papryka - 32566 przepisów (strona:404/2172)

WEGAŃSKA SOCZEWICA PO BRETOŃSKU 211

Smacznego!  😋 SKŁADNIKI: 3 puszki soczewicy (użyłam pomarańczowej) 4 łyżki oleju roślinnego  1 średnia cebula 1 większy ząbek czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 0,25 mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku suszonego sól i świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki masła roślinnego 2 pełne łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
PASTA Z CIECIERZYCY I PIECZONEJ PAPRYKI 124

WITAJCIE ! Były koktajle teraz pora na coś wytrawnego. Szybka i dziecinnie prosta pasta z pieczonej papryki i cieciorki poleca się nie tylko na kanapki :D  Równie  pyszna ze świeżymi lub pieczonymi warzywami czy też ulubionym waflem :) Warto zrobić więcej bo bardzo szybko znika ! PRZYGOTOWANIE: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na połówki . Pieczemy w piekarniku(...)Miksujemy na gładko : paprykę pozbawioną skóry, odsączoną cieciorkę i pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku. Podajemy na świeżym pieczywie/waflu lub zajadamy ze świeżymi warzywami :)  SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce 245

kurczaka w bezglutenowej panierce Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30minut Składniki: 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 80 g orzechów nerkowca 20g wiórków kokosowych 1 łyzeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli Świeży tymianek i oregano Przygotowanie 1 Piersi z kurczaka myję, osuszam

Book of spells
Pikantny sos pomidorowy 111

łyżek wody 1/3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (jeśli będzie dla was za mało pikantny możecie wsypać odrobinę więcej, ale kontrolujcie na smak, żeby nie paliło za bardzo :) ) 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: Do miski dodajemy ketchup, koncentrat i wodę. Całość mieszamy łyżką na jednolitą masę, aż będzie dokładnie wymieszane. Następnie wsypujemy pieprz(...)chilli cayenne, paprykę ostrą i słodką i ponownie mieszamy dokładnie. Próbujemy na smak, czy nie jest za pikantne, jeśli poziom ostrości dla was jest za mały a lubicie bardziej pikantne to doprawcie pieprzem chilli cayenne. Tylko z tą przyprawą ostrożnie bo można przedobrzyć :). Na koniec wsypujemy suszoną bazylię i mieszamy. Przekładamy całość do zamykanego pudełka lub do słoika i odstawiamy

Gotuj z Mąką
Sałatka z mozzarellą i miodowym winegret 186

liści sałaty,  1 żółta papryka,  1 czerwona papryka, 1 cebula,  3-4 średnie pomidory, mini mozzarella (opakowanie 125 g). Sos miodowy winegret: szczypta soli morskiej, 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Lekka, kolorowa i wyśmienita sałatka, którą możemy serwować jako osobne(...)danie, ale również jako niebanalny dodatek do obiadu. Polecam szczególnie jako dodatek do dań z drobiu. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w miseczce lub filiżance i dokładnie wymieszać. Papryki i pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać dosyć drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać sosem i wymieszać. Mini mozzarellę wyjąć

Świat Domowej Kuchni
Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie 177

Dziś szybki pomysł na pyszny posiłek Pita z wędliną, ogórkiem i papryką w czosnkowo pikantnym sosie. Danie, które sprawdzi się doskonale na obiad czy sytą kolację. Pitę można przygotować na naprawdę wiele różnych możliwości. Mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje Składniki: 1 pita pszenna 4 liście sałaty 1/4 małej żółte papryki 1/2 ogórka gruntowego 4 plastry ulubionej wędliny(...)mnie z eSłoneczko ) około 1 łyżki posiekanego świeżego koperku – u mnie od Baziółka Przygotowanie: Wędlinę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę żółtą paprykę, pokrojonego w drobną kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego) i porwane w rękach liście sałaty. W miseczce mieszamy majonez, pikantny ketchup, sos czosnkowy (najpierw dodajcie mniej), posiekany koperek i szczyptę soli ziołowej

Słodkie okruszki
Sałatka z makaronem i jajkiem - fit, lekko i zdrowo :) 271

pyszny dressing, który w sałatce stanowi jeden z najistotniejszych elementów.  Składniki: 50 g miksu sałat 50 g makaronu pełnoziarnistego  1/2 pomidora malinowego  1-2 jajka 1/3 papryki czerwonej  Sos: 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka oleju lnianego (Olejarnia Kołodziejowo) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego  1 łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej) 1 płaska łyżeczka miodu(...)sól himalajska, pieprz do smaku  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente, a jajka na twardo.  Paprykę pokrój w drobną kostkę, a pomidora w półplastry. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj.  Na talerzu ułóż wymieszane liście sałaty z papryką i makaronem. Na wierzchu ułóż pomidora oraz jajko. Całość polej przygotowanym sosem

