...)wędliny jest niewiele, jednak swoje trzeba odczekać, aby później móc cieszyć się jej wspaniałym i wybornym smakiem! 😋 * pierś z indyka- 600 g * woda- 200 ml * żelatyna Galeo- 2 łyżki * papryka słodka Galeo- 2 łyżeczki * sól- 1 łyżeczka z lekką górką * majeranek Galeo- 1 łyżeczka * papryka ostra Galeo- 1/2 łyżeczki * czosnek granulowany Galeo- 1/2 łyżeczki * pieprz czarny mielony Galeo
Kraina Miodem Płynącakolorowej sałatki jak te kwiatki :) Idealna sałatka do słoika, do pracy. Robi się fik-mik, bez zbędnego sosu....uzależniająca :) Składniki: (na dwie osoby) 1/2 szklanki kuskusu 100 g papryki (użyłam mini papryk) 100 g mango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii 1 łyżka sezamu Kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Paprykę, ogórka, mango pokroić w plasterki. Sezam
Delicious TitbitsLiczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni(...)krążki, dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy do dekoracji talerzy lub innej sałatki). Krok
Moja Książka Kucharskaminut + około 4h marynowania Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 500g rostbefu w jednym kawałku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 plastry ananasa z puszki 1 owoc papai 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) 80ml ciemnego rumu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok(...)kęsy. Krok 4. W misce mieszamy kawałki mięsa, posiekaną cebulę, czosnek, ananasa oraz rum, oprószamy chili - odstawiamy pod przykryciem na 4h do zamarynowania (w temp. pokojowej). Krok 5. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy na kawałki. Krok 6. Papaję przekrawamy na pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki
Moja Książka Kucharskakiedyś gdzieś w internecie, wypróbowany i polecam! Podaję oryginalny przepis, możecie go wzbogacić o własne ulubione zioła i przyprawy. SKŁADNIKI: 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Krok 3. Cebulę obieramy - siekamy (niezbyt drobno). Krok 4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka. Krok
Moja Książka KucharskaKOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI Czerwona papryka i pomidory, żółta papryka, zielony bakłażan...kolorowe, naprawdę letnie danie. Nie wiem jak Wy, ale ja mam desperację w oczach, kiedy widzę gdzieś świeżutkie, cudne warzywa - made in Poland oczywiście ;) Od razu wiem, co stworzę... dziś warzywa z grilla i do tego soczysta i smakowita jagnięcina. Chyba się powtarzam(...)więc, Moi Drodzy, przekonajmy się, co z tego wyjdzie :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie 8 kotlecików jagnięcych po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki 1 bakłażan - pokrojony w plasterki 2 pomidory - przekrojone w poprzek na połówki oliwa z oliwek 2 łyżki listków świeżego tymianku 1 ząbek czosnku rozgnieciony sól morska i świeżo
Moja Książka Kucharskamięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami. No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia(...)następnie: 2 marchewki 6 ziemniaków 4 buraki 1/4 główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka
Moja Książka Kucharska