Zdrowie na języku :P
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak 135

propozcja, którą możemy podać właściwie o każdej porze dnia i w każdych okolicznościach. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli bakłażan przypadnie Wam do gustu, idąc za ciosem zróbcie FASZEROWANĄ CUKINIĘ ORAZ FASZEROWANĄ PAPRYKĘ . Składniki (2 porcje): 1 średniej wielkości bakłażan 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 6 pomidorków papryczkowych lub innych 2 łyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki chili(...)pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól ziołowa pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 30 g sera Camembert Przygotowanie: 1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę i piec rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Fitsweet.me
Zupa kalafiorowa z ryżem (na drobiowym wywarze) 170

ćwiartki z kurczaka 1 duży kalafior 300 g włoszczyzny (pokrojonej w cienkie słupki) 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego papryka ostra papryka słodka sól, pieprz do podania posiekany koperek Ryż przepłukać zimną wodą, przesypać do rondelka, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Garnek przykryć(...)kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie i wsypać odrobinę soli oraz pieprzu. Gotować, aż do miękkości kurczaka. Następnie wsypać pokrojoną włoszczyznę, ugotowany ryż, dodać domową wegetę, wsypać ostrą oraz słodką paprykę i całość gotować, aż do miękkości warzyw. Kalafiora umyć, odciąć głąb, a różyczki drobniej pokroić. Na sam koniec, do zupy dodać kalafiora i gotować kilka minut na małym ogniu (uwaga

Ugotować
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 104

Klasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy w nim wyłącznie marchewkę. Do wywaru dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy/ 1 litr wody ok. 12 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

kulinarnyJa
Sałatka z serem halloumi i granatem 100

Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej 5 oliwek greckich bez pestek 2 garści sałaty karbowanej 1/2 garści rukola 2 łyżki oliwi greckiej extra virgin świeży pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy(...)pokrojoną w słupki paprykę czerwoną i żółtą. Ser halloumi kroimy na 0,5 cm plastry i smażymy na suchej patelni. Tak, aby ser się zarumienił. Usmażony ser układamy na liściach sałaty. Dodajemy oliwki. Wszystko polewamy oliwą i posypujemy pestkami granatu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

kulinarnyJa
Gołąbki bez zawijania. 248

twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko 500 ml bulionu 250 ml przecieru pomidorowego (ja miałam swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym na półtwardo. Kapustę pokroić dość drobno, zalać wrzątkiem. Przecedzić na sitku i dodać do mięsa(...)Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania jak kto lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić

Agusiowe smakołyki
Omlet z szynką konserwową i pieczarkami marynowanymi 177

szynką konserwową a dodatek pieczarek marynowanych podkreśla jego smak. Koniecznie musicie wypróbować. Składniki : (na 1 osobę) 2 jajka 2 łyżki mleka Szczypiorek 2 plasterki szynki konserwowej Czerwona świeża papryka około ¼ 2-3 pieczarki marynowane Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek. Szynkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę(...)pieczarki w plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy podsmażone składniki. Przykrywamy drugą połową i SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Fish burger - Burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade 148

chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę. Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy. Szybko, tanio i przepysznie. Palce lizać. SKŁADNIKI na 2 burgery: 2 bułki (u mnie duże kajzerki) 1 duży panierowany filet rybny - mrożony(...)małe) 4 plastry czerwonej papryki 2 podłużne plastry korniszonów natka pietruszki 4 łyżki sosu Remoulade z korniszonami - przepis tutaj Wykonanie: Filety rybne można usmażyć na chrupiąco bez rozmrażania w głębokim tłuszczu lub odmrożone na patelni. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i podzielić na pół. Bułki rozkroić i posmarować schłodzonym sosem Remoulade z obu stron. Po ok. 1 łyżki na połówkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce 145

sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 2 garście świeżego szpinaku - 2 garście rukoli - 1 czerwoną paprykę - 3-4 pomidory malinowe - 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie jej mniej - 4 jajka Do przygotowania(...)sosu będziemy potrzebować: - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę słodkiej papryki - sól i pieprz 1. Odcinamy twardą końcówkę szparagów, a następnie obieramy je do połowy ich wysokości. 2. Tak przygotowane szparagi kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm i razem z główką wrzucamy do gotującej się wody

Bez Cebuli